17.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSportMAREA CONFRUNTARE: Antonescu - Basescu - Geoana (transcript)

MAREA CONFRUNTARE: Antonescu – Basescu – Geoana (transcript)

Mult asteptata confruntare dintre cei trei principali candidati la presedintie, Traian Basescu, Mircea Geoana si Crin Antonescu, a avut loc vineri seara, la Palatul Parlamentului. Dezbaterea, moderata de jurnalistul Robert Turcescu, a durat 120 de minute si a fost structurata in cinci runde. Va prezentam mai jos, in ordine cronologica, fragmente din discursurile, schimburile de replici si raspunsurile celor trei:

RUNDA 1: DE CE VRETI SA FITI PRESEDINTE?

Traian Basescu: Am avut un mandat cu greseli si cu impliniri. Niciodata nu am urmarit, prin greseala, sa creez inconveniente romanilor. Am pus toata energia mea in slujba obiectivelor enuntate in campania din 2004. In mandatul meu am facut o prioritate din justitie. Votul uninominal a devenit o realitate. Nu am facut compromisuri cu nimeni. Am preferat sa raman loial celor care m-au ales. Am organizat la Bucuresti cel mai mare summit din istoria NATO. Am tinut la onoarea Armatei romane. Romania trebuie sa continue procesul de reforma a statului.

Crin Antonescu: Cariera mea politica a fost una construita cu respectarea pricipiilor. Nu tin mortis sa am un varf al carierei mele politice la Cotroceni. Sunt un om normal, de bun simt, care face politica. De 20 de ani am auzit si tot vom auzi cifre si angajamente, planuri, vom auzi din nou ca am iesit din criza, domnule Basescu, ca vom iesi din criza, domnule Geoana. Adevarul este ca Romania este condusa de o clasa politica condusa de aceiasi oameni, ca grupuri de interlopi, prin influenta politica, anihileaza justitia. Vom auzi si astazi cifre. Un presedinte nu trebuie sa vorbeasca in cifre. Oamenii traiesc in realitate si nu pe hartie.

Mircea Geoana: Candidez pentru ca am un proiect pentru Romania. Vreau sa avem o singura Romanie in care toti sa poata avea dreptul la respect. Cred intr-o singura Romanie care sa aiba ca pricipiu fundamental solidaritatea intre oameni. Voi fi un presedinte al solidaritatii romanilor. Voi avea o relatie de colaborare cu guvernul pe care o sa-l instalez pana in Craciun. Voi trata Parlamentul Romaniei cu respect. Cred ca avem nevoie sa putem sa ne restabilim increderea in noi insine. Voi aduce echilibru acestei tari. Suntem datori acestei tari cu un nou proiect pentru Romania. Sunt un om educat, civilizat, modest, un om care si-a pus in serviciul tarii si energia si talentul.

RUNDA 2: CONFRUNTAREA DIRECTA INTRE CANDIDATI

GEOANA-ANTONESCU:

Geoana: L-am ascultat pe Antonescu cu interes dar trebuie sa-l contrazic. Chiar daca presedintele Romaniei nu are atributii, el trebuie sa aiba un plan.

Geoana catre Antonescu: Care este planul dumneavoastra economic?

Antonescu: N-am contestat importanta cifrelor. E nevoie de un Guvern in a carui alcatuire presedintele joaca un rol constitutional. Ne trebuie un Guvern competent. Viziunea mea este una liberala, pentru ca dintr-o criza in care am ajuns din cauza dumneavoastra si a lui Basescu ne trebuie o viziune noua.

Antonescu catre Geoana: Dincolo de reprosuri, vreau sa va spun ca pentru mine sunteti un demagog

Geoana: Domnule Antonescu, sariti calul!

Antonescu catre Geoana: Care este salariul lui Ionut Costea, directorul de la Eximbank?

Geoana catre Antonescu: Ce motive v-au determinat sa intrati intr-o alianta parlamentara cu PSD?

Antonescu: E nevoie cateodata de compromisuri.

Antonescu: Salariul cumnatului domnului Costea este de 900.000.000 de lei pe luna. Nu aceasta e problema, ca are salariul atat de mare fata de un pensionar.

BASESCU-GEOANA:

Basescu catre Geoana: Sunt doua lucruri pe care vreau sa i le reprosez: ca a lasat tara fara guvern si ca a citit incorect Constitutia. Remanierea unui ministru nu e motiv de a lasa tara fara Guvern.

Basescu: De ce a fost daramat Guvernul Boc si de ce nu a fost validat Guvernul Croitoru?

Geoana catre Basescu: Aveti o reputatie de a darama guverne. Ati provocat aceasta criza in mod deliberat! Ati vrut doar sa ne tineti prizonieri la guvernare!

Basescu: Nu sunteti cinstit! Ati daramat Guvernul Boc din motive electorale!

