18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportPonta salută reacţia NATO față de "poziția agresivă" a Rusiei cu privire...

Ponta salută reacţia NATO față de “poziția agresivă” a Rusiei cu privire la România

Premierul Victor Ponta a salutat reacția NATO față de “poziția agresivă” a Ministerului rus de Externe cu privire la România și a transmis că România este stat membru NATO și va lua doar acele decizii pe care le consideră corecte și oportune pentru obiectivele de securitate, informează Mediafax.

Citește și: NATO respinge acuzațiile Rusiei privind forțele militare din România

“România este un stat membru al NATO și va lua doar acele decizii pe care le consideră corecte și oportune pentru obiectivele de securitate naționale și ale Alianței Nord Atlantice. România este un partener de încredere al NATO și nu se va lăsa intimidată de declarațiile agresive ale diplomației ruse. România condamnă acțiunile agresive ale Federației Ruse în Ucraina. Salutăm, de asemenea, reacția NATO care subliniază clar determinarea Alianței de a-și proteja membrii față de orice formă de agresiune”, a afirmat Ponta.

Şi ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a postat pe Twitter un mesaj în limba engleză în care precizează că poziţia exprimată de NATO pe tema declaraţiilor purtătorului de cuvânt al MAE rus reflectă în totalitate poziţia României.

Alianţa Nord-Atlantică respinge acuzaţiile Rusiei privind suplimentarea capacităţilor militare, dând asigurări că România este partener de încredere care va fi apărat de NATO, potrivit unui comunicat oficial.

“România este un partener de încredere în cadrul NATO, iar NATO îşi apără toţi aliaţii de orice ameninţare”, a reacţionat Carmen Romero, un purtător de cuvânt al NATO.

“Oficiali ruşi continuă să facă afirmaţii provocatoare, care sunt lipsite de fundament, inadecvate şi care nu contribuie la stabilitatea şi predictibilitatea în Europa”, a subliniat Romero.

“Prin acţiunile agresive în Ucraina, Moscova a încălcat legislaţia internaţională şi angajamentele asumate prin Tratatul fondator NATO-Rusia. NATO este o alianţă defensivă şi continuă să acţioneze în conformitate totală cu angajamentele asumate prin Tratatul fondator NATO-Rusia”, a subliniat Carmen Romero, potrivit unui comunicat oficial.

“Ca reacţie la acţiunile agresive ale Rusiei în Ucraina, NATO a suplimentat prezenţa militară în partea de est a Alianţei. Această prezenţă este prin rotaţie şi este sub nivelul oricărei definiţii rezonabile a forţelor combatante substanţiale. Toate măsurile de suplimentare a forţelor sunt pur defensive, proporţionale şi conforme cu angajamentele internaţionale ale Alianţei”, precizează Romero.

Ministerul rus de Externe a criticat, miercuri, suplimentarea forţelor NATO în România, acuzând Bucureştiul că sacrifică stabilitatea regională. Planurile NATO de mobilizare a forţelor militare în România sunt “inadecvate” şi “conflictuale”, a spus Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al MAE rus. “Practic, este vorba de o transformare etapizată a acestei ţări într-un pivot de susţinere pentru NATO şi SUA aproape de frontierele Rusiei. Noi am comentat în mod repetat măsurile luate de state membre NATO, observând atitudinea conflictuală şi evidenţiind caracterul inadecvat şi redundant, atât din punct de vedere militar, cât şi financiar”, a spus Lukaşevici, citat de agenţia Sputnik.

În opinia oficialului rus, România sacrifică securitatea regională prin decizia de suplimentare a efectivelor NATO. “Există tendinţa de a concluziona că actualele autorităţi din România, de dragul creşterii importanţei în ochii strategilor din alte părţi ale lumii, sunt dispuse să sacrifice menţinerea stabilităţii în regiunea Mării Negre pentru raţiuni tactice”, a spus Lukaşevici. “Este evident că Rusia nu reprezintă nicio ameninţare la adresa României sau a altui stat. Astfel că ipoteza caracterului pur defensiv al acestor manevre şi cea a aşa-numitei ameninţări venite din Est nu sunt valide”, a subliniat Lukaşevici.

 

Cele mai citite

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă