21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportONG-urile cer partidelor criterii clare de selecţie pentru candidaţii la PE

ONG-urile cer partidelor criterii clare de selecţie pentru candidaţii la PE

Pe listele de candidaţi pentru Parlamentul European să nu mai fie trecute doar politicieni preferaţi de liderii de partid şi de apropiaţii acestora, ci persoane care să corespundă unui set de criterii profesionale şi de integritate, solicită organizaţii ale societăţii civile.

„Sistemul electoral şi lipsa democraţiei interne a partidelor fac ca pe lista candidaţilor la alegerile europarlamentare din luna mai 2014 să ajungă doar preferinţele celor care deţin (acum) puterea în partide, respectiv ale preşedinţilor de partid“, se arată într-o poziţie comună a Expert Forum, Centrului Român pentru Politici Europeane şi Europuls.

Plecând de la modul de funcţionare a Parlamentului European, organizaţiile cer ca viitorii candidaţi să aibă expertiză consistentă, abilităţi de comunicare şi negociere, integritate, susţinere politică, experienţă internaţională şi o prezenţă publică moderată.

În ceea ce priveşte criteriile de integritate, politicienii aspiranţi la un mandat de eurodeputat ar trebui să nu fi fost implicaţi în scandaluri de corupţie, să nu fi fost urmăriţi penal, să nu fi promovat proiecte sau valori care contravin celor naţionale şi europene în materie de stat de drept şi să nu fi fost colaboratori sau angajaţi ai fostelor servicii de Securitate.

Cât despre prezenţa publică moderată, aceasta se traduce, în opinia iniţiatorilor documentului, prin nepromovarea unui „discurs xenofob, homofob, discriminatoriu, bazat pe ură“.

Partidele lucrează în prezent la alcătuirea listelor de candidaţi, iar prioritate au, din numele vehiculate până acum, politicienii apropiaţi conducerilor actuale şi cei care au mai deţinut mandat de eurodeputat. Nici unul din partide nu a anunţat public vreo listă de criterii în baza cărora să se realizeze selecţia candidaţilor.

Şi în trecut, la alegerile anterioare, societatea civilă a cerut respectarea unor criterii, în primul rând de integritate, dar partidele nu le-au luat în seamă. Ba din contră, dacă ne uităm la faptul că ex-ministrul Ovidiu Silaghi a fost trimis în Parlamentul European după ce procurorii au cerut Camerei Deputaţilor să avizeze începerea urmăririi penale împotriva acestuia.

Cele mai citite

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...

Mamele cu copii ar putea ieși mai devreme la pensie

Mai mulţi parlamentari de la PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public...

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...
Ultima oră
Pe aceeași temă