13.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSportMircea Diaconu, în "Senatorul incompatibilităţilor"

Mircea Diaconu, în “Senatorul incompatibilităţilor”

Inspectorii de integritate au sesizat Parchetul şi îl acuză pe directorul Teatrului „Nottara” că a favorizat numirea soţiei sale în funcţia de regizor la instituţia pe care o conduce. Diaconu, care este şi senator PNL, va trebui să dea explicaţii pentru acuzaţiile de conflict de interese şi abuz în serviciu.

 

Agenţia Naţională de Integritate a cerut ieri Parchetului instanţei supreme să-l cerceteze pe Mircea Diaconu, director de teatru şi senator PNL, pentru conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Acuzaţia vizează numirea în funcţia de regizor de teatru a actriţei Diana Diaconu (fostă Lupescu), în august 2007, de o comisie condusă chiar de soţul ei. În perioada noiembrie 2001 -august 2007, Diana Diaconu a fost actor în cadrul Teatrului „C.I. Nottara”, condus de soţul ei, Mircea Diaconu. Pe 13 august 2007, aceasta s-a prezentat în faţa comisiei de examinare prezidate de soţul ei.

Diana Diaconu a trecut cele două probe – scrisă şi interviu – cu nota 10, deşi nu îndeplinea condiţiile înscrise în fişa postului de regizor. Mai exact, Diana Diaconu nu avea o experienţă de minimum un an în domeniul regie, la acea dată având numai două luni de la absolvirea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Secţia „Artele spectacolului de teatru (regie de teatru)”. Cu toate acestea, arartă ANI, în 15 august 2007 aceasta a fost promovată în funcţia de regizor artistic.

„Soţia mea este actriţă. Ce vină are?”

Mircea Diaconu a respins acuzaţiile împotriva sa şi a declarat că metodele aplicate de ANI întorc România în anii ’50. „Soţia mea nu este croitoreasă. Este actriţa Diana Lupescu. Ce vină are ea săraca? Asta mă doare cel mai mult, este posibil să sufere ea”.

Numele lui Mircea Diaconu a apărut într-o altă decizie a ANI, în ianuarie anul acesta, când inspectorii de integritate au hotărât că acesta se afla în incompatibilitate din decembrie 2008 pentru că, pe lângă calitatea de parlamentar, ocupă şi funcţia de director-manager de teatru.

Soţia, mână liberă în teatru

Teatrul Nottara din Bucureşti a intrat într-un con de umbră de când este manageriat de Mircea Diaconu. Repertoriul este format în cea mai mare parte din comedioare uşurele, cu două excepţii notabile: „Aniversarea”, în regia lui Vlad Massaci, spectacol care anul trecut a primit mai multe nominalizări la Premiile UNITER, şi „Metoda”, în regia lui Theodor Cristian Popescu. În rest, spectacolele trec cu greu de graniţa şuşelor, iar acest lucru se petrece în mare parte din vina conducerii care, după cum spun gurile rele, este asigurată mai mult de soţia directorului decât de acesta.

În plus, în repertoriul Teatrului Nottara figurează nu mai puţin de şase montări ce poartă semnătura Dianei Diaconu: „Nu vorbiţi cu actorii”, „Opera de trei parale”, „Ritmuri”, „Playboy în timpul liber”, „Umor, amor, fior de dor… în Bucureşti” şi „Vacanţă în Guadalupa”, toate nişte montări mediocre ce nu ar avea în mod normal ce căuta pe afişul unui teatru din Capitală decât dacă acela este în mod asumat unul de divertisment. Interesant este însă că Teatrul de Comedie, de pildă, la care ar fi oarecum justificate astfel de derapaje, are un repertoriu extrem de solid, cu montări importante, puse în scenă de regizori de marcă.  

Cele mai citite

Deciziile adoptate de Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat o serie de măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi...

Premierul Netanyahu și șeful CIA, William Burns, au discutat despre o „pauză” în operațiunile militare din sudul Fâșiei Gaza

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi şeful CIA, William Burns, au discutat miercuri la Ierusalim despre o posibilă 'pauză' în operaţiunile militare în sudul Fâşiei...

Anunț de ultimă oră despre starea de sănătate a lui Florin Piersic! Actorul a fost supus unei noi intervenții chirurgicale

Spitalul de Ortopedie „Foişor” a anunțat că în acest moment Florin Piersic se află în ATI într-o stare stabilă, după ce în cursul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă