Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu se declară îngrijorat de vizita ministrului de Externe al Marii Birtanii în România, susţinând că dacă nu ar exista „ceva semnale, n-ar fi existat această vizită” şi că a fost „o situaţie destul de urgentă” pentru a lua o astfel de hotărâre, potrivit Mediafax.
„Pentru mine, această vizită înseamnă NATO, înseamnă cooperarea nord-atlantică, ceea ce mă îngrijorează foarte tare, pentru că dacă n-ar exista ceva îngrijorări sau semnale, n-ar fi existat această vizită. Să vii pe aeroport, să chemi premierul pe aeroport şi apoi să pleci. Adică, a fost o situaţie destul de urgentă pentru a lua o hotărâre de a face o astfel de întâlnire. Sper ca lucrurile să se rearanjeze şi să ieşim din această situaţie în care ne-au amestecat ultimele evenimente politice, pentru că poziţia noastră în Uniunea trebuie păstrată cu orice preţ, avem nevoie de această poziţie şi nu avem nevoie să fim izolaţi şi în niciun caz nu avem nevoie să intrăm sub influenţa altor state, decât a Uniunii europene”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, europarlamentarul Marian Jean Marinescu.
El a afirmat că evenimentele din ultima perioadă din ţară, au determinat un raport critic al Comisiei Europene pe MCV, dar şi recomandări fără precedent pentru o ţară membră a Uniunii Europene.
„Din păcate, evenimentele din ultima perioadă au provocat aceste reacţii”, a spus el.
De asemenea, europarlamentarul a spus că eforturile din ultimii cinci ani au fost risipite în doar câteva săptămâni, iar imaginea României devine foarte controversată.
„Din păcate, acum, eu cred că şansele sunt extrem de mici şi că, în urma acestui raport, care are foarte multe puncte negative, va fi greu să avem o decizie în ceea ce priveşte Schengen. (…) Am fi putut avea şansa să se înceteze monitorizarea, am pierdut acea şansă. (…) Sunt recomandări foarte clare. Niciodată nu am avut astfel de recomandări, foarte clare”, a declarat europalamentarul.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, în prezentarea raportului privind MCV, că România a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei, dar că trebuie să-şi respecte angajamentele, situaţia urmând a fi monitorizată şi că un nou raport va fi adoptat în acest an.
„Vom continua să monitorizăm situaţia (…) Un nou raport va fi adoptat până la sfârşitul anului”, a spus Barroso, care a arătat că prin acest document se va constata dacă autorităţile de la Bucureşti au dat răspuns îngrijorărilor ridicate de Comisia Europeană.
El a asigurat că va fi monitorizată în continuare „cu mare atenţie” evoluţia din România şi respectarea angajamentelor asumate de către premierul Victor Ponta pentru reinstaurarea respectului pentru statul de drept şi independenţa sistemului judiciar.
Barroso a arătat că evenimentele din ultimele trei săptămâni din România au fost o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană şi UE, iar acestea „au zdruncinat” încrederea în România.
„Politicienii nu trebuie să încerce să îi intimedeze sau să îi atace pe judecători înaintea deciziilor care ar putea să nu le convină, iar componenţa Curţii Constituţionale nu poate fi schimbată peste noapte”, a subliniat Barroso.
Marţi, ministrul britanic de Externe William Hague a avut o întrevedere cu prim-ministrul român Victor Ponta, la Aeroportul Henri Coandă-Otopeni.
Ministrul britanic de Externe a subliniat, în cadrul întrevederii, necesitatea ca toţi actorii politici să respecte prevederile Constituţiei, el apreciind asigurările prim-ministrului privind aplicarea hotărârilor CC şi organizarea referendumului conform deciziei CC.