31.9 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSportMinistrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a discutat cu delegația Consiliului Atlantic al...

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a discutat cu delegația Consiliului Atlantic al SUA despre rolul României de aliat esențial al statului american

Șeful diplomației române, Teodor Meleșcanu, a discutat cu o delegație a Consiliului Atlantic al SUA despre rolul României de "aliat esențial al SUA" și despre "importanța vitală a relației bilaterale", potrivit unui comunicat de presă remis redacției.

În cadrul întâlnirii, Teodor Meleșcanu a arătat că România va continua să-și asume în mod clar responsabilitățile care-i revin, inclusiv prin decizia de a spori bugetul alocat cheltuielilor pentru apărare.

Potrivit comunicatului citat, cele două părți au evidențiat importanța dezvoltării de noi idei și proiecte care să conducă la valorizarea suplimentară a relației strategice româno-americane.

"A avut loc un schimb de opinii referitor la situația din regiunea extinsă a Mării Negre, reliefând provocările multiple la adresa securității care se manifestă în prezent și necesitatea de a spori angajarea partenerilor din NATO, UE, dar și a celor americani. Au fost analizate posibilitățile de încurajare a statelor din Balcanii de Vest pentru a avansa pe calea integrării europene, precum și aspecte de interes din vecinătatea estică a țării noastre", se mai arată în comunicat.

Meleșcanu a apreciat, totodată, inițiativa Consiliului Atlantic, derulată împreună cu școala Națională de Studii Politice și Administrative și Universitatea Națională de Apărare ''Carol I'', apreciind că aceasta constituie "o oportunitate unică pentru evidențierea în mediile politice de la Washington a aspectelor de securitate din regiunile învecinate ale României".

Delegația Consiliului Atlantic se află în România ca parte a unui turneu în spațiul central și est european, urmărind conturarea unei noi paradigme a implicării americane în această regiune.

Consiliul Atlantic a fost, de asemenea, unul dintre organizatorii Forumului Global de la Varșovia, care a avut loc în paralel cu vizita președintelui Donald Trump și cu Summit-ul ''Inițiativei celor Trei Mări'', care s-au desfășurat tot la Varșovia pe 6 iulie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă