16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportRegionalizarea: simplifică sau birocratizează România?

Regionalizarea: simplifică sau birocratizează România?

„Nimeni nu ştie în acest moment câte regiuni vor fi şi nici care vor fi sediile. Sfătuiesc pe toată lumea să nu joace la această loterie opt din 42 pentru că s-ar putea să tragă o carte necâştigătoare”, a anunţat Liviu Dragnea.

Deşi abia creionată, noua structură regională pare să birocratizeze şi mai mult România, creând o serie de suprastructuri. Ministrul a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla, mai mult, numărul funcţionarilor ar putea chiar să scadă.

Dragnea a explicat că, după regionalizare, va exista un prefect regional, ca reprezentant al Guvernului, în acest moment fiind două variante: fie câte un prefect pe fiecare regiune, fie un singur prefect regional ajutat de subprefecţi în judeţe. “Opinia noastră este ca regiunea să aibă un consiliu regional format din consilieri regionali, structura aleasă şi regiunea va fi condusă de un preşedinte. Dacă va fi propus şi acceptat, vom institui un prefect regional şi sunt variante: prima, să fie un singur prefect regional şi subprefecţi în fiecare judeţ sau câte un prefect în fiecare regiune. Prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu şi urmăreşte realizarea programului de guvernare de către comunităţi”, a spus Dragnea.

Dezbatere publică

Vicepremierul a spus că el optează ca funcţia de preşedinte de consiliu regional să fie incompatibilă cu aceea de preşedinte de consiliu judeţean. Există temeri potrivit cărora prin comasarea atribuţiilor judeţene către o singură capitală administrativă, oamenii vor pierde şi mai mult timp pentru a-şi rezolva problemele.

Potrivit lui Dragnea, în urma regionalizării, “nimeni nu va pierde nimic, nici un cetăţean nu va face drumuri în plus, nu va avea costuri în plus, nici o competenţă de la judeţ nu va fi luată, dar competenţele de la guvern vor fi trecute la regiuni”. El a precizat că nu vor fi plătite alte taxe, iar oamenii nu vor trebui să-şi schimbe actele de identitate, actele maşinii, documentele de proprietate.

El a mai spus că regiunea va fi delimitată astfel încât să fie suficient de mare pentru a putea implementa proiecte de mare anvergură şi suficient de mică pentru a fi aproape de cetăţean.

 Dragnea a mai arătat că regionalizarea nu este un proiect politic şi nici etnic, precizând că nu crede că Harghita, Covasna, Mureş ar putea forma singure una dintre regiuni, pentru că ar însemna să fie făcută o regiune pe criterii etnice.

Pentru desenarea regiu­nilor va fi înfiinţat un consiliu consultativ format din trei grupuri de lucru. Acest consiliu va funcţiona pe trei paliere: un grup de lucru academic, alcătuit din 10 personalităţi din mediul universitar şi academic, care va asigura expertiza necesară conturării profilului viitoarelor regiuni, un grup de lucru format din aleşi locali şi reprezentanţi ai partidelor parlamentare membri ai comisiilor de specialitate din Parlament, cu rolul de consultare şi cumulare de propuneri, şi un grup de lucru al societăţii civile, alcătuit din reprezentanţi ai principalelor patronate din sindicate şi ONG-uri.  

Cele mai citite

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă