12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportRaportul la proiectul de lege privind comercializarea produselor alimentare a fost retrimis...

Raportul la proiectul de lege privind comercializarea produselor alimentare a fost retrimis în plen

Comisia de agricultură a decis retrimiterea în plenul Camerei Deputaţilor, pentru dezbatere, propunerea de modificare şi completare a Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, în forma adoptată iniţial la comisie, scrie Agerpres

“Au fost 22 de deputaţi prezenţi din totalul de 35. Am discutat procedural ce s-a întâmplat şi de ce s-a reîntors (…) şi am hotărât să trimitem raportul în dezbaterea plenului. A fost un vot în unanimitate”, a declarat Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor, marţi, la finalul şedinţei. 
El a precizat că şi parlamentarii PSD, grup la propunerea căruia raportul dat iniţial la proiectul de lege a fost retrimis la comisie, au votat pentru reîntoarcerea raportului în dezbaterea plenului Camerei. 
Întrebat care ar fi principalele modificări aduse la Legea 321 prin noul proiect de lege, Săpunaru a spus că, în primul rând, “vor scădea preţurile la produsele alimentare”. 
“Până acum, producătorii români erau obligaţi să vină cu un preţ de listare mare”, a adăugat preşedintele comisiei. “Producătorul îşi fixa un preţ de listare în relaţia cu supermarket-ul, care preţ de listare nu se modifica nici în relaţia cu market-ul românesc, cu celălalt segment de piaţă. De la acest preţ de listare dânşii mai scădeau comisioane, bonificaţii şi aşa mai departe şi, în realitate, aplicau comisioane între 33% şi 40%. Practic, mulţi dintre ei intrau în pierdere şi erau forţaţi să vândă în piaţă la un preţ mai mare. Din acest moment, comercianţii români şi comercianţii străini sunt, dacă va fi să fie votată această lege, pe acelaşi nivel de competitivitate în piaţă”, a explicat el. 
Preşedintele Comisiei de agricultură din Cameră a adăugat că o altă modificare vizează “aprovizionarea pe lanţul local şi regional cu produse proaspete, însemnând doar produse din carne proaspătă, produse din lapte proaspete, ouă şi pâine”. 
“Nu avem voie să spunem produse româneşti. Avem voie, conform unei definiţii din Politica Agricolă Comună, introdusă de comisarul european Dacian Cioloş, în care se vorbeşte de politica lanţului scurt de aprovizionare. Şi normele pentru acest lanţ scurt de aprovizionare se vor face prin hotărâre de Guvern la două luni de la apariţia legii, iar ele vor deveni efective la şase luni de zile de la publicare în Monitorul Oficial. Deci, la anul pe vremea aceasta discutăm de acest impact”, a spus Săpunaru, întrebat dacă acest lucru va duce automat la comercializarea preponderent de produse româneşti. 
Pe 19 aprilie, Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor a dat raport de adoptare proiectului de lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căruia magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanţul scurt, iar supermarketurile vor funcţiona în continuare şi în week-end.

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă