17.4 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSportPuterea încearcă ”mica” grațiere a corupților

Puterea încearcă ”mica” grațiere a corupților

Condamnații pentru dare de mită, abuz în serviciu, primire de foloase necuvenite ori trafic de influență ar putea scăpa, dacă au primit cel mult 2 ani de închisoare. Un proiect în acest sens a fost depus de un senator PC.

n aceeași zi, 13 iunie, în care vicepremierul Liviu Dragnea spunea că PSD nu mai vrea să reia discuțiile la mult-criticata Lege a grațierii și amnistiei, în Parlament era depus un alt proiect de lege, inițiat de senatorul PC Cristiana Anghel. Potrivit proiectului, ar urma să fie grațiate în întregime pedepsele cu închisoarea de până la 2 ani inclusiv, pedepsele complementare ale acestora, precum și pedepsele cu amenda. Pedepsele peste 2 ani, ar urma să fie și ele semnificativ reduse: cu o treime cele între 2 și 5 ani (inclusiv) și cu o pătrime cele între 5 și 8 ani. De reducerea la jumătate a pedepsei ar beneficia persoanele care au împlinit vârsta de 60 de ani, femeile gravide, persoanele care au copii în întreținere cu vârsta de până la 5 ani, dar și cei care suferă de boli incurabile în fază terminală. 

Cine nu ar beneficia

Anularea sau reducerea pedepsei nu s-ar aplica, potrivit proiectului, recidiviștilor. De asemenea, nu ar intra sub incidența legii cei condamnați pentru omor, determinare sau înlesnire de sinucideri, lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte, rele tratamente aplicate minorului, uciderea sau vătămarea nou-născutului, proxenetism, lipsire de libertate în mod ilegal, act sexual cu minor, corupere sexuală a minorului, tâlhărie, tortură, represiune nedreaptă, evadare, nerespectarea regimului materialelor nucleare, incest și, respectiv, infracțiuni contra securității naționale.

De asemenea, sunt exceptate unele infracțiuni prevăzute de legi speciale, dar, în mod paradoxal, nu sunt exceptate infracțiuni de corupție precum darea de mită, delapidarea, abuzul în serviciu, deturnarea de fonduri, uzul de fals, primirea de foloase necuvenite, traficul de influență sau conflictul de interese. Pentru toate acestea, dacă pedeapsa este de până la 2 ani inclusiv, liber.

Anghel: „Sunt, probabil, omisiuni“

Întrebată despre proiectul depus, senatorul PC Cristiana Anghel ne-a declarat că nu a „făcut proiectul pentru un om“ și că inițiativa sa nu trebuie confundată cu mai vechiul proiect al Legii amnistiei și grațierii. „Pe proiectul meu, cazierul rămâne, este grațiată doar pedeapsa“, a arătat parlamentarul PC, adăugând că impactul intrării în vigoare a unei astfel de legi nu va fi major. „Este vorba de o grațiere mică. Mai mult de 2.000-3.000 de oameni nu ar ieși. Și nu vor fi corupți, cei care au mâncat banii statului“, a susținut Anghel.

Întrebată de ce proiectul de lege depus o contrazice, în sensul că nu au fost exceptate de la aplicarea grațierii o serie de infracțiuni de corupție, senatorul a găsit prompt o explicație: „Eu nu am pretenția că este un proiect de lege perfect. Nici eu nu sunt perfectă. Nu țin neapărat la această formă. În cazul în care primesc propuneri de la societatea civilă, de la CSM și Administrația Națională a Penitenciarelor, bineînțeles că legea va fi amendată“. Senatorul PC a mai declarat, pentru România liberă, că nu s-a consultat cu nimeni din grupul parlamentar conservator. „E un cartof foarte fierbinte și nu vroiam ca toți colegii să intre sub tirul presei. Eu rezist, am rezistat și anul trecut, pentru că știu exact cine sunt și ce fac“, a susținut Anghel.

La fel ca în celălalt proiect (cel inițiat de Mădălin Voicu și Nicolae Păun), senatorul PC invocă supraaglomerarea din închisori drept justificare a proiectului privind grațierea. Reamintim că Legea privind amnistia și grațierea a fost la un pas de adoptare în „marțea neagră“ (10 decembrie 2013), iar proiectul a fost aspru criticat de societatea civilă și reprezentanții ambasadelor occidentale. Deși opoziția a cerut, în repetate rânduri, ca proiectul să fie repus pe ordinea de zi pentru a fi respins, puterea a refuzat. Inițiativa a rămas într-o așa-numită dezbatere publică până în toamnă.

Cele mai citite

România – Cehia. Declarațiile selecționerului George Buricea înaintea barajului pentru Cupa Mondială

George Buricea, selecţionerul echipei naţionale de handbal masculin a României, spune că barajul cu Cehia, contând pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2025, se...

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...

O persoană a fost găsită moartă, în urma unui incendiu în sectorul 2. FOTO

UPDATE: Incendiul produs la două case din Sectorul 2 al Capitalei a fost localizat, iar pompierii lucrează la decopertare în vederea lichidării focarelor rămase,...
Ultima oră
Pe aceeași temă