15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportPrefectul Ciunt, acuzat că face jocurile politice ale PSD

Prefectul Ciunt, acuzat că face jocurile politice ale PSD

Viceprimarul Zalăului vrea să dea în judecată Prefectura Sălaj. Prefectul ar fi blocat demersurile liberalilor de înlocuire a fostei sale colege de partid, ex-viceprimarul PSD Daniela Coța.

Viceprimarul municipiului Zalău, Claudiu Bârsan (PNL), vrea să dea în judecată Prefectura Sălaj și pe prefectul Ionel Ciunt (fost membru PSD). Claudiu Bârsan consideră că Prefectura Sălaj i-a adus un prejudiciu de imagine. Viceprimarul Zalăului îl acuză pe prefect de abuz în serviciu pentru că a amânat „politic“ în favoarea PSD, mai mult de un an, aplicarea a două hotărâri de consiliu local prin care copreședintele PNL Zalău trebuia să preia funcția de viceprimar al Zalăului. Concret, Ionel Ciunt a atacat în instanță două hotărâri ale Consiliului Local Zalău prin care Claudiu Bârsan trebuia să o înlocuiască pe Daniela Coța din funcția de viceprimar al Zalăului. Procesul a durat 14 luni, până când Curtea de Apel Cluj a respins, în data de 12 octombrie 2015, acțiunea Prefecturii Sălaj și i-a dat câștig de cauză lui Claudiu Bârsan.

Scandalul politic a început în 6 august 2014. Consilierii locali ai PNL au motivat înlocuirea Danielei Coţa prin „nematerializarea în practică a angajamentelor asumate prin jurământul rostit la învestirea în funcţia de viceprimar, activitatea sa nefiind pe măsura sarcinilor pe care le avea de rezolvat“, după cum scriau în expunerea de motive a proiectului prin care au cerut înlocuirea reprezentantei PSD. „Nu a reuşit să demonstreze că acţiunile sale sunt în acord cu cele ale executivului, exemplu în acest sens fiind o bună parte din iniţiativele primarului sau ale unor consilieri locali, pe care chiar dacă iniţial le-a îmbrăţişat în cadrul şedinţelor de executiv, ulterior nu le-a votat sau chiar le-a contestat în mod public“, au argumentat consilierii. Daniela Coţa a afirmat că a fost de bună-credință atunci când s-a opus inițiativelor primarului Radu Căpîlnașiu. „Nu am fost de acord şi nu am votat proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului, deoarece am specificat lipsa informaţiilor din nota de fundamentare. Am fost împotriva achiziţionării unui serviciu de consultanţă juridică de către Direcţia de Asistenţă Socială Zalău, deoarece am considerat că este inoportun. Totodată, nu am fost de acord cu proiectul de hotărâre privind acordul Consiliului Local Zalău în ceea ce priveşte vânzarea unor bunuri ale Uzinei Electrice, deoarece acest atribut este al Adunării Generale a Acţionarilor“, a spus Daniela Coţa.

Procese peste procese

Prefectul judeţului Sălaj, Ionel Ciunt, a atacat hotărârea Consiliului Local Zalău în contencios administrativ la Tribunalul Sălaj, demers pe care reprezentanţii PNL l-au denunţat ca pe unul părtinitor în favoarea PSDD.

Procesul a fost amânat de patru ori. După cinci luni de judecată, instanța s-a pronunţat. În dosarul Prefectura Sălaj versus Consiliul Local Zalău, cu nr. 2380/84/2014, ultima înfăţişare a avut loc pe 13 februarie 2015, iar magistraţii s-au pronunţat pe 19 februarie. Soluţia formulată de magistraţii sălăjeni a fost: „Se respinge cererea formulată de reclamantul Prefectul Judeţului Sălaj şi cererea formulată de intervenientul Coţa Daniela Gabriela“.

Prefectul Sălajului a făcut recurs la decizia Tribunalului Sălaj, iar prima înfățișare a avut loc pe 14 septembrie, când a fost amânată pronunțarea din cauză că Daniela Coța nu a putut fi prezentă la proces deoarece a fost bolnavă. Pe 12 octombrie, magistrații au respins recursul prefectului și al Danielei Coța.

Ce spune Claudiu Bârsan

„Aşa cum am declarat, este îmbucurător faptul că acest litigiu, între Consiliul Local şi Instituţia Prefectului în primul rând, a luat sfârşit prin hotărârea definitivă pronunţată de Curtea de Apel Cluj în data de 12.10.2015. Se crease o situaţie anormală în opinia mea, în care hotărârile Consiliului Local erau suspendate de mai bine de un an, prin acţiunea în contencios formulată în mod abuziv de către Instituţia Prefectului. Am multe argumente care mă determină să spun că a fost vorba despre un abuz, al cărui scop real nu a fost contestarea legalităţii hotărârilor Consiliului Local, ci a constat exclusiv în amânarea punerii în aplicare a acestor hotărâri, dacă

s-ar fi putut până la alegerile viitoare, când aceste hotărâri n-ar mai fi avut practic efect“, a spus Claudiu Bârsan. El a adăugat că „în ceea ce priveşte urmarea, consider că aceia care au greşit în această situaţie trebuie să răspundă pentru acest lucru. Aşteptăm şi motivarea hotărârii de către Curtea de Apel şi în funcţie de aceasta voi lua o hotărâre în privinţa modului în care voi solicita angajarea răspunderii juridice a celor ce au greşit. Cert este că îi voi acţiona în instanţă pe cei care au amânat punerea în aplicare a unei hotărâri care a fost luată printr-un vot democratic. Din păcate, conducerea Instituţiei Prefectului a devenit vârful de lance al PSD în competiţia politică locală“, a declarat Claudiu Bîrsan.

Liderul PSD: O pierdere pentru partid

Președintele organizației PSD Zalău, senatorul Gheorghe Pop, deplânge situația. „Este o chestiune importantă, pentru că este vorba de președintele Organizației de Femei a PSD Sălaj (Daniela Coța – n.r.). Afectează partidul această situație, dar nu numai partidul, ci și anumiți oameni din punct de vedere personal. Ne pare rău că s-a ajuns în situația aceasta. Trebuie să ne revizuim activitatea politică din Zalău, am rămas cu patru consilieri locali, trebuie să vedem ce putem face, chiar să numim un viitor viceprimar dacă vom reuși să realizăm o majoritate“, a spus Gheorghe Pop.

În ceea ce priveşte urmarea, consider că aceia care au greşit în această situaţie trebuie să răspundă pentru acest lucru. Aşteptăm şi motivarea hotărârii de către Curtea de Apel şi în funcţie de aceasta voi lua o hotărâre în privinţa modului în care voi solicita angajarea răspunderii juridice a celor ce au greşit. Cert este că îi voi acţiona în instanţă pe cei care au amânat punerea în aplicare a unei hotărâri care a fost luată printr-un vot democratic. Din păcate, conducerea Instituţiei Prefectului a devenit vârful de lance al PSD în competiţia politică locală.“

 

Cele mai citite

Nouă rețea pentru a viza traficanții de migranți în domeniul digital

Discuțiile din cadrul reuniunii tematice, organizate de Comisia Europeană și Europol, au condus la concluzii cheie privind răspunsul comun la activitățile online de trafic...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Sub-ocuparea, noul șomaj

În 2023, aproape 100.000 de români erau „sub-ocupați". Intră în această categorie persoane disponibile să lucreze mai multe ore decât o cere locul de muncă...
Ultima oră
Pe aceeași temă