6.2 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSportPrima ședință a CSAT, după alegeri

Prima ședință a CSAT, după alegeri

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) se reuneşte, marţi, în şedinţă, pe ordinea de zi fiind incluse propunerile de buget ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pe anul 2015, precum şi orientările strategice ale României în planul dezvoltării infrastructurii energetice.

Şedinţa CSAT, condusă de preşedintele Traian Băsescu, va avea loc marți după-amiază, începând cu ora 15.00, la Palatul Cotroceni, se precizează într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului sunt incluse tematici referitoare la: raportul privind măsurile adoptate de către România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancţiuni internaţionale; orientările strategice ale României în planul dezvoltării infrastructurii energetice, în contextul evoluţiilor europene în domeniu; analiza activităţilor de implementare a documentelor internaţionale pe linia controlului armamentelor, creşterea încrederii şi securităţii.

De asemenea, la şedinţa CSAT urmează să fie luată în discuţie participarea Armatei României la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan, în anul 2015.

Planul de întrebuinţare a forţelor armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2015 reprezintă o altă tematică inclusă pe ordinea de zi a şedinţei.

Pe agenda CSAT se află, de asemenea, "analiza interinstituţională privind evaluarea consecinţelor crizei din Ucraina şi ale anexării Crimeei de către Rusia asupra securităţii României, Republicii Moldova şi a regiunii".

Alte tematici incluse pe ordinea de zi a şedinţei CSAT se referă la actualizarea Planului de mobilizare a economiei naţionale pentru apărare, valabil în perioada 2014 – 2016, precum şi la programul cu obiectivele de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare, valabil în perioada 2013 – 2016, actualizat.

"Nomenclatorul şi nivelurile cantitative maxime şi intangibile de constituire a rezervelor proprii ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi structura acestora pe produse; avizarea proiectului Hotărârii de Guvern pentru aprobarea Nomenclatorului şi nivelurilor cantitative maxime şi intangibile de constituire a rezervelor proprii ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi structura acestora pe produse; proiectul bugetului de stat pentru primul an de război, valabil în perioada 2014 – 2016", se numără de asemenea printre temele aflate pe agenda CSAT.

Propunerile de buget, pe anul 2015, ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciului de Protecţie şi Pază, precum şi programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru anul 2015 sunt de asemenea menţionate ca tematici pe ordinea de a a şedinţei Consiliului.

Raportul privind modul de îndeplinire a prevederilor Protocolului general de organizare şi funcţionare a Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului – 2014 este de asemenea inclus pe ordinea de zi a şedinţei CSAT.

Alte teme pe agenda CSAT se referă, conform comunicatului, la "constatări şi concluzii rezultate din activitatea desfăşurată pentru protecţia informaţiilor clasificate", la Planul Naţional de Priorităţi Informative pentru anul 2015, precum şi la Raportul privind stadiul actual al regimului de control al armamentelor convenţionale în spaţiul euroatlantic.

"Pe timpul şedinţei vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională", se mai arată în comunicat.

Cele mai citite

Vrei să devii trainer în domeniul în care ești specialist? Înscrie-te la cursul Aprendis

Pentru foarte mulți profesioniști într-un domeniu, trainerul reprezintă principala influență; omul care îi șlefuiește și îi pregătește să facă față tuturor provocărilor profesionale la...

Cătălin Drulă: Dosarul privind achiziția de vaccinuri este „ cel mai mare malpraxis judiciar”

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat luni că dosarul privind achiziţia de vaccinuri este „ cel mai mare malpraxis judiciar" pe care l-a văzut...

Maroc: Un internaut a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru ofensă adusă regelui

O curte de apel din Maroc l-a condamnat luni pe un internaut la trei ani de închisoare pentru ofensă adusă regelui, după ce acesta...
Ultima oră
Pe aceeași temă