18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportPDL în proiectul Iohannis?

PDL în proiectul Iohannis?

Antonescu i-a invitat pe democrat-liberalii nemulţumiţi la „dialog”, invocând ipoteza „unei acţiuni politice comune”. Unii liberali cred că invitaţia priveşte inclusiv miniştri PDL.

Vorbind sâmbătă la reuniunea PNL de la Mamaia, liderul PNL, Crin Antonescu, a transmis trei mesaje principale: 1) un proiect de tip Iohannis nu ţine de trecut, cum a declarat PSD, ci ţine de viitor; liberalii pot intra chiar singuri la guvernare, un guvern din umbră urmând să fie gata în câteva săptămâni 2) dacă va refuza să numească premierul desemnat de noua majoritate ce se va crea în Parlament, Traian Băsescu trebuie suspendat imediat şi 3) PNL nu se va asocia sistemului de putere al lui Traian Băsescu şi PD, pentru că „PD e o creaţie oportunistă a unor opor­­tunişti, este o gogoaşă populistă, o umflătură malignă din sistemul politic care trebuie să dispară”.

Pe lângă intransigenţă, liderul PNL a arătat însă democrat-liberalilor şi o uşă deschisă, invocând chiar posibilitatea unei „acţiuni politice comune”. „Există oameni în PD, membri, parlamentari, aleşi locali, care înţeleg că dreapta nu are nimic de-a face cu populismul, corupţia şi clientela regimului Băsescu-Boc. Aceşti oameni, cu condiţia să nu fie compromişi în nici un sens, au uşa dialogului deschisă şi chiar uşa unei acţiuni politice comune. Dar cu PD nu avem dubiu, nu vom fi complici niciodată”, a declarat Crin Antonescu în faţa Delegaţiei Permanente.

Vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu, spune că nu există nici o contradicţie între necolaborarea cu PDL şi deschiderea către democrat-liberalii nemul­ţu­miţi. El a declarat pentru RL că aceştia  „sunt chemaţi să participe la realizarea unei alte ma­jorităţi politice, independent de PDL” şi că „obiectivul acestei majorităţi este crearea unei guvern credibil”.  Nu contează dacă democrat-liberalii disidenţi vor sprijini noul proiect guvernamental dintr-o structură formală sau prin simplu vot în Parlament. Întrebat dacă din acest eventual guvern ar putea face parte şi unii actuali miniştri PDL, Relu Fenechiu a răspuns clar: „Da, inclusiv miniştri. Nu e nimic anormal aici”, refuzând să detalieze. El s-a arătat însă de acord cu fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care a avertizat că PNL nu poate prelua „o adunătură de prisos”.

Dar flexibilitatea deputatului de Iaşi nu are numai sim­patizanţi. Deputata Alina Gorghiu, care a condus comisia de anchetă parlamentară în cazul Ridzi, spune că proiectul guvernamental al PNL nu este unul comun cu al actualilor nemul­ţumiţi din PDL, deşi aceştia sunt bineveniţi să exprime un vot în favoarea lui.  „Este vorba de proiectul unui guvern cu un premier tehnocrat sau liberal şi de construirea unei majorităţi în favoarea sa, aşa cum a fost şi proiectul Iohannis. El nu se adresează unor miniştri sau membri marcanţi ai PDL”, a punctat Gorghiu.

Elena Vijulie
Elena Vijuliehttp://elena-vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...
Ultima oră
Pe aceeași temă