22.4 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSportPLAGIAT PONTA. Cioroianu: Universitatea din Bucureşti NU poate da verdicte în cazul...

PLAGIAT PONTA. Cioroianu: Universitatea din Bucureşti NU poate da verdicte în cazul demnitarilor. Rectorul UB: Diploma poate fi retrasă doar cu acordul Ministerului Educaţiei. Vezi şi RAPORTUL ŞTIINŢIFIC cerut de Universitate

UPDATE. Adrian Cioroianu, decanul Facultăţii de Istorie, a declarat, miercuri, că discuţiile din Senatul Universităţii Bucureşti (UB) se derulează mai mult în jurul imposibilităţii unui verdict din partea instituţiei privind plagiatul lui Victor Ponta, pe motiv că acesta este demnitar, potrivit Mediafax.

“Am fost senator, am fost ministru, dar nu am ştiut niciodată că un demnitar ar putea avea un alt tratament, un tratament separat, în acest caz. Nu am crezut că pentru demnitari Consiliul Naţional de Etică are o altă unitate de măsură, şi nu Legea educaţiei. Se bat cap în cap discuţiile comisiilor cu Legea educaţiei”, a spus Adrian Cioroianu, care a participat la discuţiile din Senatul UB.

Cioroianu a precizat că discuţiile au loc în momentul în care Victor Ponta este demnitar, şi nu în 2003, când a susţinut teza de doctorat.

“Eu personal am sugerat ca Senatul să trimită o notă Consiliului Naţional al Ministerului Educaţiei, care să ceară aplicarea măsurilor legale. Adică rectorul, cu aprobarea Senatului UB, pot să hotărască retragerea titlului de doctor. Adică să se facă o notă de către Senat prin care să se ceară aplicarea legii. Am avut impresia că se bat cap în cap comisiile cu legea. În discuţiile de astăzi (miercuri, din Senatul UB, n.r.) au fost jurişti care s-au pronunţat că putem să trimitem această decizie a Senatului Universităţii Bucureşti Ministerului Educaţiei. Alţii au spus însă că retragerea titlului de doctor nu poate fi luată decât de către Consiliului Naţional de Etică”, a mai spus Cioroianu.

Descarcă AICI raportul ştiinific cerut de Universitatea Bucureşti asupra tezei de doctorat a lui Victor Ponta.

—-

 

Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, declara că poate retrage diploma de doctorat a premierului Victor Ponta doar dacă Ministerul Educaţiei îşi dă acordul, întrucât aceasta este conferită în urma unui ordin al ministerului.

Rectorul preciza că în şedinţele Consiliului de Administraţie şi Senatului UB va aduce la cunoştinţă colegilor rezultatele analizei făcute de Comsia de Etică în cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta susţinută în 2003.

“În urma consultării în aceste foruri, vom lua o decizie, în confomitate cu legislaţia”, preciza atunci Mircea Dumitru.

Citeşte şi

Surse universitare: şansele ca Victor Ponta să primească o sancţiune pentru plagiat sunt MINIME, în pofida unor DOVEZI CLARE

Universităţile, acuzate că îşi ASCUND plagiatorii

Ponta, despre noua PLÂNGERE PENTRU PLAGIAT: Oamenii au intrat în politică şi vor să se afirme

Decizia Comisiei de Etică a UB a fost anunţată la o zi după ce Consiliul Naţional de Etică a informat că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susţine.

Totodată, potrivit raportului întocmit de experţi şi aprobat prin hotărârea Consiliului Naţional de Etică (CNE), nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta şi-ar fi însuşit partenitatea unor idei, concepte, modele care nu îi aparţineau şi le-ar fi prezentat drept contribuţii personale sau originale.

Potrivit concluziilor raportului final, CNE a luat act de îndeplinirea tuturor procedurilor legale în vigoare la data susţinerii tezei de doctorat a lui Victor Ponta, reţinând faptul că referinţele bibliografice au fost menţionate preponderent la sfârşitul lucrării.

Premierul a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) să îi fie analizată în Consiliul Naţional de Etică teza de doctorat susţinută în 2003, după ce revista Nature scria că premierul este acuzat de plagiat, susţinând că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă şi indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

Un al treilea for, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, în şedinţa din 29 iunie, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor.

Preşedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat.

Premierul Victor Ponta declara, pentru MEDIAFAX, că decizia Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, pe care a calificat-o drept “comisie ad-hoc” special pentru el, este “politică” şi că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică (ANCS).

Premierul Victor Ponta spunea că dacă îşi va face datoria faţă de oameni, iar Guvernul va lua măsurile aşteptate, “bătăliile politice vor rămâne în urmă”, spunând însă că el va rămâne cu “nişte răni”.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu declara, pentru gandul.info, că, din punctul său de vedere, cazul s-a încheiat, ea invocând decizia Consiliului Naţional de Etică potrivit căreia Victor Ponta nu a plagiat.

UPDATE. Rectorul Univeristăţii Bucureşti, Mircea Dumitru, a declarant în urma întâlnirii organizate pentru a lua o decizie cu privire la raportul Comisiei de Etică în problema plagiatului în lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta că “juriştii consideră că Ponat a încălcat anumite reguli de scriere a unei lucrări ştiinţifice, deci e plagiat”.

“Carta Universităţii nu prevede nicio sancţiune a lui Ponta din punct de vedere politic, ci doar academic, adică îi vor retrage titlul după decizia oficială de plagiat”, a adăugat rectorul Mircea Dumitru

Senatul Universităţii Bucureşti se întâlneşte astăzi pentru a stabili ce face cu raportul Comisiei de Etică, în care scrie că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat. În şedinta Senatului ar trebui să se supună la vot dacă se va recomanda sau nu Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor şi dacă vor fi luate măsuri împotriva şcolii doctorale a universităţii, informeză digi24.ro.

Pe 20 iulie Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a stabilit că premierul Victor Ponta a copiat fragmente masive în lucrarea sa de doctorat, fără să precizeze sursa. Raportul realizat de mai mulţi specialişti în domeniu nu a avut un impact imediat pentru că Universitatea trebuia să discute la nivel de senat ce se va întâmpla mai departe cu acesta.

Nu este singura comisie care s-a pronunţat în cazul premierului. Pe data de 29 iulie, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor a dat şi el verdictul: plagiat în peste 85 de pagini din lucrare. Aceasta decizie nu a fost însă luată în considerare pe motiv că CNATD nu se poate pronunţa în cazul lucrărilor de doctorat.

O a treia comisie s-a pronunţat şi ea în cazul controversatei lucrări. Consiliul Naţional de Etică, singurul în măsură să se pronuţe în cazul demnitarilor, a ajuns la concluzia că teza academică respectă cerinţele din domeniu din acea vreme şi că premierul nu a plagiat.

Universitatea Bucureşti este sub presiunea luării unei decizii deoarece credibilitatea instituţiei este pusă sub semnul îndoielii de lumea academică internaţională după acuzaţiile de plagiat aduse lui Victor Ponta. De altfel, Universitatea a cunoscut un declin academic continuu.

Potrivit QS World University Rankings” 2012/2013 (ultimul dat publicităţii), clasamentul internaţional al celor mai bune 700 de universităţi la nivel global, Universitatea Bucureşti se situează în intervalul locurilor 600 – 700. Asta după ce la prima ediţie a topului (2005) a fost pe 472, apoi a căzut pe 513 (2007), pentru a se prăbuşi după locul 600 (în 2011), poziţie pe care şi-a conservat-o şi în acest an.

Citeşti şi:

Nici o universitate românească în primele 600 la nivel global

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu critică conducerea liberală a Primăriei Constanţa: “Lipsesc cu desăvârșire”

Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al PSD și premier, a criticat conducerea liberală a Primăriei Constanța, afirmând că performanța administrativă, investițiile și accesarea...

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, în urma unei plângeri depuse de un membru al echipei de...

VIDEO. Mesajul lui Mbappe. Francezul a anunțat oficial că va părăsi PSG. “Este ultimul meu an”

După șase ani de activitate la Paris Saint-Germain, Kylian Mbappe (25 de ani) a luat decizia de a pleca. Speculațiile din presa internațională s-au...
Ultima oră
Pe aceeași temă