18.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportRăzboiul UDMR împotriva ANI poate costa scump România

Războiul UDMR împotriva ANI poate costa scump România

Deputatul Andras Mate vrea reducerea la 5% a bugetului instituţiei care l-a găsit vinovat de conflict de interese, iar colegii din UDMR îi susţin încercările de a pune pe butuci Agenţia Naţională de Integritate. Pentru oficialii europeni, voinţa politică de a lupta împotriva corupţiei este foarte importantă, iar reducerea bugetului ANI ar demonstra că unuia dintre partidele de guvernământ îi lipseşte tocmai această voinţă.

Parlamentarii UDMR au încercat în repetate rânduri să blocheze activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate, fie prin propuneri legislative menite să reducă prerogativele instituţiei, fie prin tăieri bugetare.

Vârful de lance al formaţiunii pare să fie în prezent deputatul Andras Levente Mate, care încearcă să obţină un aviz de neconstitu­ţionalitate asupra legii de funcţionare a agenţiei sau cel puţin să o lase fără fonduri.

Parlamentarul este acuzat de ANI că şi-a angajat soţia la cabinetul parlamentar, pe bani publici. Potrivit inspectorilor de integritate, Mate a propus angajarea soţiei sale, Erzsebet Mate la cabinetul de circumscripţie din Cluj. Tot el este şi cel care a avizat contractul de muncă, iar Erzsebet Mate a fost angajată la cabinetul soţului său timp de aproape un an, între 16 martie 2010 şi 1 ianuarie 2011. ANI a constatat că parlamentarul a încălcat regimul conflictului de interese şi a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte.

Buget de 5%

În şedinţa de marţi a Comisiilor Juridice din Parlament, Mate a fost cel care a propus ca ANI să folosească doar 5% din bugetul alocat, până când sumele imputate de Curtea de Conturi agenţiei vor fi recuperate în totalitate. Pentru recuperarea acestor sume, care trebuie recuperate de la angajaţii instituţiei, ANI a deschis deja acţiuni în instanţă. Mai mult, deputatul a cerut şi reducerea bugetului Agenţiei de Integritate la nivelul anului trecut, de 13,7 milioane de lei. Pentru 2012, Guvernul a alocat ANI 42,9 miloane de lei, iar jumătate din sumă va fi rambursată de Comisia Europeană.

Jucând cartea populistă, parlamentarul a propus ca 95% din bugetul instituţiei care verifică averile demnitarilor să fie folosiţi pentru plata drepturilor salariale câştigate de profesori în instanţă.

Aceasta nu este însă singura acţiune a lui Mate împotriva ANI. Pe durata investigaţiei ANI asupra sa, parlamentarul le-a trimis inspectorilor de integritate o serie de scrisori calificate de aceştia drept presiuni. Într-un mesaj trimis vara aceasta, Mate scria că legea ANI nu este constituţională şi le cerea inspectorilor de integritate să justifice sumele cheltuite cu investigarea sa.

După ce ANI a anunţat că deputatul a încălcat regimul conflictului de interese, pentru că a avizat angajarea soţiei sale la cabinetul parlamentar de circums­cripţie, şi a trimis dosarul la instanţă, Mate a invocat o excep­ţie de neconstituţiona­litate. El a sesizat Curtea Constituţională asupra legii de funcţionare a agenţiei, afirmând că aceasta este neconsti­tu­ţională.

Parlamentarii UDMR se solidarizează

Colegii deputatului Mate îşi asumă poziţia acestuia faţă de Agenţia de Integritate şi încearcă să-i minimizeze consecinţele. „Noi avem o problemă cu această instituţie. Nu e o problemă a UDMR, ci a oricărui om care vrea cu adevărat separarea puterilor în stat,” spune europarlamentarul Iuliu Winkler.

În privinţa propunerilor făcute marţi de Mate, „UDMR îşi asumă aceste amendamente, cel puţin parlamentarii,” spune senatorul Laszlo Gyerko. Şi deputatul Kelemen Attila spune că grupul parlamentar al UDMR susţine aceste iniţiative.

Incompatibilitate la vot?

Dacă parlamentarii UDMR nu văd nimic rău în propunerea de a reduce la 5% bugetul ANI, senatorul PDL Iulian Urban consideră că Mate ar fi trebuit să se abţină de la discuţii, dat fiind că a fost investigat de agenţie. „S-ar putea să fie tot o incompatibilitate,” spune senatorul. Pe de altă parte, Gyerko spune că ancheta nu are nici o legătură cu votul, pentru că „Mate avea acelaşi punct de vedere şi înainte să apară investigaţia ANI”. Pe de altă parte, blocarea cu bună ştiinţă a activităţii unei instituţii publice de poate fi considerată abuz în serviciu contra intereselor publice.

Mizele: MCV şi Schengen

Avizul negativ dat marţi de opoziţie bugetului ANI, cu concursul parlamentarilor UDMR, a provocat reacţii dure din partea europarlamentarului Monica Macovei şi un avertisment din partea Ministerului Justiţiei. Într-o postare pe blogul său, Macovei scrie că „nu este prima încercare a unor parlamentari UDMR de a amputa sau desfiinţa ANI” şi că „cei care procedează astfel sunt responsabili pentru criticile din rapoartele pe justiţie şi anticorupţie din MCV” (Mecanismul de Cooperare şi Verificare, un instrument prin care Comisia Europeană supervizează progresele făcute de România în domeniul justiţiei). „Dacă cei care au votat astăzi pentru desfiin­ţarea Agenţiei de Integritate (căci asta înseamnă să laşi o instituţie fără buget) sunt sau au fost cercetaţi de ANI, s-au aflat într-un conflict de interese major şi ar trebui să-şi dea demisia. Nu stai în Parlamentul României ca să desfiinţezi instituţia care te cercetează”, mai scrie europarlamentarul.

La rândul său, Ministerul Justi­ţiei arată că „reducerea, în Parlament, a bugetului ANI propus de Guvern pentru 2012 ar afecta buna funcţionare a acesteia” şi că acest lucru va avea un impact negativ în raportul pe Justiţie al Comisiei Europene din februarie. „Reamintim că Finlanda şi Olanda au exprimat interesul pentru concluziile Raportului din luna februarie privind MCV, ca parte a considerentelor ce le vor fundamenta, în con­tinuare, poziţia faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen”, arată comunicatul ministerului.

Senatorul Urban avertiza de asemenea că „interesele meschine ale unor parlamentari pun în pericol aderarea la Schengen”.

„Ce treabă are Olanda cu bugetul ANI?”

Liderul senatorilor UDMR, Andras Levente Fekete, neagă însă că cele două subiecte au vreo legătură. „Ce treabă are Olanda cu bugetul ANI? A vorbit Olanda ceva de bugetul ANI?”, întreabă el. Fekete spune că în Comisiile Juridice a fost dat doar un aviz, iar bugetul instituţiei se va discuta în Comisiile de Buget Finanţe, iar apoi va fi votat în plen. Au fost reduceri la toate instituţiile şi ministerele, dat fiind că avem un buget de austeritate, „nu trebuie făcută isterie în acest caz”, conchide parlamentarul. Gyerko susţine acelaşi lucru: „Nu consider că un aviz într-o comisie are vreo legătură cu Schengen”.

Poziţia UDMR rămâne aceeaşi şi la Bruxelles. „Acesta este doar un episod pasager. De la Bruxelles se va vedea doar finalul”, spune europarlamentarul Winkler, adăugând că „moda de a exporta la Bruxelles” orice problemă internă va dăuna, pe termen lung, imaginii României.

Motive de îngrijorare

DNA şi ANI sunt însă considerate instituţii-cheie de către Comisia Europeană, iar Agenţia de Integritate constituie un capitol separat în MCV. Până acum, orice încercare de subminare a acti­vi­tăţii agenţiei a fost sancţionată de rapoartele pe justiţie. Mai mult, dezbaterea de marţi din Comisiile Juridice a avut loc la nici două săptămâni după o misiune de verificare a progreselor făcute de România în acest domeniu.

Numeroşi oficiali europeni şi diplomaţi au spus în repetate rânduri că România trebuie să demonstreze că are voinţa politică necesară pentru a lupta împotriva corupţiei şi pentru a reforma justiţia. Iar avizul negativ dat marţi bugetului ANI prin colaborarea opoziţie-UDMR nu poate decât să pună sub semnul întrebării această voinţă poltică.

Amendamentele din umbră

Chiar dacă plenul Parlamentului votează bugetul ANI în forma Guvernului, instituţia nu a scăpat de riscuri. La iniţiativa lui Gyorgy Frunda, şeful Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat, parlamentarii vor să verifice rapoartele de activitate ale ANI şi insistă să-i cheme pe reprezentanţii agenţiei la şedinţele Comisiei, deşi Consiliul Naţional de Integritate este veriga de legătură din Senat. Cu scuza armonizării activităţii mai multor instituţii publice, Frunda vrea să treacă ANI direct sub controlul Senatului. De altfel, Frunda a fost unul dintre cei mai vehemenţi opozanţi ai prevederilor legii care dădea ANI mai multe prerogative şi a încercat să ciuntească legea de funcţionare a Agenţiei în Senat. Luna trecută, Senatorul a cerut un bilanţ al Agenţiei,  întrebând de asemenea şi „care este textul de lege pe baza căruia ANI consideră că este stare de incompatibilitate şi conflict de interese la parlamentarii care au angajat membri din familie în cabinetele parlamentare”.

Tot la Senat se află şi un proiect de modificare a legii ANI la care, potrivit unor surse parlamentare, urmează să fie adăugate o serie de amendamente propuse de deputatul Marton Arpad, un alt inamic declarat al agenţiei. La un proiect depus anterior la Camera Deputaţilor, Marton venise cu o serie de modificări care lăsau practic ANI fără prerogative – declaraţiile de avere nu mai erau publice, inspectorii nu mai aveau voie să ceară informaţii despre firmele demnitarilor, candidaţii la funcţii publice nu mai erau obligaţi să depună declaraţii de avere şi interese. Iniţiatorul proiectului, Tudor Ciuhodaru, şi-a retras proiectul pentru a evita „mutilarea” legii ANI. Andras a avut două amendamente la bugetul instituţiei, prin care cerea ca bugetul să rămână la nivelul anului trecut, iar surplusul să se împartă între Autoritatea Electorală şi Arhivele Naţionale. 

 —-

“Ce treabă are Olanda cu bugetul ANI? A vorbit Olanda ceva de bugetul ANI?”

Andras Levente Fekete, liderul senatorilor UDMR

“Noi avem o problemă cu această instituţie. Nu e o problemă a UDMR, ci a oricărui om care vrea cu adevărat separarea puterilor în stat.”

Iuliu Winkler, europarlamentar

UDMR îşi asumă aceste amendamente, cel puţin parlamentarii.”

Laszlo Gyerko, senator UDMR

“Dacă cei care au votat astăzi pentru desfiinţarea Agenţiei de Integritate (căci asta înseamnă să laşi o instituţie fără buget) sunt sau au fost cercetaţi de ANI, s-au aflat într-un conflict de interese major şi ar trebui să-şi dea demisia. Nu stai în Parlamentul României ca să desfiinţezi instituţia care te cercetează.”

Monica Macovei, europarlamentar

—-

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Candidata naționalistă Gordana Siljanovska – Davkova este favorită în turul al doilea al alegerilor în Macedonia de Nord

Gordana Siljanovska - Davkova, candidata opoziției naționaliste din Macedonia de Nord, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale și are șanse mari să câștige...

VIDEO. Inundațiile pun stăpânire pe Brazilia. Bilanțul se ridică la 75 de morți

Bilanțul victimelor ploilor abundente care au provocat inundații în statul brazilian Rio Grande do Sul din sudul țării a crescut la cel puțin 75...
Ultima oră
Pe aceeași temă