10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportPSD își păstrează majoritatea la Senat. Culisele bătăliei

PSD își păstrează majoritatea la Senat. Culisele bătăliei

Social-democrații au câștigat bătălia cu liberalii pentru Curtea Constituțională la o diferență de 14 voturi. Balanța a fost înclinată de liderul UNPR, Gabriel Oprea, care a jucat, în final, alături de PSD, deși o parte dintre colegi i-au cerut să treacă în tabăra PNL.

Liberalii au ratat primul asalt pentru preluarea majorității, după ce nu au reușit să câștige competiția pentru Curtea Constituțio­nală, văzută ca un test pentru schimbarea lui Călin Popescu Tăriceanu din fruntea Senatului. Simona Maya Teodoroiu, propusă de PSD, a fost aleasă, ieri, de plenul Senatului în calitatea de judecător al Curții Constituționale (CCR) în locul lui Toni Greblă, care a demisionat din această funcţie.

Teodoroiu a obținut votul favorabil a 87 de senatori, în timp ce Mona Lisa Neagoe, susținută de PNL, a beneficiat de 73 de voturi. La ședința de plen a Senatului au fost prezenți 162 de parlamentari din totalul de 168 de senatori. Votul de ieri a demonstrat că PSD are în continuare, majoritate, alături de UNPR, PC și PLR. Rezultatul votului arată faptul că PNL a avut, pe lângă voturile propriilor parlamentari, sprijinul grupării Geoană și, probabil, pe cel ale UDMR.  Votul de ieri din Senat a fost precedat de negocieri intense și de calcule febrile ale părților implicate.

Pe hârtie, PSD împreună cu UNPR, PC și PLR aveau 90 de senatori, suficienți pentru a-și impune candidatul la CCR. Liderul grupului PSD, Ilie Sârbu, le-a trimis sms-uri senatorilor social-democrați, pentru a le reaminti că prezența la ședință este obligatorie. De cealaltă parte a baricadei, PNL  și grupul Geoană au 67 de senatori. Ultima achiziție: senatorul Mihai Neagu a părăsit UNPR pentru gruparea lui Mircea Geoană. De asemenea, liberalii negociaseră sprijinul UDMR.

Atac și contraatac

Potrivit unor surse parlamentare, Geoană ar fi încurajat intrarea în cursă a Florinei Jipa (UNPR) pentru a diviza voturile grupului parlamentar PSD-UNPR. Potrivit acestui plan, susținătorii grupării Geoană-Vanghelie din interiorul PSD ar fi putut să voteze un candidat din același grup parlamentar fără a risca sancțiuni. Mișcarea a venit în condițiile în care PNL purtase negocieri cu UNPR pentru schimbarea majorității parlamentare, iar o parte a oamenilor din jurul lui Gabriel Oprea i-au cerut acestuia să se gândească la o reorientare. De alt­fel, existența a doi candidați din partea grupului PSD-UNPR a facilitat victoria, de etapă obținută de Mona Lisa Neagoe, cu o zi înainte, la Comisia juridică.

În aceste condiții, social-democrații i-au cerut liderului UNPR Gabriel Oprea să lămurească lucrurile. Acesta a venit personal în Senat și, la cererea sa, Florina Jipa s-a retras din cursă. Vicepremierul Gabriel Oprea este și senator, dar este destul de rar prezent în această Cameră a Legislativului.

”Voi vota în această zi pentru UNPR și președintele partidului, Gabriel Oprea, președintele nostru, vice-prim-ministru. În această situație va trebui să renunţaţi la buletinele care cuprind numele meu. Așa am hotărât eu și partidul din care fac parte și președintele lui”, a anunțat Jipa de la tribuna Senatului.

 Deși mutarea UNPR le-a dat planurile peste cap, liberalii au tratat în cheie ironică schimbarea de situație. Vicepreședintele grupului PNL, Dumitru Oprea, a spus că nu are cunoștință de faptul că și președintele UNPR, Gabriel Oprea, se află pe lista pe candidați.

„Pe mine m-a derutat intervenția doamnei senator, pentru că eu, din câte știu, în dezbaterea avută de dimineață, am avut trei candidați, dar nu patru. Eu nu știu dacă domnul general Oprea este acum pe listă”, a comentat liberalul.

Cum s-au așezat taberele

După toate aceste mișcări de trupe, se poate prefigura situația din Senat, chiar dacă votul a fost secret. PSD a obținut 87 din cele 90 de voturi din coaliție existente pe hârtie, în condițiile în care au lipsit senatorii social-democrați Alexandru Mazăre (fratele lui Radu Mazăre – n.r.)  și Leonard Cadăr. Cele 73 de voturi ale Opoziției au provenit  de la PNL – 60 (a lipsit Crin Antonescu – n.r.), gruparea Geoană – șase și alte șapte voturi, probabil de la UDMR și independenți. UDMR are opt senatori, dintre care doi au absentat.

Practic, votul de ieri a consolidat o realitate parlamentară diferită de cea electorală. La două luni după înfrângerea în alegerile prezidențiale, dispozitivul de putere PSD rămâne nemodificat, social-democrații păstrând majoritatea în ambele Camere și, implicit, guvernarea. Această realitate i-a permis lui Ilie Sârbu, socrul premierului, să abordeze demersurile PNL în nota sa obișnuită. ”S-a dovedit că e o construcţie Geoană-Vanghelie puternică, d-aia ne era frică. Astăzi s-a văzut rezultatul votului şi majoritatea noastră va funcţiona”, a comentat  Ilie Sârbu.

Votul de ieri complică planurile politice ale PNL. Practic, au obținut voturile proprii, ale UDMR și ale grupării Geoană. Promisiunile făcute de Mircea Geoană și de Marian Vanghelie, legate de sprijinul unor parlamentari nemulțumiți din PSD, nu s-au materializat. În aceste condiții, PNL se află într-o situație incomodă. Pentru debarcarea lui Călin Popescu Tăriceanu, demarată de liderii PNL prin strângerea de semnături, ar fi nevoie de 85 de voturi. PNL a obținut, ieri, 73 de voturi și ar trebui să mai obțină 12 pentru a schimba balanța de putere. Existența acestui prim eșec complică negocierile, dată fiind tendința multor parlamentari de a se alătura taberei pe care o consideră câștigătoare.

Situația din CCR

Numirea noului judecător a fost un test important pentru majoritate și opoziție în Senat, dar a contat și în interiorul CCR.  Înainte de vot, în CCR erau patru judecători care au fost propuși de partidele care alcătuiesc noul PNL: doi de către vechiul PNL și doi de către vechiul PDL. Alți doi judecători sunt numiți de fostul președinte Traian Băsescu, iar unul de către UDMR. PSD avea un singur judecător, iar acum va avea doi. În cazul unei victorii, noul PNL ar fi avut cinci judecători la CCR, adică  majoritate pe cont propriu.

Practic, PSD a blocat crearea unei majorități favorabile PNL la CCR, lăsând deschisă bătălia internă în acestă instituție. Pe de altă parte, trebuie menționat că deciziile CCR nu corespund întotdeauna componenței politice, existând acte normative ale Guvernului sau ale PSD respinse în unanimitate.   

Cine este noul judecător

Simona Maya Teodoroiu este secretar de stat în Ministerul Justiţiei din mai 2012, cu excepţia perioadei ianuarie-aprilie 2013, când a ocupat poziţia de secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS) din cadrul Guvernului. Ea va trebui să renunțe la postul de la Justiție, pentru că, potrivit legii, funcţia de judecător este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior. 

Teodoroiu a mai fost secretar de stat la Justiție și în perioada 2002-2005, în timpul mandatelor de ministru ale Rodicăi Stănoiu și Cristian Diaconescu. La începutul anului 2005, ministrul de atunci, Monica Macovei, i-a propus revocarea din fruntea Departamentului de Integrare Europeană al MJ din cauza lipsei de eficiență dovedite.

Potrivit declaraţiei de avere completate în decembrie 2014, prezentă pe site-ul CSM, Teodoroiu deţine un teren agricol de 2,50 hectare în comuna doljeană Podari şi un teren intravilan în Craiova. De asemenea, are două apartamente în Bucureşti, 12 conturi şi depozite bancare, ce însumează 188.367 de lei, 89.234 euro şi 7.658 de dolari.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă