21.2 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSportParitate la vot în Comisia juridică pe cazul Vosganian: 5 voturi "pentru"...

Paritate la vot în Comisia juridică pe cazul Vosganian: 5 voturi “pentru” şi 5 “împotrivă”

Jumătate din senatorii prezenţi la şedinţa Comisiei juridice au votat pentru aprobarea cererii procurorului general privind începerea urmăririi penale împotriva ministrului Varujan Vosganian, iar cealaltă jumătate s-a pronunţat împotriva solicitării, cazul urmând să meargă la plen, transmite Mediafax.

“Comisia, analizând datele şi ascultând şi poziţia ministrului Varujan Vosganian, a dat un aviz negativ astăzi, întrucât rezultatul votului este de 5 la 5, astfel încât propunerea de acordare a unui aviz pentru începerea urmăririi penale (…) de fapt este vorba de o trimitere către plenul Parlamentului, plenul va decide”, a spus senatorul PNL Cătălin Boboc, membru al Comisiei juridice.

Întrebat despre formularea întrebării pentru care au votat membrii comisiei, acesta a menţionat că aceasta a fost: “Sunteţi de acord cu trimiterea către plenul Parlamentului a solicitării Parchetului de încuviinţarea urmăririi penale?”.

“Pentru că votul a fost de 5 la 5, nu s-a întrunit majoritatea necesară de 5 plus unu, nu a trecut”, a explicat el.

Potrivit afirmaţiilor sale, “plenul decide oricum”, iar “avizul din partea comisiei este pozitiv sau negativ”. “Dar oricum ar fi fost acest aviz, plenul este cel care decide”, a adăugat senatorul liberal.

Pe de altă parte, întrebat cum a fost adoptat un aviz negativ în condiţiile în care a fost egalitate de voturi “pentru” şi “împotrivă”, acesta a răspuns: “Nu era aviz negativ. Propunerea a fost pentru un aviz pozitiv, pentru trimiterea unui aviz pozitiv în plenul Parlamentului”. “Pentru că nu a fost întrunită majoritatea de jumătate plus unu, respectiv 6, pentru că au fost zece memebri prezenţi astăzi în comise, din 11”, a arătat liberalul.

Toţi cei trei senatori PNL din Comisia juridică, senatorul PSD Toni Greblă şi senatoarea PPDD Vasilica Miron au votat împotriva avizării favorabile a solicitării privind începerea urmăririi penale a ministrului Economiei Varujan Vosganian, au relatat pentru MEDIAFAX surse din comisie.

Astfel, au votat împotriva unui aviz favorabil liberalii Tudor Chiuariu, preşedintele Comisiei juridice, Sebastian Grapă şi Cătălin Boboc.

Pentru avizarea favorabilă a solicitării au votat cei doi senatori PDL din comisie, Alin Tişe şi Marinică Dincă, şi trei din cei patru senatori PSD, Ioan Chelaru, Ovidiu Donţu şi Doina Federovici.

De la şedinţă a absentat reprezentantul UDMR, Pataki Csaba.

În cursul zilei de marţi, Varujan Vosganian şi-a prezentat punctul de vedere în faţa Comisiei juridice a Senatului.

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, în 2 septembrie, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Solicitările au fost trimise Senatului şi şefului statului de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma cererii primite de la şeful DIICOT.

Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Cele mai citite

EURO 2024: Spania a rezolvat calificarea în optimi după ce a învins Italia cu 1-0

Selecţionata Spaniei s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania, după ce a învins Italia,...

Canicula a leșinat din cauza Dianei Șoșoacă

Ilustrație: Marian Avramescu Valul de căldură ce a poposit deasupra Bătrânului continent și care i-a pus pe gânduri și pe specialiștii Administrației Naționale de...

Ultima zi de școală

Elevii vor intra de astăzi, după finalizarea cursurilor, în vacanţa de vară, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.Elevii din clasele a XII-a zi, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă