13.9 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportRadu Mazăre, despre subvenţia la încălzire: Tot ce pot să vă spun...

Radu Mazăre, despre subvenţia la încălzire: Tot ce pot să vă spun este că va fi rău

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, spune că nu ştie cum va rezolva problema subvenţiei pentru încălzire în condiţiile în care Guvernul va suporta costurile încălzirii doar pentru persoanele care au venit minim şi susţine că nu poate aloca mai mulţi bani decât în anii trecuţi, potrivit Mediafax.

“Cu subvenţia, nu ştiu ce să vă zic. Tot ce pot să vă zic e că va fi rău. Va fi rău, că nu e bine cu Băsescu. Primăria are aceeaşi sumă de bani pe care o aloca pentru subvenţie. Eu am vorbit ieri (n.r. – marţi) cu o femeie în vârstă care nu prea înţelegea şi i-am spus: «Mamaie, plăteşti jumătate, că jumătate era subvenţionat şi jumătatea aia dispare». Femeia avea nouă milioane. «Şi vei plăti dublu»”, a declarat, miercuri, Radu Mazăre.

El a precizat că va încerca să distribuie fondurile Primărie astfel încât persoanele care cu venituri mici să plătească la fel ca anul trecut.

“Trebuie să văd cum distribui banii Primăriei pentru ca măcar cei săraci şi cei cu veniturile mici trebuie să plătească la fel ca anul trecut. Nu pot să vă spun acum. Tot ce pot să vă spun este că va fi rău. Eu aceeaşi bani pe care îi aveam în buget o să-i redistribui în aşa fel încât.. – să vă dau un exemplu – unul care are 400 de lei şi Guvernul dintr-o gigacalorie dublată acuma îi acoperă numai 30 la sută, să mai pun eu încă 20 la sută, ca să fie la jumătate, deci să plătească la fel ca anul trecut”, a mai spus Mazăre.

În prezent, costul unei gigacalorii în municipiul Constanţa este de 170 de lei, iar Primăria alocă anual pentru subvenţia la încălzire aproximativ 11 milioane de euro.

Guvernul a aprobat, miercuri, nivelul noilor plafoane de venituri în cazul persoanelor cu venituri mici, pentru care se vor acorda subvenţii de la bugetul de stat pentru încălzirea în sezonul rece.

Pragul maxim pentru care se acordă subvenţia de la buget pentru la încălzire a fost majorat de Guvern de la 615 lei, cât a fost în 2010-2011, la 786 de lei. În 2010 – 2011, persoanele care aveau venit pe membru de familie de până la 615 lei primeau 10% subvenţie, iar de anul acesta, cei cu venit între 615 şi 786 vor primi 5%.

Pentru persoanele singure acest prag va fi de 1.082 de lei, ajutorul fiind de 10% din factură.

Guvernul a eliminat, conform celor convenit cu FMI, subvenşia generalizată la încălzire, care anul trecut s-a ridicat la 350 milioane lei.

Nivelul ajutoarelor de încălzire acordate de Ministerul Muncii persoanele cu venituri mici pentru apropiatul sezon rece se va ridica la 345 milioane lei.

Premierul Emil Boc a declarat, tot miercuri, că autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să asigure acordarea de sprijin cumulat pentru energie termică, din bugetele locale, de cel puţin 10% din maximul compensării procentuale acordate de la bugetul de stat.

“Dacă autorităţile locale acordă doar jumătate din cei 700 de milioane pe care i-au acordat anul trecut, factura cetăţeanului care se află în acest tranşe de venit (pentru care Guvernul acordă ajutor – n.r.) nu va creşte, cu această condiţie ca autorităţile locale să acorde ajutoarele de încălzire satbilite de Guvern”, a spus premierul Boc.

El adăugat că, în funcţie de resursele proprii, autorităţile administraţiei publice locale pot aproba ajutoare pentru energia termică peste tranşele şi procentele stabilite de Guvern.

Cele mai citite

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

Inteligența artificială, limitată în alegerile din România. Tot prostia naturală va dicta rezultatele

IlustrațieȘ Marian Avramescu Mulți politicieni și analiști sunt îngrijorați de modul în care inteligența artificială s-ar putea implica în campaniile electorale din acest an,...

Joia Mare. Preasfinția Sa Claudiu a spălat picioarele a 12 tineri în Catedrala „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca

În Joia Mare, 2 mai 2024, în Catedrala „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca la orele dimineții s-a celebrat Vecernia cu Liturghia Sfântului Vasile cel...
Ultima oră
Pe aceeași temă