17.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSportPartidele au declansat vanatoarea de vedete

Partidele au declansat vanatoarea de vedete

Data alegerilor europarlamentare a fost, intr-un final, stabilita. Partidele isi cauta candidatii ideali.
PNL se straduieste sa atraga electoratul cu vedete din sport si muzica.
PSD se gandeste la organizarea unui casting national, unisex, pe criterii de frumusete si inteligenta.


Mai sunt doar doua luni pana la inceperea campaniei electorale, si celebrele liste de candidati ale partidelor sunt inca provizorii. Daca formatiuni mici de genul PC si PIN si-au stabilit candidatii – fara sanse de a castiga vreun mandat pentru PE –, nici unul dintre partidele mari nu a reusit sa umple toate cele 40 de pozitii de pe lista pe care fiecare este obligat sa o completeze. De cateva luni PSD, PNL si PD se straduiesc sa-si convinga liderii cu notorietate si imagine buna sa candideze, insa acestia nu se inghesuie sa plece la Bruxelles numai pentru un an si mai ales pe un salariu de numai 1800 de euro. Daca democratii par ceva mai linistiti in privinta candidatilor, desi nici ei nu stiu inca pe cine sa plaseze in capul listei, pe post de "locomotiva", in tabara liberalilor si a PSD, pentru care miza europarlamentarelor este foarte mare, se fac si se desfac liste aproape zilnic.

Mircea Geoana are probleme serioase, avand in vedere ca liderii PSD refuza pur si simplu sa candideze pe locuri eligibile. Vasile Puscas, nominalizat drept cap de lista, si-a retras candidatura, iar inlocuitorul sau, vazut de Geoana in persoana lui Cristian Diaconescu, respinge si acesta orice fel de discutie legata de o plecare la Bruxelles. Titus Corlatean i-a spus lui Geoana ca va candida numai daca accepta sa candideze Diaconescu si Victor Ponta, iar acesta din urma sustine ca renunta la candidatura sa in favoarea sotiei sale, Daciana. Mai mult decat atat, ieri a anuntat si Vasile Dancu ca nu mai doreste sa fie prezent pe lista pentru Parlamentul European, una peste alta singurul doritor sa reprezinte PSD ramanand Adrian Severin. Cum insa social-democratii nu se pot baza doar pe aportul electoral al lui Severin, echipa lui Geoana trebuie sa gaseasca rapid o solutie. Vicepresedintele partidului, Victor Ponta, a anuntat ca PSD va veni cu o "surpriza" in ceea ce priveste candidatii pentru noiembrie. "Surpriza" este o idee a sefului de campanie al partidului, Liviu Dragnea, care a propus ca partidul sa organizeze un concurs, castigatorului urmand sa i se asigure un loc eligibil pe lista PSD. Potrivit propunerii lui Dragnea, la nivelul filialelor judetene va avea loc o selectie de fete si baieti, criteriile fiind aspectul fizic si cultura generala, pentru ca dintre acestia sa se aleaga "cel mai frumos si mai destept candidat tanar", dupa cum s-a exprimat, ieri, secretarul general al partidului, Titus Corlatean. Ideea concursului va fi supusa la vot, luni, in cadrul sedintei Comitetului Executiv al PSD, deoarece saptamana trecuta, la Bran, subiectul a fost luat in discutie doar "de principiu".

Liberalii fac si ei un casting, dar ei s-au gandit sa atraga pe listele pentru PE frumosi si deja celebri. In afara de Nadia Comaneci, aflata in tratative cu Tariceanu pentru ocuparea unui loc important in campania electorala a PNL, liberalii il vor si pe solistul de la Holograf drept candidat. Dan Bittman a fost "vanat" si de PSD, in perioada in care partidul era condus de Adrian Nastase, acesta incercand sa atraga in partid la vremea respectiva o intreaga armata de cantareti si fotbalisti. De asemenea, liberalii i-ar vrea pe lista lor si pe Renate Weber si Cristian Parvulescu, ale caror nume au mai fost vehiculate pentru candidatura la PE.
Premierul Tariceanu a avut miercuri seara o intalnire cu seful campaniei electorale a PNL, Dan Motreanu, pentru a discuta despre strategia partidului, mai ales ca fostul ministru Mihai Razvan Ungureanu, nominalizat pentru ocuparea primului loc pe lista liberalilor, va renunta, "din motive personale", dupa cum sustin colegii sai de partid. Daca Ungureanu se retrage, pentru primul loc pe lista se va lupta actualul ministru de Externe, Adrian Cioroianu. Liberalii au si ei probleme similare cu cele ale PSD, liderii cu notorietate ai partidului refuzand sa-si sacrifice carierele ministeriale pentru un an de mandat la Bruxelles. Ludovic Orban, Teodor Melescanu, Norica Nicolai nu doresc sa aiba locuri eligibile pe lista pentru PE. Decizia finala asupra listei va fi din aceste motive amanata din nou, pentru jumatatea lunii septembrie. Ziua de 26 septembrie este data-limita pana la care partidele politice isi pot depune listele de candidati. In 16 octombrie, BEC trebuie sa declare definitive candidaturile, dupa ce au fost parcurse etapele legale de contestare a lor.


Politica la MARE

Liderii PSD, PD si cei ai PNL isi vor petrece saptamana viitoare pe malul marii, unde cele trei partide organizeaza scolile de vara. Social-democratii vor fi prezenti la Mamaia, in fief-ul lui Radu Mazare, iar democratii si liberalii vor "imparti" statiunea Costinesti. Liberalii au programata, pentru duminica viitoare, la Neptun, si o sedinta a Delegatiei Permanente a partidului, in cadrul careia va fi adoptata strategia politica pentru luna septembrie, respectiv masurile ce trebuie luate pentru a contracara motiunea de cenzura anuntata de PSD. Liderii PSD vor fi prezenti si ei, cu totii, la scoala de vara a Tineretului Social-Democrat, de data aceasta fara a-l avea ca invitat pe Traian Basescu, asa cum s-a intamplat anul trecut.

Cele mai citite

Cehia dă asigurări Ucrainei că armamentul promis constând în sute de mii de obuze va sosi în curând

Premierul ceh Petr Fiala l-a asigurat marţi pe omologul său ucrainean Denis Şmîhal că primele muniţii din iniţiativa gestionată de Republica Cehă pentru achiziţionarea...

Modernizarea Spitalului Foișor: O Realizare Majoră în Ortopedie în timpul mandatului de primar al Gabrielei Firea

Veștile bune despre starea de sănătate a lui Florin Piersic continuă să curgă, iar atât îndrăgitul actor, cât și publicul, sunt nerăbdători să-l vadă...

Locuitorii unui cartier din sectorul 1, sinistrați, după căderea unui copac

Un copac a căzut pe drumul de acces către cartierul Greenfield din sectorul 1 al Capitalei, locuitorii fiind sinistrați. Arborele căzut a blocat complet drumul...
Ultima oră
Pe aceeași temă