25.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSportMinistrul Andreea Păstârnac a efectuat o vizită în Italia, după ce în...

Ministrul Andreea Păstârnac a efectuat o vizită în Italia, după ce în presă au apărut informații că mii de românce sunt abuzate și exploatate în ferme și sere din Sicilia

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, s-a întâlnit, vineri, cu reprezentanţi ai autorităţilor italiene din Sicilia şi cu reprezentanţi ai structurilor asociative ale românilor care locuiesc în sudul Italiei, pentru a evalua situația cetățenilor români care muncesc în această regiune. Inițiativa vine ca urmare a informațiilor apărute în presa internațională, potrivit cărora mii de românce ar fi fost abuzate și exploatate în sere și ferme din sudul Italiei.

Între 15 și 17 martie, ministrul Andreea Păstîrnaca efectuat o vizită în Italia. Astfel, ea s-a întâlnit cu prefectul din Ragusa, Maria Cornelia Librizzi, cu reprezentanţi ai autorităţilor locale din zonă, ai Ministerului de Interne, Gărzii Financiare, Carabinierilor, autorităţilor de sănătate publică, lideri ai sindicatelor şi mediului asociativ românesc şi italian, cu primarul oraşului Ragusa, Federico Piccitto.

Totodată, delegaţia s-a deplasat în zona de exploatări agricole, ferme si sere, pentru a discuta la faţa locului cu muncitorii români.

„Autorităţile locale din Ragusa au semnalat numărul mare de muncitori români fără documente legale, care trăiesc şi lucrează în condiţii grele, izolaţi, fără posibilităţii de comunicare, fiind totodată expuşi la diferite forme de exploatare şi abuz”, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Conform administraţiei din regiunea Sicilia, deşi românii reprezintă o treime din numărul total al muncitorilor străini, aceştia se află într-o situaţie de vulnerabilitate semnificativă. Printre măsurile convenite împreună cu autorităţile italiene sunt înfiinţarea în cel mai scurt timp a unui centru de sprijin şi asistenţă pentru victimele traficului de persoane, operaţionalizarea unor unităţi mobile capabile să ofere asistenţă în teren, servicii de consiliere, informări adecvate fiecărui caz, precum şi asistenţă medicală.

 

Publicația The Observer a publicat, în 12 martie, un reportaj în care preciza că aproximativ 7.500 de femei sunt victimele sclaviei moderne în fermele și serele din Sicilia. Dintre acestea, majoritatea provin din România și trăiesc în condiții mizere, fiind obligate să muncească câte 12 ore pe zi, fără să fie plătite. Totodată, ele sunt victime ale agresiunilor sexuale și ale violurilor, mai notează sursa citată.

„Aceste femei lucrează ca sclave pe câmp şi ştim că sunt şantajate să întreţină relaţii sexuale cu proprietarii fermelor şi serelor, din cauza subjugării lor psihologice. Nu este uşor să investighezi sau să opreşti acest lucru, pentru că femeilor le este, în majoritatea cazurilor, prea frică să vorbească”, a explicat comandantul Carabinieri din Sicilia, Guido Volpe. 

Potrivit sursei citate, multe dintre ele pleacă din țară pentru a-și întreține familiile și copiii pe care îi lasă în România, precizează The Observer, care a stat de vorbă cu 10 românce care lucrează la ferme din Ragusa. Astfel, ele au mărturisit că sunt violate și exploatate, fiind amenințate cu violență fizică, arme și șantaj.

Totuși, reportajul sugerează că, pe lângă teama femeilor de a se adresa poliției, nici autoritățile italiene nu prea își dau interesul să rezolve această problemă. Încercările de a aduce această chestiune în dezbaterea parlamentului de la Roma nu au dat rezultate, singurul demers mai notabil fiind o cerere adresată guvernului în anul 2015 să inițieze o investigație.

Numeroasele violuri comise asupra româncelor sunt confirmate și de numărul foarte mare al avorturilor în rândul femeilor românce din acea zonă. Astfel, deși româncele reprezintă numai 4% din populația feminină a provinciei Ragusa, statistica arată că lor le revin 20% din avorturile înregistrate. De altfel, adesea ele vin la spital pentru avort însoțite de patronii lor sau de alți bărbați italieni. Pe lângă toate aceste abuzuri, condițiile de muncă sunt uneori chiar periculoase. O arată cazul unei alte românce care s-a îmbolnăvit și a născut prematur după ce a fost obligată să lucreze cu produse chimice, fără să i se ofere echipament de protecție.

Ca urmare a reportajului, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Avocatul Poporului și Guvernul s-au sesizat și analizează situația româncelor din serele și fermele italiene.

Cele mai citite

Yoshua Bengio: Sistemele AI pot aduce un viitor „catastrofal” pentru omenire

Dacă inteligenţa artificială şi companiile care o dezvoltă nu vor fi strict reglementate şi controlate, omenirea se va confrunta cu un viitor "catastrofal", avertizează...

Economisește la cumpărăturile online folosind codurile de reducere de pe Couponiada.ro

Într-o lume în care fiecare leu contează, este esențial să găsim modalități eficiente de a economisi fără a sacrifica calitatea vieții noastre. Couponiada.ro este...

Fată de 11 ani exploatată sexual. A fost racolată de un adolescent prin metoda „loverboy“

Un adolescent de 16 ani, o femeie de 33 de ani şi un bărbat de 62 de ani sunt cercetaţi de procurorii DIICOT Neamţ,...
Ultima oră
Pe aceeași temă