„Da, îmi doresc ca preşedintele să fie un partener în proiectele pentru România, începând cu susţinerea „statului de drept”, nu a „statului drepţi” pe care îl susţine acum. Mi-aş dori să îl aud pe Preşedintele României susţinând o lege care să reglementeze strict ascultatul telefoanelor românilor şi să penalizeze excesele şi abuzurile instituţiilor de forţă. Refuz conflictul pe care Klaus Iohannis încearcă să îl deschidă, pentru că românii s-au săturat de conflicte. Sper doar, că preşedintele va înţelege momentul în care se află România şi rolul constituţional pe care îl are”, a afirmat el.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), că este „o circumstanță îngrijorătoare” că la șefia Camerei Deputaților este o persoană condamnată penal, în timp ce președintele Senatului este trimis în judecată, pentru minciună penală.
„Nu pot să mă fac că nu văd: preşedintele Camerei Deputaţilor este o persoană condamnată penal şi cu o urmărire penală în curs; preşedintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Asta este o circumstanţă îngrijorătoare”, a declarat Klaus Iohannis, vineri, la ședința noului Consiliu Superior al Magistraturii.
Afirmațiile vin în contextul în care ministrul Justiției, Florin Iordache, afirma, la Parlament, că Legea amnistiei și grațierii „ar fi de bun augur”.
În opinia șefului statului, o Lege a aministiei şi a graţierii ar fi „o catastrofă pentru democraţia românească”, întrucât „ar spăla păcatele unor hoţi periculoşi, dar ar albi dosarele unor politicieni”.
„Un astfel de precedent creat ar duce la dispariţia egalităţii în faţa legii. De asta spun că ar duce la dispariţia statului de drept din România. Ar duce România pe o traiectorie care o depărtează de valorile europene, pe o traiectorie care ar îndepărat-o de la valorile euroatlantice în care românii cred”, a spus Iohannis.
Reacția președintelui vine după ce, miercuri, ministrul Justiției Florin Iordache a declarat că o discuţie în Parlament a legii amnistiei şi graţierii ar fi de bun augur.
„O lege a amnistiei şi graţierii nu a fost susţinută de noi în campania electorală dar o astfel de lege discutată în Parlament, din punctul meu de vedere, este de bun augur. Dacă venim cu o astfel de lege, locul unde se poate discuta şi analiza este Parlamentul”, le-a spus Iordache jurnaliştilor, miercuri, după audierea din Parlament.
La 6 ianuarie 2017, potrivit legii, în prezența președintelui țării, Klaus Iohannis, se constituie noul Consiliu Superior al Magistraturii pentru un mandat nou, de șase ani. Din componența noului CSM vor lipsi reprezentații societății civile. Nu din cauza viscolului, ci din cauză că Senatul a UITAT să-i aleagă. La deschiderea festivităților participă și membrii vechiului CSM, care predau ștafeta.
În 22 aprilie 2016, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie fiind una definitivă.
În 23 mai 2016, procurorii DNA Brașov au dispus efectuarea urmăririi penale față de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, pentru comiterea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.