Comisia juridică a Senatului a aprobat Ordonanța 14, prin care se abrogă Ordonața 13 prin care au fost introduse mai multe modificări în Codul Penal. În schimb, majoritatea PSD a refuzat solicitarea PNL de a pune pe ordinea de zi și respingerea Ordonanței de Urgență 13, prin care au fost introduse mai multe prevederi controversate în Codul Penal.
Senatorul Daniel Fenechiu (PNL) a explicat posibilele efecte ale refuzului PSD.
”Primul risc este ca Ordonanța 14 să fie contestată la Curtea Constituțională. În cazul în care CCR decide că Ordonanța 14 este neconstituțională rămâne în vigoare Ordonanța 13, dacă noi nu o respingem. Al doilea risc este ca în cazul procesleor penale să fie ridicate o excepție de neconstituționalitate”, a explicat Fenechiu.
”Ordonanța 13 urmează să facă obiectul unei dezbateri în cadrul comisiei, iar pe 21 februarie o dezbatere cu alte instituții”, a susținut Șerban Nicolae (PSD), președintele Comisiei Juridice.
Dezbaterile au devenit extrem de tensionate în momentul în care Alina Gorghiu (PNL) a propus ca senatorii să asculte și punctul de vedere al reprezentantei Parchetului General, procurorul Irina Kuglay. După ce aceasta a prezentat o serie de argumente juridice, a fost admonestată de președintele Comisiei juridice din Senat, Șerban Nicolae (PSD). Pe un ton nervos, acesta i-a reproșat că ar fi venit neinvitată la comisie, deși reprezentanta Parchetului a susținut că instituția sa a informat atât președinții celor două Camerei, cât și Comisia Juridică.
Scandal în Comisie. Șerban Nicolae a dat-o afară din ședință pe reprezentanta Ministerului Public
Senatorul PSD i-a spus reprezentantei Ministerului Public, procurorul Irina Kuglay, să nu „o ia în nume personal” dar a făcut o rerferire și la „salariul” procurorului general. Aceasta a părasit sala, însă scandalul a continuat cu o ceartă între Gorghiu și Nicolae. „Nu mai dați oameni afară când vă tună. Mâine poimâine veți da afară pe cei din opoziție”, a comentat Gorghiu.
La rândul sau, Nicolae a remarcat: „Atata tupeu!” și i-a spus acesteia să se „abțină” să îi dea lecții.
Ordonanta 14 va fi votată marți în plenul Senatului și apoi la Camera Deputaților.