Preลedinลฃii PSD ลi PNL, Victor Ponta ลi Crin Antonescu, au semnat sâmbฤtฤ la Parlament protocolul prin care ACD ลi PSD formeazฤ Uniunea Social-Liberalฤ, potrivit NewsIn.
Anterior, Antonescu ลi Daniel Constantin, ca lideri ai ACD au semnat documentul care statueazฤ alianลฃa dintre ACD ลi PSD.
De asemenea, mai înainte înfiinลฃarea USL a fost validatฤ de Delegaลฃia Permanentฤ a PNL, Consiliul Naลฃional al PSD ลi Consiliul Naลฃional al PC.
Uniunea Social Liberalฤ (USL) îลi propune sฤ funcลฃioneze pânฤ pe 31 decembrie 2020. USL va fi condusฤ de preลedintele PSD ลi de cel al PNL, care vor lua decizii prin „consultare ลi consens”. Uniunea Social Liberalฤ va propune candidaลฃi comuni la alegerile parlamentare, interzice negocierile cu PDL pentru o viitoare majoritate ลi se obligฤ la opoziลฃie în situaลฃia în care nu ar putea obลฃine majoritatea guvernamentalฤ.
USL va susลฃine, atât în ipoteza alegerilor prezidenลฃiale la termen, cât ลi a celor anticipate, un singur candidat pentru funcลฃia de Preลedinte al României. Candidatul alianลฃei pentru funcลฃia de Preลedinte al României va fi persoana cea mai bine plasatฤ într-un sondaj de opinie la nivel naลฃional, care va fi realizat în mod încruciลat de douฤ case de sondare care îลi vor împฤrลฃi în jumฤtate un eลantion reprezentativ. Candidatul alianลฃei pentru postul de Prim Ministru este desemnat de partea care nu propune o candidaturฤ pentru funcลฃia de Preลedinte al României”. De asemenea, „ponderea celor douฤ pฤrลฃi în guvern se stabileลte în mod egal între cele douฤ pฤrลฃi componente ale alianลฃei, fฤrฤ a considera funcลฃia de Prim Ministru”.
Protocolul USL stipuleazฤ cฤ alianลฃa va elabora un pact de neagresiune ลi de colaborare pe plan local, în plan politic general ลi în administraลฃia publicฤ localฤ, pact care va fi aplicat obligatoriu, fฤrฤ excepลฃie, de cฤtre toate organizaลฃiile locale, de sector ลi ale Municipiului Bucureลti, precum ลi de organizaลฃiile judeลฃene ale partidelor. „În toate consiliile judeลฃene ลi locale, pฤrลฃile vor constitui o alianลฃฤ în termen de 30 zile de la semnarea prezentului protocol”, se aratฤ în document.
ACD ลi PSD vor participa la alegerile locale cu candidaturi comune pentru funcลฃiile de preลedinลฃi de consilii judeลฃene, primari de municipii reลedinลฃฤ de judeลฃ ลi primar general al municipiului Bucureลti, precum ลi cu liste de candidaลฃi comuni pentru consiliile judeลฃene, consiliile locale ale municipiilor reลedinลฃฤ de judeลฃ ลi Consiliul General al Municipiului Bucureลti. Protocolul de constituire a Uniunii Social-Liberale stabileลte în detaliu modul de desemnare a candidaลฃilor comuni la alegerile locale – PSD va avea 21 candidaลฃi la preลedinลฃia CJ ลi 20 la funcลฃia de primar, PNL 20 la CJ ลi 20 primari – dar ลi detaliile privind realizarea sondajelor ลi a campaniei.
Protocolul semnat de PSD ลi ACD interzice trecerea de la un partid la altul a membrilor formaลฃiunilor care compun noua construcลฃie ลi se instituie obligativitatea votului comun în Parlament.
PSD ลi ACD îลi asumฤ 10 prioritฤลฃi pentru reforma instituลฃionalฤ a României ลi 10 privind reforma economicฤ, socialฤ, politicฤ ลi administrativฤ. Primele obiective comune ale ACD ลi PSD legate de reforma instituลฃionalฤ se referฤ la construirea unui stat eficient în slujba cetฤลฃeanului, stat de drept ลi mecanisme democratice autentice, un Parlament întârit, justiลฃie independentฤ ลi responsabilฤ ลi o Constituลฃie revizuitฤ. La capitolul dedicat reformei economice, sociale, politice ลi administrative, principala prioritate este definitฤ ca „mai multฤ economie, mai puลฃinฤ birocraลฃie”. Acestui obiectiv îi sunt subsumate o serie de ลฃinte pe care USL le asumฤ: crearea de locuri de muncฤ, stimularea sectorului privat, îndeosebi a IMM-urilor, autonom în raport cu puterea politicฤ, scฤderea ลi simplificarea fiscalitฤลฃii, reducerea costului muncii, încurajarea ลi sprijinirea capitalului naลฃional sub toate formele, atragerea investiลฃiilor prin stabilitate ลi predictibilitate legislativฤ, absorbลฃia ลi utilizarea corectฤ a fondurilor europene, asigurarea stabilitฤลฃii macroeconomice ลi monetare necesare aderฤrii la moneda unicฤ europeanฤ. Tot ca prioritฤลฃi economice ลi sociale sunt fixate statul social, prioritฤลฃi naลฃionale de investiลฃii, parteneriate comerciale eficiente, dreptate socialฤ, descentralizare realฤ, depolitizarea ลi eliminarea clientelei politice, transparenลฃฤ în utilizarea banului public, vot nefraudat ลi reprezentativ. Alte deziderate sunt revenirea României pe un drum politic, economic ลi social european, asigurarea bunฤstฤrii cetฤลฃenilor, asigurarea bunei guvernฤri ลi reprezentarea intereselor majore ale României în relaลฃiile internaลฃionale.