Partidele incep sa se pregateasca deja pentru perioada posteuroalegeri, care se anunta a fi mult mai interesanta decat campania electorala pentru euroalegeri. Toate conflictele interne au fost inabusite mai ales in PSD si PNL pana dupa scrutinul de duminica. Insa mizeria de sub pres va fi scoasa la iveala, anuntandu-se schimbari majore la nivelul PSD, PNL, UDMR, dar si la nivelul relatiilor dintre PD si PLD.
liberalii se afla in centrul atentiei, nefiind exclusa o remaniere guvernamentala. Acum ei apar in pozele de campanie transmitand un mesaj de unitate pentru a obtine cat mai multe voturi la euroalegeri, dar dupa 25 noiembrie se vor face mari presiuni din interiorul partidului la adresa premierului pentru inlocuirea unor ministri ce aduc mari deservicii imaginii PNL (ministrul de Externe Adrian Cioroianu, cel al Justitiei, Tudor Chiuariu, ministrul Muncii, Paul Pacuraru). De altfel, acum cateva saptamani (cu ocazia demiterii ministrului Traian Decebal Remes), conducerea liberala anunta ca momentul potrivit pentru eventuale schimbari guvernamentale va fi dupa alegeri. Oricum, in ultima perioada s-au conturat doua tabere liberale: una creata in jurul lui Tariceanu, sustinuta de Dinu Patriciu, din care fac parte Bogdan Olteanu si gruparea Fenechiu, iar pe de alta parte tabara conturata in jurul lui Crin Antonescu si Norica Nicolai, cei care au criticat primii prestatia unor ministri si care au solicitat remanierea. In cercul "criticilor" din PNL au intrat in ultima perioada Puiu Hasotti (cel care a luat pozitie fata de gafele ministrului de Externe, Adrian Cioroianu), dar si Radu Stroe. Poate nu intamplator este faptul ca o parte din "rebelii" liberali, in special cei din Senat, cum ar fi Stroe si Hasotti, au fost oamenii de casa ai fostului presedinte al PNL, Valeriu Stoica, si care cu cativa ani in urma au constituit nucleul de baza al aripii anti-Patriciu si pro tandemul Stoica-Stolojan. Aceasta poate demonstra faptul ca gruparea poate fi "calul troian" din PNL si nu ar fi exclusa o reapropiere de PLD, mai ales in conditiile in care in ultima perioada a aparut o raceala intre PD si PLD, liberalii democrati refuzand o fuziune cu democratii. De altfel, lideri ai PLD au declarat cu putin timp in urma ca ar fi posibila o "incalzire" a relatiilor dintre cele doua partide liberale in momentul in care Calin Popescu Tariceanu nu ar mai fi premier si presedintele PNL. Nu trebuie ignorate nici reactiile total diferite intre gruparile Antonescu si Tariceanu fata de declaratiile lui Bogdan Olteanu referitoare la criticile exprimate de ambasadorul Statelor Unite.
In PSD, Mircea Geoana a anuntat, ieri, intr-un interviu acordat unui cotidian central, redeschiderea conflictelor in partid dupa europarlamentare. "Partidul va desfiinta pe oricine va incerca sa-l destabilizeze", a declarat liderul PSD, lasand sa se inteleaga ca lucrurile vor fi transate in PSD, in contextul disensiunilor dintre aripa Iliescu si grupul de la Cluj. De altfel, Geoana a recunoscut existenta a doua grupari in PSD, una care doreste o alianta cu PNL, alta – cu PD. Vasile Blaga, liderul PD, anunta zilele trecute si el o posibila schimbare a configuratiei politice a Executivului, prin cooptarea PSD alaturi de UDMR si PNL si oficializarea sustinerii acestei noi structuri de catre PRM.
Situatia nu va fi prea roza nici in UDMR, unde lucrurile sunt pe muchie de cutit. Daca formatiunea maghiara nu intruneste minimul de 5% pentru a intra in Parlamentul European, se anunta masive dezertari la Uniunea Civica Maghiara.