14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportPSD vrea uninominal favorabil

PSD vrea uninominal favorabil

Uninominalul s-a impotmolit la Comisia pentru Codul Electoral.
Ieri, doar 6 membri ai comisiei din cei 15 s-au prezentat la sedinta, care a fost suspendata din lipsa de cvorum.
PSD trage de timp, pentru ca nu doreste sa fie adoptat proiectul Pro Democratia. Fara voturile PSD, uninominalul nu poate fi adoptat.

Membrii comisiei pentru elaborarea Codului Electoral au suspendat ieri sedinta, pentru ca nu toate grupurile parlamentare si-au formulat un punct de vedere in legatura cu principiile care vor sta la baza adoptarii proiectului de lege privind votul uninominal. Membrii Comisiei pentru adoptarea Codului Electoral nu s-au aflat nici in cvorum, la sedinta fiind prezenti, din cei 15 membri, doar Mihai Voicu (PNL), Valentin Iliescu (PD), Marton Arpad (UDMR), Florin Iordache (PSD), Verginia Verdinas (PRM) si Varujan Pambuccian (minoritati). Reprezentantii PSD au lipsit de la sedinta, in conditiile in care pentru adoptarea proiectului este nevoie de votul a doua treimi din cei 15 membri. Fara voturile social-democratilor, uninominalul nu poate fi adoptat.

Presedintele Comisiei, liberalul Mihai Voicu, a anuntat ca sedinta va fi reluata in aceasta dimineata, cu conditia ca toti parlamentarii sa aiba mandatul clar al grupurilor parlamentare pentru principiile ramase in suspensie la Legea privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului.
Biroul Permanent al PSD a decis ieri ca, la nivel declarativ, partidul sa sustina proiectul votului uninominal elaborat de Pro Democratia, insa in cadrul dezbaterilor din Parlament social-democratii vor depune amendamente pentru modificarea proiectului, pe motiv ca actuala formula nu-i avantajeaza. "PSD sustine in principiu proiectul pentru uninominal al Asociatiei Pro Democratia", a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. In schimb, Eugen Nicolicea, secretar executiv al partidului si membru in Comisia Electorala, a spus ca "PSD are variante legislative mai bune". Nicolicea sustine ca "PSD este singurul partid care sustine votul uninominal in forma pura, deoarece sistemul propus de APD nu este uninominal, ci mixt".  Liderul PSD a mai precizat ca singurele proiecte sustinute oficial de PSD sunt cele proprii, acceptate de Consiliul National si pentru care partidul a strans semnaturi. Social-democratii pledeaza pentru votul uninominal in doua tururi.

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă