2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportRomânia, în semifinale după 46 de ani

România, în semifinale după 46 de ani

Tricolorele au învins deținătoarea trofeului, Cehia, chiar la ea acasă, la Ostrava, după o partidă dramatică. Scorul final al întâlnirii a fost 3-2 în favoarea României, punctul decisiv fiind cucerit, evident, în partida de dublu.

Partida a început cu un meci fără istoric, în care principala jucătoare a gazdelor, Karolina Pliskova, s-a impus în fața Mihaelei Buzărnescu, scor 6-4, 6-1. Cehoaica a dominat autoritar schimburile, iar victoria sa a fost meritată. Simona Halep a egalat după o dispută simetrică în fața Katerinei Siniakova, pe care a depășit-o cu 6-4, 6-0. În special în setul secund, Simona Halep a zburdat pe teren, așa că după prima zi a confruntării eram în grafic, tabela de marcaj indicând egalitate, 1-1.

 

Simona Halep, lider ­incontestabil al echipei

Punctul culminant al disputei dintre Cehia și România a fost, fără îndoială, meciul de mijloc, în care Simona Halep a întâlnit-o, în deschiderea zilei a doua, pe Karolina Pliskova. Cele mai valoroase jucătoare ale combatantelor au oferit un spectacol special de tenis total, cu răsturnări de situație și lovituri deosebite. După trei seturi foarte echilibrate, întinse pe durata a două ore și 37 de minute de joc, Simona Halep a biruit cu un scor care vorbește de la sine despre egalitatea sensibilă de forțe: 6-4, 5-7, 6-4. Avantajul Simonei a fost un psihic puternic, de nezdruncinat, care a ajutat-o să revină în momentele delicate. Senzaționala victorie a Simonei Halep ne-a adus în avantaj, 2-1 la general și, implicit, în postura de favorită la ­calificare.

Cehia, grație publicului și terenului propriu, a reușit să restabilească egalitatea după victoria obținută de Katerina Siniakova în jocul cu Mihaela Buzărnescu, scor 6-4, 6-2. Scorul a redevenit egal, 2-2, iar totul rămânea să se decidă la meciul de dublu.

 

Irina Begu și ­Monica ­Niculescu, victorie ­istorică

Odată împinsă partida în decisivul de dublu, Cehia își recăpăta prima șansă la accederea în semifinale, în condițiile în care beneficia de serviciile primelor două jucătoare ale clasamentului mondial, Barbora Krejcikova, respectiv Katerina Siniakova. Delegația tricoloră răspundea cu Irina Begu, locul 35 la dublu în lume, alături de Monica Niculescu, situată, în aceeași ierarhie, pe locul 51. Meciul a fost încărcat de tensiune, iar gazdele au reușit câștigarea la limită a primului set, în tie-break. Fetele noastre au avut însă forța de a reveni și de a egala situația, pentru ca apoi, în decisiv, să fie vioara întâi.

Irina Begu și Monica Niculescu au căutat să fructifice punctul vulnerabil al tandemului ceh, anume oboseala acumulată de Siniakova, care avea la activ și două meciuri de simplu. În manșa finală, rachetele noastre au condus cu 3-0 și 4-2, dar s-au văzut egalate.

Au răspuns însă magistral, cu un break la 0, care le-a demoralizat pe localnice și ne-a oferit șansa de a închide conturile pe propriul serviciu. Acest lucru s-a și întâmplat, așa că arbitrul de scaun a anunțat scorul final 6-7 (2), 6-4, 6-4, game, set, meci, partidă pentru România. Jocul de dublu a avut o durată de două ore și 53 de minute, iar în total la partida Cehia–România s-au petrecut peste 10 ore pe terenul de tenis.

În lot s-a aflat și Ana Bogdan, care nu a fost utilizată. Căpitanul nejucător al României este fostul component al echipei de Cupa Davis Florin Segărceanu, iar antrenor este Alina Tecșor-Cercel.

 

Borne istorice pentru România

Echipa națională a României a reușit această calificare istorică în semifinalele Cupei Fed, performanță care nu se mai regăsea în palmaresul tenisului românesc din 1973. Cehia a pierdut pentru prima dată o partidă la Ostrava Arena. De asemenea, Cehia a pierdut prima dată acasă, din 2009, când și-a început supremația în tenisul feminin mondial. Cehia câștigase ultimele 6 trofee Cupa Fed în 8 ani, iar în total Cehia are 11 titluri câștigate la acest veritabil Campionat Mondial pe echipe. Ultima echipă care trecuse de Cehia, în deplasare, era echipa SUA.

 

Întâlnim Franța în semifinale

În semifinalele Cupei Fed, România va întâlni în perioada 20-21 aprilie naționala Franței, care, la rândul ei, a depășit Belgia cu 3-1, într-o partidă care a avut loc la Liege. Franțuzoaicele și-au asigurat semifinala după primele trei jocuri de simplu, în care Caroline Garcia și Alize Cornet au adus punctele necesare și suficiente. Al patrulea meci de simplu nu s-a disputat, iar la dublu gazdele au obținut punctul de onoare. În afara celor două jucătoare mențio­nate, perechea franceză de dublu le are în componență pe Pauline Parmentier și ­Kristina Mladenovic.

Conform îngrilării dinainte de competiție, Franța are dreptul de a alege suprafața pe care se va juca în aprilie. Semifinala contra Franței va avea loc la Paris.

Pe cealaltă parte de tablou, Belarus a învins ­Germania cu 4-2, iar Australia a ­trecut de SUA cu 3-2. Semifinala Belarus–­Australia este programată în aceeași ­perioadă cu disputa România–­Franța, pentru calificarea în finala Cupei FED.   

Cele mai citite

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...
Ultima oră
Pe aceeași temă