13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSportPiedica uninominalului

Piedica uninominalului

Coalitia PSD-PRM-PC-PNL vrea ca presedintele sa fie demis indiferent de numarul alegatorilor prezenti la urne si impiedica organizarea referendumului pentru uninominal. Cvartetul vrea sa faca uitata conditia de validitate.
dupa "dusul rece" primit de la Curtea Constitutionala, noua coalitie majoritara, formata din PSD, PRM, PC si PNL, s-a mobilizat si a "mosit" un nou proiect de modificare a Legii referendumului, prin care se doreste ingradirea atributiilor presedintelui si simplificarea la maximum a conditiilor necesar a fi indeplinite pentru demiterea acestuia. Pentru aceasta au apelat la Antonie Iorgovan, "juristul de serviciu" al PSD, cel care a "contorizat" si cele 30 de asa-zise capete de acuzare din cererea de suspendare. Lui i s-au alaturat trei social-democrati (Eugen Nicolicea, Florin Iordache si Vasile Ungureanu), trei peremisti (Gheorghe , Ruxandra Jipa si Mircea Costache) si un conservator (Gavrila Vasilescu), dar si doi liberali (Norica Nicolai si Titu Gheorghiof).
Modificarile pe care doresc sa le aduca Legii referendumului inseamna o tripla lovitura adusa presedintelui. Pe de o parte, se elimina conditia ca referendumul sa fie valabil doar daca se prezinta la vot cel putin jumatate plus unu din numarul total al alegatorilor, iar pe de alta se instituie majoritatea relativa.
Gandindu-se ca demiterea lui Basescu nu le va iesi pentru ca nu s-ar prezenta la urne 9 milioane de oameni, cvartetul PSD-PRM-PC-PNL a facut uitata conditia de validitate. Au avut grija, in schimb, sa treaca: "Demiterea presedintelui este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate". Cu alte cuvinte, judecand la absurd pe textul propus de noua coalitie, rezulta ca un referendum de demitere a sefului statului ar fi valabil daca se prezinta la vot trei oameni, iar daca din acestia doi voteaza pentru demitere, soarta presedintelui este pecetluita.
A treia lovitura se refera la organizarea referendumului pentru consultarea populatiei. Prevazatori, pentru a elimina posibilitatea ca Basescu sa le incurce planurile prin consultarea poporului, liberalii si ai lor parteneri sustin introducerea unor restrictii clare. Concret, vor ca un referendum consultativ sa nu poata fi organizat dupa ce s-a declansat procedura de suspendare a presedintelui. Cu alte cuvinte, adio referendum pentru introducerea votului uninominal!
O alta modificare vizeaza ca data unui referendum consultativ sa nu mai fie stabilita de presedinte, ci prin hotarare de guvern. Daca liberalul Gheorghiof sustine ca modificarile ar insemna "intrarea in normele constitutionale", conservatorul Gavrila Vasilescu nici nu-si aminteste sa-si fi pus semnatura pe un astfel de proiect. "Nu-mi aduc aminte. Poate, in timp ce faceam altceva, mi-au cerut sa semnez. Ramane sa ma uit pe el dupa aceea", ne-a declarat senatorul PC

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă