13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSportPresedintele Basescu: Noul Guvern nu respecta vointa electoratului

Presedintele Basescu: Noul Guvern nu respecta vointa electoratului

Presedintele Traian Basescu este de parere ca noul Guvern propus de premierul Tariceanu nu respecta vointa electoratului si, daca va fi investit in Parlament, exista riscul unei rupturi intre Parlament si societate, se arata intr-un comunicat trimis, astazi, presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului. In opinia sa, doua sunt solutiile: asumarea unei majoritati transparente sau alegeri anticipate.

 

 

Va prezentam integral textul documentului:

"In temeiul articolului 80, alineatul 2, din Constitutia Romaniei, doresc sa-mi exercit functia de mediere intre stat si societate si sa va transmit urmatorul punct de vedere.

In calitate de Presedinte ales, am preluat vointa de schimbare a majoritatii cetatenilor romani, considerand ca programul de guvernare al Aliantei Dreptate si Adevar are cele mai bune sanse de a concretiza acest deziderat. Imediat dupa alegerile din 2004, am desemnat un prim-ministru a carui sarcina a fost aceea de a construi un guvern legitim, pe temelia unei majoritati parlamentare clare. Acel prim-ministru reprezenta Alianta Dreptate si Adevar, participanta la alegerile din 2004. Ca formatiune distincta, PNL nu s-a inscris de fapt in cursa electorala si nici nu a prezentat un candidat propriu la functia de prim-ministru.

La 1 aprilie 2007, fostul prim-ministru al Aliantei Dreptate si Adevar a luat decizia unilaterala de a scoate din executiv ministrii Partidului Democrat. Prin aceasta masura, componenta politica a executivului a fost radical modificata, astfel incat legitimitatea democratica a noii formule de guvernare nu mai respecta vointa electoratului, asa cum a fost ea exprimata cu ocazia scrutinului din 2004.

Guvernul care va fi propus spre investitura este compus din PNL si UDMR, doua formatiuni care detin, in actuala configuratie a Parlamentului Romaniei, numai 22% din numarul total de mandate. In lipsa oricarei consultari a vointei populare, nu se poate demonstra ca majoritatea electoratului doreste ca tara sa fie condusa in formula PNL-UDMR. Un executiv ultra-minoritar, PNL-UDMR, nu poate fi validat decat cu voturile actualei opozitii, ceea ce va slabi coerenta actiunii guvernamentale, in conditiile in care partidele de opozitie nu intentioneaza sa-si asume o noua majoritate parlamentara, alaturi de PNL si UDMR.

Din pacate, formula propusa nu rezolva problema majoritatii netransparente si fluctuante pe care am semnalat-o deja in consultarile cu partidele politice. Daca Parlamentul Romaniei va investi guvernul propus de catre fostul prim-ministru al Aliantei D.A., va semnalez ca exista riscul unei rupturi grave intre forumul legislativ si societatea romaneasca.

In actualul context, apreciez ca buna functionare a sistemului democratic poate fi asigurata fie prin asumarea transparenta a unei noi majoritati politice, fie prin intoarcerea cat mai grabnica la vointa suveran exprimata prin votul cetatenilor romani."

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Ziua Europei: Arcul de Triumf va fi iluminat în albastru

Arcul de Triumf va fi iluminat joi, de Ziua Europei, în albastru, a anunțat Primăria Capitalei. Alte manifestări dedicate Zilei Europa vor avea loc...

Robert Kennedy Jr., nepotul lui John F. Kennedy, are probleme serioase de sănătate înainte de alegerile prezdențiale

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy şi candidat independent la preşedinţia Statelor Unite, a suferit de grave probleme de sănătate...

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...
Ultima oră
Pe aceeași temă