10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportPDL admite erorile de la votul pe legea pensiilor

PDL admite erorile de la votul pe legea pensiilor

Liderii coaliţiei de guvernământ au acceptat ieri, în şedinţa Biroului Permanent reluarea votului pe proiectul legii pensiilor. PSD ameninţase că va depune o plângere penală împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor şi o contestaţie la Curtea Constituţională, din cauza votului controversat din noaptea de 15 spre 16 septembrie. Victor Ponta a  acuzat-o ieri de „hoţie” pe Roberta Anastase pentru  că a validat atunci votul  final, deşi nu era cvorum. Potrivit Regulamentului, o lege organică se adoptă cu jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor, adică 167, dar în sală rămăseseră mult mai puţini deputaţi. „Liderul nostru de grup, Mircea Duşa, a anunţat de la tribună că nu este cvorum. Electronic, s-au înregistrat doar 82 de deputaţi.

Dar Anastase s-a folosit de motivul că sistemul electronic s-a stricat, pentru a se vota deschis. În loc de 82 de deputaţi, la numărătoare au apărut 170″, a explicat preşedintele PSD.  După ce Biroul Permanent a pus problema reluării votului, Ponta a precizat că  PSD  nu va renunţa în nici un caz la plângerea penală.  „Anastase şi-a recunoscut greşeala. Dar abuzul în serviciu, falsul şi uzul de fals au fost comise”, a precizat el. În schimb, deputatul PDL Cezar Preda susţine că nu are cunoştinţă dacă era sau nu cvorum. „Nu ştiu dacă eram 170. Nu ne-am numărat. Opoziţia s-a retras din sală. Trebuia să ceară vot nominal.  Deputaţii se mişcă. Intră şi ies din sală. Votează,  apoi pleacă”, a subliniat Preda: În acelaşi timp,  deputatul PDL, Sever Voinescu recunoaşte fraudarea votului. „Numerotarea votului cu mâna poate crea erori”, a spus Voinescu.

Referitor la această situaţie creată, deputatul PSD Valeriu Zgonea ne-a declarat că există pârghii prea puţine pentru oprirea abuzurilor majorităţii parlamentare. „Regulamentul Camerei Deputaţilor nu poate opri abuzul puterii. Nu este prima dată când se fraudează votul. Dacă există o contestaţie asupra modului în care s-a votat, aceasta ajunge la Comisia juridică, unde puterea o are majoritatea. Apoi, votul final pe această contestaţie se dă în plen, unde de asemenea, majoritatea decide. Aşa se ajunge ca decizia finală să fie tot a puterii, care legalizează frauda”, a mai spus Zgonea. De asemenea, preşedintele Centrului pentru Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu, atrage atenţia asupra pericolului reprezentat de fraudarea votului: „Ce legitimitate poate avea o lege care a trecut printr-un vot penal? Trebuie schimbat Regulamentul. Să se prevadă clar faptul că un preşedinte de şedinţă poate să fie demis, dacă se demonstrează că a abuzat de funcţia sa”. 

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă