Schimbarea lui Adrian Nastase din fruntea Camerei Deputatilor pare sa fie un obiectiv din ce in ce mai indepartat. PSD, PNL si PRM au convenit, iar democratii au fost nevoiti sa accepte, amanarea discutarii articolului din regulament care reglementeaza schimbarea presedintelui Camerei. Anuntata cu surle si trambite, intrunirea in timpul vacantei parlamentare a Comisiei pentru regulament s-a dovedit a fi mai putin spectaculoasa decat se astepta. Potrivit unor surse parlamentare, ieri s-a decis amanarea discutarii articolelor „cu incarcatura politica” – adica a celor referitoare la schimbarea presedintelui Camerei si la modalitatea de desemnare a secretarului general. Amanarea s-a produs in conditiile in care peremistii nu mai par atat de decisi sa sprijine schimbarea lui Nastase, iar liberalii nu mai par atat de grabiti. Oficial, amanarea discutiilor are la baza motive legate de usurarea dezbaterilor. Reprezentantul PNL in Comisia pentru regulament, Mircea Iustian, sustine ca „cel mai probabil acestea vor fi discutate in comisie la finalul lunii august”.
In aceasta varianta insa nu se mai poate organiza in august sesiunea extrordinara pentru schimbarea lui Nastase, pentru ca de la depunerea raportului si pana la intrarea acestuia pe ordinea de zi exista diverse termene – de pilda pentru depunerea amendamentelor de catre deputati. Surse liberale afirma ca PNL nu ar fi renuntat „total” la ideea schimbarii lui Nastase, dar ca, la ora actuala, „cel mai bine este sa-l tinem in sah”.
„Tinerea in sah” a lui Nastase a fost convenita in urma cu mai bine de o luna, liberalii neavand de gand sa sustina revocarea lui din functia de la Camera pentru a putea beneficia in schimb de ajutorul PSD in momente dificile, cum a fost cel privind presiunile lui Traian Basescu de a-si lua sub controlul propriu serviciile secrete. In urma cu o luna de zile, Dan Voiculescu l-a „dat de gol” pe premierul Tariceanu, declarand intr-o conferinta de presa ca „premierul Tariceanu i-a anuntat pe liderii Coalitiei ca revocarea din functie a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului nu este o prioritate a guvernarii”.