2.7 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSportAnchetă Rise Project: Klaus Iohannis, diferență de 115.000 euro între venituri și...

Anchetă Rise Project: Klaus Iohannis, diferență de 115.000 euro între venituri și averea declarată. Răspunsul președintelui

UPDATE 17.05: Președintele Klaus Iohannis a reacționat, luni, la informațiile apărute în presă, privind diferența dintre venituri și averea declarată, că toate veniturile obținute de președinte din închirierea imobilelor se regăsesc integral în declarațiile de avere, relatează Administrația Prezidențială.

”Toate veniturile obținute de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, din închirierea imobilelor deținute în proprietate și coproprietate se regăsesc integral în declarațiile de avere depuse. Nu există nicio sumă provenită din chirii care să nu fi fost declarată din 2004 până în prezent”, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, în comunicat se mai arată că, din chiria pe care a încasat-o în nume propriu, precum și în numele și pentru coproprietar, Klaus Iohannis a achitat toate taxele și impozitele aferente întregii sume provenite din închirierea imobilelor.

”Toate veniturile au fost menționate în declarațiile de avere depuse succesiv și orice altă modalitate de calcul al acestora constituie doar o speculație, care nu este conformă cu realitatea”, explică Administrația Prezidențială.

——————

Între averea declarată de președintele Klaus Iohannis și soția lui, în perioada 2005-2008, și sumele din contractele încheiate de el există o diferență de 115.000 de euro, potrivit Rise Project

Astfel, aproximativ 80 % din veniturile familiei Iohannis provin din chiria de pe proprietățile închiriate din Sibiu, în timp ce 20% sunt din salariile celor doi. În prezent, Klaus Iohannis a declarat că el și soția sa obțin venituri anuale din chirii în valoare de 228.132 lei (circa 50.500 de euro), sumă declarată anual din 2010 până în prezent. 

Primul contract analizat de Rise a fost cel încheiat de soții Iohannis și încă o persoană cu Raiffeisen Bank SA, pentru un imobil din centrul Sibiului. După reînnoirea contractului, în 2006, Raiffeisen a plătit anticipat chiria pentru primii trei ani ai noii perioade contractuale: 180.000 de euro.

O jumătate din această sumă de bani, adică 90.000 de euro – 302.000 lei, la cursul valutar din ianuarie 2007, ar fi trebuit să le revină lui Klaus Iohannis și soției sale, sumă de bani pe care șeful statului ar fi trebuit să o consemneze în declarația de avere. Însă, Iohannis a trecut o sumă de aproape douăzeci de ori mai mică: 16.278 de lei.

Un alt contract analizat de Rise Project a fost încheiat de soții Iohannis cu Netex Production. Astfel, din contract reiese că primarul Sibiului și soția sa au încasat de la companie: 38.880 de lei (9.600 de euro, în 2004), 38.533 de lei (10.650 de euro, în 2005) și 42.600 de lei (12.100 de euro, în 2006).

În declarația de avere, șeful statului a menționat, în toți acești ani, o singură sumă – de două ori mai mică decât cea din contractul de chirie: 19.424 lei.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a transmis că ancheta privind averea lui Klaus Iohannis a fost sistată. Potrivit legii controlului averii demnitarilor, 115/1996, averea președintelui României poate fi cercetată numai după ce acesta își încetează mandatul.

 

 

Cele mai citite

Ce a discutat Nicolae Ceaușescu cu Henry Kissinger în 1974 la București

Decesul recent la vârsta de 100 de ani a fostului mare diplomat și secretar de stat al SUA, Henry Kissinger, a readus în...

România va avea 86 la sută energie din surse regenerabile iar restul din surse cu emisii reduse de carbon, anunță președintele Iohannis

România se îndreaptă spre momentul în care va avea 86 la sută energie produsă din surse regenerabile iar restul din surse cu emisii reduse...

Haos pe piața RCA. Șoferii vor plăti de anul viitor polițe și cu 80% mai scumpe

Sunt aproape un milion de șoferi care au de dus povara falimentului Euroins, după ce asiguratorul a intrat în faliment în luna martie a...
Ultima oră
Pe aceeași temă