12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportMarian Sârbu: UNPR doreşte înlăturarea imunităţii parlamentare

Marian Sârbu: UNPR doreşte înlăturarea imunităţii parlamentare

Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a prezentat, sâmbătă, la Galaţi, în cadrul reuniunii organizaţiilor UNPR din regiunea II sud-est reperele care definesc Uniunea ca partid de interes naţional şi de dialog social.

Sârbu a precizat că, pentru ca UNPR să atingă obiectivele politice stabilite deja, respectiv 10% din încrederea electoratului la alegerile din 2012 şi câştigarea alegerilor în 2016, este important ca susţinătorii ‘să înţeleagă ce vrea UNPR – dincolo de ceea ce este el, un partid de interes naţional şi de dialog social’ – în domeniile politic, economic, social.

Sârbu a spus că, din punct de vedere politic, UNPR doreşte înlăturarea unor anacronisme cum ar fi existenţa Parlamentului bicameral, imunitatea parlamentară, dar şi o separare netă între funcţii şi demnităţi publice şi mediul de afaceri, constituţionalizarea deficitului bugetar prin introducerea în legea fundamentală a unui articol care să prevadă clar că un Guvern nu are voie să depăşească un deficit bugetar de 3%, precum şi restrângerea Executivului.

“România nu-şi poate permite o zdrenţuire atât de mare a actului de guvernare şi din punctul nostru de vedere ministerele economiei, finanţelor şi agenţia de ocupare din cadrul ministerului muncii ar trebui să fie gestionate într-o singură entitate administrativă. Sănătatea şi protecţia socială, cele care au casa de sănătate şi de pensii, administrând cei mai mulţi bani din România, ar trebui să se administreze într-o singură entitate ca şi cultura, educaţia şi cercetarea. Agricultura şi mediul ar putea să stea foarte bine în acelaşi minister. Cu cât sunt mai zdrenţuite, mai feliate aceste domenii, interesele politice, acelea subiective de împărţire a influenţei, sunt din ce în ce mai mari. România are nevoie de forme din ce în ce mai integrate de administraţie”, a afirmat Sârbu.

Liderul UNPR a spus că partidul său crede în accentuarea rolului economic al statului şi se opune privatizării CEC, Eximbank şi Tarom.

“În domeniul economic, UNPR crede că nu vom scăpa de o accentuare a rolului economic al statului, chiar dacă unii ne vor critica pentru acest lucru. Se dovedeşte pe zi ce trece că ideea de stat minimal, ideea de stat fără pârghii economice, fără pârghii financiare, este falimentară. Ne opunem oricărei intenţii de privatizare a CEC-ului şi Eximbank-ului, dar nici Tarom-ul, care este un brand naţional, n-ar trebui privatizat. Deşi constatăm de ani buni că statul nu poate fi un bun gestionar, poate fi totuşi un proprietar responsabil:, a spus Sârbu.

În domeniul social, UNPR vrea ca orice copil să aibă dreptul la o alocaţie universală egală pentru toată lumea, dar, în acelaşi timp, este nevoie şi de alocaţii diferenţiate.

“Orice copil trebuie să aibă dreptul la o alocaţie universală egală pentru toată lumea, dar în acelaşi timp e nevoie de alocaţii diferenţiate pentru familiile care muncesc. Credem că într-o familie în care o singură persoană merge să muncească, alocaţia pentru copil trebuie să fie diferenţiată faţă de cea în care ambii părinţi muncesc. Acolo unde ambii părinţi muncesc familia are nevoie de un mai mare sprijin din partea statului inclusiv prin alocaţii sociale, pentru că din munca lor adunăm banii la buget folosiţi pentru educaţie, sănătate, etc.”, a explicat Sârbu.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă