11.1 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSportPreședintele Iohannis a promulgat Legea care elimină 102 taxe. Liviu Dragnea: Măsurile...

Președintele Iohannis a promulgat Legea care elimină 102 taxe. Liviu Dragnea: Măsurile legislative puteau intra în vigoare încă de la 1 ianuarie, dacă se înțelegea că este vorba de măsuri firești de reducere a birocrației

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale. La finalul lunii decembrie, Parlamentul a respins cererea sa de reexaminare, în care solicita excluderea taxei Radio-TV din textul actului normativ. Legea a fost promulgată în ultima zi a termenului legal pe care îl avea la dispoziţie.


UPDATE 15.32:  Președintele PSD și șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a salutat, vineri, promulgarea Legii prin care sunt eliminate 102 taxe, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

„Salut promulgarea de către Preşedintele României a Legii privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale! Măsurile cuprinse în această lege puteau intra în vigoare încă de la 1 ianuarie dacă se înţelegea că este vorba de măsuri fireşti de reducere a birocraţiei şi, la urma urmei, de respect al statului faţă de cetăţean”, a scris Liviu Dragnea, pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele PSD a mai spus că s-a „prevăzut în proiectul de buget cu care Guvernul va veni în Parlament eliminarea acestor taxe, precum şi celelalte măsuri economice adoptate deja sau pe care le va adopta”.


După respingerea cererii de reexaminare şi declararea ei ca fiind constituţională, preşedintele era obligat să o promulge în termen maximum 10 zile. Astfel, șeful statului a promulgat Legea exact în ultima zi în care era obligat, legal, să o facă.

În 28 decembrie, deputaţii au respins cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, cu 174 de voturi pentru respingere, o abţinere şi 85 de voturi împotrivă. 

Între taxele nefiscale care sunt eliminate de această lege se regăsesc: taxa de timbru de mediu pentru autovehicule, taxe la registrul comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio-tv, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.

 Proiectul modifică 14 legi după cum urmează:  Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului, Legea  cetăţeniei române nr. 21/1991, Ordonanţa Guvernului nr. 24/1992 privind stabilirea anumitor servicii publice şi a taxelor percepute pentru prestarea acestora pe teritoriul României, Articolele 40 şi 41 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, Legea nr.202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, Legea nr.117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru, punctele 9, 10, 11 şi 12 din anexa la Ordonanţa Guvernului  nr. 128/2000 privind stabilirea unor taxe pentru serviciile prestate pentru persoanele fizice şi juridice de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, Legea nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, Alineatul (1) al articolului 23 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, Articolul 188 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, Alineatul (5) al articolului 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

Cele mai citite

Sfârșit de drum pentru Djokovic la Roma. Sârbul a fost eliminat de locul 32 mondial

Novak Djokovic a fost eliminat din turneul ATP Masters 1.000 de la Roma și a constituit una dintre surprizele majore ale competiției. Cu toate...

Companiile chinezești câștigă mai multe licitații pentru explorarea petrolului și gazelor din Irak

Companiile din China au câștigat încă cinci oferte pentru explorarea zăcămintelor de petrol și gaze din Irak, a declarat duminică ministrul irakian al petrolului,...

Sfârșit de drum pentru Djokovic la Roma. Sârbul a fost eliminat de locul 32 mondial

Novak Djokovic a fost eliminat din turneul ATP Masters 1.000 de la Roma și a constituit una dintre surprizele majore ale competiției. Cu toate...
Ultima oră
Pe aceeași temă