17.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSportPonta: USL va propune în plenul Parlamentului un nou vot, pentru uninominalul...

Ponta: USL va propune în plenul Parlamentului un nou vot, pentru uninominalul simplu

USL va propune în plenul Parlamentului un nou vot, pentru uninominalul simplu, anunţă Victor Ponta, care precizează că doar Sulfina Barbu a votat, miercuri, în Comisia de cod electoral, pentru acest sistem, în timp ce reprezentanţi PDL, UNPR şi UDMR şi un membru al minorităţilor au votat împotrivă, potrivit Mediafax.

Copreşedintele USL Victor Ponta a declarat, conform unui comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, că USL va continua să susţină formula alegerii parlamentarilor prin vot majoritar în colegii uninominale, similar alegerii primarilor.

În comunicat se precizează că acest sistem a fost blocat, joi, prin votul celor din coaliţia de la putere.

“Astăzi, în comisia din Parlament, s-a întâmplat următorul lucru: cei şase reprezentanţi ai USL au propus şi au votat pentru formula alegerii parlamentarilor prin vot uninominal simplu. În acest fel, ei au respectat propunerea liderilor USL, care au promovat mereu această variantă. Singurul parlamentar care a mai votat alaturi de USL pentru acest proiect este doamna Sulfina Barbu. Ceilalţi reprezentanţi ai coalitiei de guvernare – un membru PDL, doi membri UNPR, doi membri UDMR şi un membru al minorităţilor – au votat împotrivă. Din această cauză, propunerea USL nu a întrunit majoritatea calificată de două treimi necesară adoptării acestui proiect. Ulterior, s-a ajuns la o formulă de compromis, pentru a nu se păstra sistemul de vot actual”, a spus Ponta, citat în comunicat.

Victor Ponta a adăugat că, în urma acestei realităţi, USL va propune în plenul Parlamentului un nou vot, pentru formula de alegere a parlamentarilor prin vot uninominal simplu.

“La această propunere, parlamentarii USL vor vota cu bilele la vedere”, se mai arată în comunicat.

“Îi vom îndemna şi pe parlamentarii PDL să voteze la fel, pentru a demonstra că şi ei susţin această formulă de vot. Daca intenţiile celor două formatiuni se concretizează, vom avea în final o lege cu vot uninominal pentru alegerile parlamentare”.

Comisia de cod electoral a adoptat, miercuri, prin consens, propunerea privind sistemul de vot uninominal mixt, astfel încât jumătate din colegii să fie adoptate prin vot uninominal majoritar şi jumătate pe o listă de compensare, a anunţat preşedintele comisiei, Sulfina Barbu.

Barbu a precizat, după şedinţa Comisiei de cod electoral, că acest sistem de vot mixt a întrunit 13 voturi “pentru”, fiind realizat un compromis, deoarece toate celelalte propuneri, cum ar fi sistemul uninominal pur sau sistemul de vot actual, nu au întrunit numărul de voturi.

“În Comisia de cod electoral, în cele două ore de şedinţă, grupurile parlamentare au adoptat prin consens propunerea de vot mixt, jumătate din colegii să fie adoptate prin uninominal majoritar şi jumătate să fie adoptate pe o listă de compensare pe care vom vedea cu ce propuneri vin cei de la Autoritatea Electorală permanentă”, a afirmat Sulfina Barbu.

Ea a arătat că PDL şi USL au susţinut varianta de vot uninominal majoritar, dar că cei de la UDMR şi minorităţi nu au fost de acord cu această variantă.

Cele mai citite

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...

VIDEO. Spectacol pe cerul României. Aurora boreală, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani

Aurora boreală, unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale, a oferit un spectacol rar și uimitor în noaptea de vineri spre sâmbătă, surprinzând locuitorii...

ONU cere anchetă independentă, după descoperirea unor gropi comune în Gaza

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut vineri o anchetă "independentă" şi "imediată" după descoperirea în jurul spitalelor din Gaza a...
Ultima oră
Pe aceeași temă