HANDBAL. Batavele au scris istorie pe tărâm japonez

Olanda cucerește Cupa Mondială, în premieră

Echipa națională a Olandei și-a trecut în palmares primul ei titlu la Campionatul Mondial de handbal feminin, după ce a învins Spania, în finală, cu 30-29.

Share

Cătălin Mihai 0 comentarii

Actualizat: 17.12.2019 - 09:19

Ultimul act al competiției nipone a pus față în față cele mai în formă naționale de handbal feminin ale momentului. În finala disputată la Kumamoto, Olanda, medaliată cu argint în 2015 şi cu bronz în 2017, a învins Spania la capătul unui meci spectaculos. Partida s-a decis în ultimile sale secunde, în urma unei controversate decizii luate de arbitrele franceze Charlotte și Julie Bonaventura. La scorul de 29-29, portarul olandez a încercat să „angajeze” o coechipieră, cu o minge lungă, dar iberica Ainhoa Hernandez a sărit și a blocat. Deşi reluările indicau contrariul, arbitrele au considerat că acţiunea a fost în semicercul olandez și au dictat lovitură de la 7 metri pentru naționala „Lalelelor”. Lois Abbingh a transformat şi a adus Olandei primul titlu mondial. Cea mai prolifică jucătoare olandeză a fost Estavana Polman, cu 9 goluri marcate.

Batavele sparg astfel ghinionul, și pun mâna pe cea mai prețioasă medalie, după o serie de șase semifinale consecutive la turneele finale. De cealaltă parte, Spania și-a îmbunătățit performanța care data din anul 2011, când naționala iberică cucerea bronzul. Grație acestui succes, Olanda și-a asigurat biletele pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo.

În finala mică, echipa Rusiei a cucerit medaliile de bronz, după victoria în fața Norvegiei, cu scorul de 33-28. Echipa pregătită de Ambros Martin a făcut un singur pas greșit pe durata întregului turneu, pierzând la limită, în semifinale, contra Olandei, cu 32-33.

Imediat după încheierea finalei, Federaţia Internaţională de Handbal a anunţat componenţa All Star Team. Din păcate, nicio jucătoare din România nu s-a regăsit în această ierarhie.

Învinsa rusoaicelor, Norvegia va fi adversara României la turneul preolimpic din luna martie, alături de Muntenegru, care s-a clasat pe locul cinci, şi Coreea de Nord. Tricolorele au încheiat Mondialul găzduit de Japonia pe locul 12.

Comentarii