17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSportPSD vrea garanţii pentru postul de premier

PSD vrea garanţii pentru postul de premier

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a explicat că membrii partidului aşteaptă din partea sa, ca lider, garanţii constituţionale că partidul care câştigă alegerile nu va mai fi împiedicat de către preşedinte să obţină postul de prim-ministru, aşa cum s-a întâmplat în 2004 şi 2008.

“Ceea ce oamenii din PSD vor este să guvernăm bine şi garanţii că, dacă noi câştigăm alegerile, nu se mai întâmplă ca în 2004 şi 2008, când le-am câştigat şi le-am câştigat degeaba – vorbesc de garanţii constituţionale aici – că se punea problema când s-a mai întâmplat să câştigi alegerile şi să nu ai prim-ministru. Păi noi, PSD-ul, am păţit-o, chiar de două ori, în 2004 şi 2008. Deci, asta aşteaptă PSD-ul de la mine, ca lider, după ce atâţia ani am stat în opoziţie sau am fost obligaţi la compromisuri care nu ne-au ajutat, nici pe noi, nici electoratul nostru”, a explicat  Ponta.

Citeşte şi: Totul pe o carte. Cele două fisuri ale planului USL

El a arătat că, în noua formă, Constituţia conferă foarte multe puteri preşedintelui, deoarece este ales direct de către oameni, dar nu mai permite abuzuri de genul celor practicate de preşedintele Traian Băsescu.

Ponta a explicat astfel că noua Constituţie va stabili în mod clar că partidul care obţine cele mai multe voturi ale electoratului are şi primul candidat pentru funcţia de prim-ministru. Premierul s-a folosit de prilej pentru a-l  ataca şi pe preşedintele Curţii Constituţionale, Augusitn Zegrean. “Eu nu am văzut nicăieri în Constituţia României, cea actuală, că preşedintele are voie să îşi pună şoferul sau portarul prim-ministru, dar domnul Băsescu aşa ne-a zis şi, sigur, a avut şi nişte oameni pe la Curtea Constituţională care aşa au zis”, a comentat premierul. Ponta a susţinut că Traian Băsescu a beneficiat de sprijinul unor persoane de la Curtea Constituţională (CC) şi de o „mică complicitate” din partea preşedintelui Augustin Zegrean, în tergiversarea legii privind pragul de 30% la referendum, afirmă premierul Ponta.

Suspendare simbolică a şefului statului

Pe de altă parte, Victor Ponta a recunoscut că USL nu exclude o a treia suspendare a lui Traian Băsescu, de data aceasta simbolică, înainte de expirarea mandatului. Întrebat dacă ar fi oportună o suspendare simbolică a lui Traian Băsescu, Victor Ponta a răspuns: ”Da, cred că ar fi o ultimă lecţie din partea poporului român. Motive sunt destule, nu vreau să mă grăbesc în a anunţa intenţii sau decizii. AMR-ul merge, funcţionează. Deci trebuie să ne gândim foarte bine când luăm decizia cum să facem să fim cât mai puţin afectaţi”, a afirmat Victor Ponta, despre o eventuală suspendare a lui Traian Băsescu.

Citeşte şi: Băsescu: Nu trebuie să facem o Constituţie pentru interesele lui Ponta şi Crin

Această suspendare ar fi una pe modelul Cehiei, care şi-a suspendat preşedintele cu doar o zi înainte de expirarea mandatului. De altfel, în ultima perioadă, liderul PSD, Victor Ponta şi-a construit o imagine de adversar al preşedintelui Băsescu, deşi are un pact de coabitare cu acesta. Chiar în prima şedinţă a conducerii PSD, liderii acestui partid au anunţat că au ca principal obiectiv lupta cu “regimul Băsescu”.

Reconciliere la USL Ilfov

În paralel cu acţiunile anti-Băsescu, liderii USL încearcă să calmeze spiritele în propria alianţă, prin arbitrarea conflictelor din teritoriu. Primul judeţ pe lista liderilor USL a fost Ilfovul. Crin Antonescu şi Victor Ponta s-au întâlnit, ieri, cu liderii USL Ilfov aflaţi în conflict – Gabriela Vrânceanu Firea (PSD) şi Maria Petrache (PNL). Cele două părţi au convenit stingerea disputei, legat de colaborarea PNL cu PDL în acest judeţ. PSD şi PNL Ilfov vor semna un protocol de colaborare, iar Gabriela Vrânceanu Firea a renunţat la demisia din PSD. Potrivit înţelegerii, liberalii vor renunţa la colaborarea cu PDL în Ilfov.

Citeşte şi: Firea şi Petrache au făcut pace. Ponta: În Ilfov va fi o majoritate USL funcţională

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă