23.5 C
Bucharest
Saturday, 23 September 2023
HomeSportParlamentarii încă vor să îi salveze pe baronii corupți

Parlamentarii încă vor să îi salveze pe baronii corupți

Mandatul aleşilor locali încetează înainte de termen doar în cazul condamnării la închisoare cu executare, au decis din nou deputații.

Comisiile juridică și de administrație din Camera Depu­taților au respins, marți, cererea preșe­dintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii privind statutul aleșilor locali.

Concret, deputații au votat cu majoritate largă (18 voturi pentru și 4 împotrivă)modificarea articolelor care reglementează cazurile în care aleșii locali își pot pierde mandatele înainte de termen. Astfel, mandatul unui primar sau al unui consilier local sau județean se poate încheia prematur doar în urma unei condamnări prin hotărâre judecătorească, rămasă defi­nitivă, privativă de libertate, cu executare. Legislaţia în vigoare prevede în prezent că aleşii locali îşi pierd mandatul în cazul unei condamnări, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsa privativă de libertate, cu mențiunea că legiuitorul nu a făcut în forma din 2004 nici o distincţie între sancţiunile cu executare şi cele cu suspendare.

Totuși, parlamentarii au introdus ieri și o excepție la noua regulă, votând un articol potrivit căruia „calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului şi în cazul condamnării prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiuni de corupţie prevăzute la articolele 289-290 din Codul Penal“. Articolele menționate se referă la darea și luarea de mită. În aceste două cazuri, primarii își vor pierde mandatele indiferent de tipul pedepsei – cu executare sau fără.

Egalitate între primari și ­parlamentari

Victor Paul Dobre (PNL) a anunţat în cadrul comisiei că nu va susţine proiectul de lege în forma propusă de Comisia juridică. În schimb, Steluța Cătăniciu (ALDE) a invocat faptul că și parlamentarii își pierd mandatele doar în cazul pedepselor cu executare. „De ce nu face PNL o propunere legislativă să îşi piardă parlamentarii mandatul în situaţia în care sunt condamnaţi chiar cu suspendare la un an, la doi, la trei, cât prevede legea pentru diferite infracţiuni. De ce parlamentarii sunt mai presus decât ceilalţi aleşi locali?“, a comentat Steluța Cătăniciu.

La rândul său, deputatul ­UDMR Mate Andras a susţinut că „uciderea din culpă este o infracţiune săvârşită din culpă şi mi se pare viaţa unui om mult mai importantă decât, de exemplu, săvârşirea unei infracţiuni de abuz în serviciu, săvârşită cu intenţie“.

Modificarea în favoarea aleși­lor locali penali a fost votată în luna decembrie de Senat, la pachet cu proiectul privind pensiile speciale pentru baroni.

În ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea legii privind statutul aleșilor locali, argumentând că în forma transmisă ar putea afecta lupta împotriva corupției, precum și eficiența cadrului legislativ în materie de integritate. La rândul său, șefa DNA, Laura Codruța Kövesi, a declarat că ar fi binevenită o dezbatere publică în care să se analizeze posibilitatea modificării legii actuale astfel încât primarii sau parlamentarii condamnați la închisoare cu suspendare pentru corupție să își piardă mandatul. Însă parlamentarii au mers exact în sens contrar: nu renunță la regulile privind mandatele parlamentare, ci le îndulcesc pe cele care îi vizează pe aleșii locali.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Un șofer beat, fără permis, și-a călcat mortal pasagerul din dreapta după ce acesta a căzut din mașină în timpul mersului

Magistraţii de la Judecătoria Timişoara au decis arestarea preventivă a unui bărbat care, deşi avea permisul de conducere anulat, s-a urcat la volanul...

Prețurile la pompă au explodat, din nou. 14 scumpiri, în ultimele luni VIDEO

Comparativ cu luna trecută pentru un plin de 50 de litri de motorină plătim mai mult acum cu 8 lei, iar pentru unul...

Ministrul Rafila și Secretarul de Stat Rogobete participă la cea mai importantă întâlnire din lume

Șefi de stat și de guvern au participat la plenarele și panelurile de discuții dedicate accesului universal la servicii de sănătate, eliminării tuberculozei...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies