26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSportOrdonanța privind mărirea salariilor înalților demnitari, respinsă de Senat

Ordonanța privind mărirea salariilor înalților demnitari, respinsă de Senat

Senatul a respins, miercuri, ordonanţa privind mărirea salariilor a 48 de înalţi demnitari, cu 90 de voturi “pentru”, un vot “împotrivă” şi şase abţineri, informează Mediafax.

Potrivit senatorului Șerban Nicolae, ordonanța trebuie respinsă întrucât “formula adoptată nu este cea corectă”.

“Toată lumea a fost de acord că această ordonanţă trebuie respinsă, dar ca modalitate tehnică, formula adoptată nu este cea corectă. Constituţia, la art. 115, alin. 7 spune că ordonanţele se aprobă sau se resping printr-o lege adoptată de Parlament. Cu alte cuvinte, noi dacă respingem ordonanţa ar trebui să adoptăm o lege de respingere”, a spus Şerban Nicole (PSD) în plenul Senatului.

“Trebuie să spunem că de la data intrării în vigoare a prezentei legi, lege privind respingerea, indemnizaţia lunară pentru persoanele alese sau numite (…) revin la indemnizaţia anterioară. Aş vrea ca de la Senat să nu plece un text incorect din punct de vedere tehnic, mai ales că noi suntem obligaţi să ne pronunţăm printr-o lege adoptată, chiar dacă este lege de aprobare sau de respingere”, a mai spus senatorul PSD.

Citește și: Câţi bani se cheltuiesc în plus de la bugetul statului pe salariile mărite ale demnitarilor

Ordonanţa prevedea ca indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor Parlamentului, şefilor de servicii de informaţii să fie majorate, iar cele mai mari salarii le vor avea preşedintele ţării, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prim-ministrul şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.

Majorarea indemnizaţiilor a fost anunţată de Gabriel Oprea la începutul lunii iulie, în ultima zi în care a exercitat interimar funcţia de premier.

Guvernul stabilea ca această creştere să fie aplicată şi miniştrilor, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ şi celui al Curţii de Conturi, şefului SGG şi celui al Cancelariei premierului.

Astfel, conform ordonanţei, indemnizaţiile lunare ale preşedintelui ţării, prim-ministrului şi preşedinţilor celor două Camere parlamentare au fost majorate la 21.540 lei brut (15.108 lei net), iar salarizarea vicepremierului era fixată la 20.000 lei brut (14.024 lei net).

În baza ordonanţei, miniştrii şi alte categorii de demnitari, inclusiv şefii serviciilor de informaţii, primeau o indemnizaţie lunară de 19.055 lei brut (13.365 lei net). În această ultimă categorie au fost incluşi şi consilierii prezidenţiali, care au rang de ministru.

Citește și: Salariile demnitarilor, majorate preferențial. Ponta nu s-a ţinut de cuvânt

Aceeaşi indemnizaţie brută de 19.055 lei trebuia acordată şi miniştrilor-delegaţi, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor din Senat şi Camera Deputaţilor, secretarului general al Guvernului, şefului Cancelariei premierului, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ, preşedintelui Curţii de Conturi, directorilor SRI, SIE, SPP şi STS.

Senatul a fost prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional. 

 

 

Cele mai citite

Biden îl primește pe Iohannis la Casa Albă. România urmează să cumpere din SUA avioane F-35 de 6,5 miliarde USD

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi primit de președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

Analiză: Trei din patru companii nu reușesc să gestioneze în mod eficient mobilitatea resurselor umane

Doar unul din patru angajatori (25%) dispune de o funcție de mobilitate pe deplin dezvoltată, iar trei sferturi (75%) nu reușesc să profite de...
Ultima oră
Pe aceeași temă