18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSportPonta: Scrisoarea privind Oltchim a plecat de vineri către Almunia, care se...

Ponta: Scrisoarea privind Oltchim a plecat de vineri către Almunia, care se va întâlni şi cu Chiţoiu

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că scrisoarea privind intenţia Guvernului de a acorda un împrumut de salvgardare Oltchim a plecat de vineri către comisarul Almunia, el arătând că acesta se va întâlni săptămâna viitoare şi cu ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, pentru a discuta subiectul, potrivit Mediafax.

 

“Domnul ministru Chiţoiu mi-a adus scrisoarea – care a plecat chiar de vineri – şi am discutat şi eu la telefon cu comisarul Almunia referitor la intenţia noastră de a acorda acel împrumut de salvgardare către Oltchim. Comiarul Almunia mi-a promis că în cel mai scurt timp staful tehnic al DG Competition va analiza scrisoarea noastră şi de altfel va şi avea o întâlnire probabil săptămâna viitoare cu ministrul Chiţoiu pe care o să-l rog să meargă la Bruxelles să discute direct ultimele detalii”, a spus Ponta.

El a arătat că e important dacă va exista un răspuns favorabil în acest sens, pentru că orice măsură în acest moment este utilă.

“După cum aţi văzut, din cauza situaţiei pe care am moştenit-o la Oltchim de atâţia ani, acum orice leu pe care am vrea să-l dăm pentru plata salariilor şi pentru repornirea combinatului este imediat luat de unul dintre creditori. Aşa încât trebuie să găsim soluţia juridică prin care când dăm acel împrumut de salvgardare sau chiar când băncile ar fi dispuse să crediteze din nou, să nu plece imediat banii din contul Oltchimului către vreunul din creditori”, a explicat Ponta.

Până la viitoarea tentatică de privatizare, Guvernul a transmis Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim să fie acordat un împrumut până în 10 milioane euro şi aşteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile.

Reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor, AVAS, Electrica şi ai unor bănci care au de recuperat bani de la Oltchim vor înfiinţa Comitetul pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim (CSFO), care-şi propune plata salariilor restante, repornirea activităţii şi găsirea unui investitor.

Combinatul chimic va fi restructurat şi reorganizat, iar investitorul trebuie să aibă o capacitate financiară care să poată asigura operarea Oltchim şi Arpechim la un nivel cât mai apropiat de capacitatea de pro

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...
Ultima oră
Pe aceeași temă