Geoana: Dupa cinci ani de mandat Basescu romanii traiesc mai bine? Raspunsul este "nu"! Acesti ani au fost dominati de crize si scandaluri.

Geoana: Eu am fost ministru de externe cand s-a demarat procesul de la Haga. Va laudati cu lucruri care nu va apartin.

Basescu: Recunosc ca romanii nu traiesc atat de bine cum ar trebui

In timp ce ce Traian Basescu spune ca pensia a crescut, Antonescu se intoarce cate Calin Popescu Tariceanu (prezent in sala) si il invita la pupitru in locul lui Basescu.

Basescu catre Geoana: Cand vorbiti despre platoul continental, il confundati cu canalul Bastroe. Procesul de la Haga a fost un succes al statului roman.

Geoana: Dupa cinci ani de mandat Basescu, nu traim mai bine si suntem cea mai corupta tara din Europa.

ANTONESCU-BASESCU:

Antonescu: Nu va intreb de Hayssam. Exista multe intrebari la care nu eu sau jurnalistii asteptam raspunsuri, ci multi romani. Nu aveti nicio implicare in disparitia flotei romanesti si nici nu v-ati dat o casa in strada Mihaileanu. E adevarat ca familia dumneavoastra traieste bine, ca doamna Udrea prospera, ca domul Videanu prospera. Acestia sunt oameni care au avut sansa. Lucrul pe care trebuie sa il discutam si de care trebuia dumneavoastra sa fi avut grija este ca toti romanii sa aiba sansa de a trai bine.

Basescu l-a rugat pe Crin Antonescu sa citeasca din dosarul sau rezolutia data de Parchet.

Basescu: As vrea sa ii spun lui Crin Antonescu ca nu se castiga alegerile mintind. Inculpatii din dosarul flota nu au comis nicio infractiune asa cum a spus Adrian Nastase. Domnul Antonescu a spus la Cluj ca a fost pentru mentinerea trupelor din Irak, contrar pozitiei premierului de atunci. Iata scrisoarea dumneavoastra catre Emil boc in calitate de sef al grupului PNL prin care ii cereati sustinerea deciziei lui Calin Popescu Tariceanu.

Antonescu: Momentul la care ne-am referit la Cluj a fost episodul in care premierul de atunci a decis sa puna in CSAt problema retragerii din Irak.  Am fost impotriva acestei pozitii pentru ca era contrara intereselor Romaniei. Scrisoarea este 26 martie 2007 din perioada cand am cerut grupului PD-L o clarificare in aceasta problema.

RUNDA 3: DEZBATERE DE 60 DE MINUTE pe 9 teme convenite cu staff-urile de campanie

1. REFORMA STATULUI

Geoana: Sunt de acord cu amandoi. Un concept central pe care trebuie sa-l introducem este cel de buna guvernare si de transparenta cheltuirii banului public.

Basescu: Presedintele Romaniei trebuie sa fie catalizatorul principal al pocesului de reformare a statului roman. Avem nevoie de un Parlament unicameral si de mai putini parlamentari. Nu poti trece la reducerea agentiilor guvernamentale si, pe de alta parte sa spui 'Noi, parlamentarii ne pastram privilegiile si ramanem in continuare o povara'. Din acest motiv am propus romanilor referendumul din 22 noiembrie. Trebuie continuate reformele in sanatate, agricultura. Satul este marea noastra rezerva de productivitate.

Antonescu: Istoria ultimilor 20 de ani este istoria reformelor esuate. Romania nu a dus la capat nicio reforma.

Geoana: De 20 de ani facem reforme in Romania. Reformam, reformam si iar reformam. Am modificat forma, fara sa ne gandim la fond. Rolul meu ca presedinte este sa ma asigur ca avem un consens national asupra caii pe care o avem de urmat. Romania merita mai mult.

2. EDUCATIA:

Geoana: Cred ca trebuie sa plecam de la faptul ca am reusit sa ajungem la un consens numit Pactul pe educatie. Adevarata problema este ca Romania este o tara inegala din punctul de vedere al sansei de acces la sistemul de educatie. Doar 5% din copiii din mediul rural ajung la facultate astazi. Doar 25% din copiii din mediul rural merg la facultate. Coeficientul performantelor scolare este cel mai scaut din Europa. 40% dintre familiile Romaniei nu au bani sa ia rechizite si un ghiozdan copilului in prima zi de scoala. Suntem o tara care nu stim unui tanar nu ii dam deprinderile in scoala care sa in faca competitiv pe piata muncii. Locul de munca pentru un tanar absolvent aceasta este cerinta pe care sa o adresam profesorilor.

Basescu: Educatia trebuie tratata ca prioritate majora. Nevoia de reformare a sistemului este atat de mare incat eu spun public daca nu reformam aceste sistem riscam sa  condamnam viitorul evolutiei pozitive a Romaniei. Trebuie sa trecem de la sistemul de educatie bazat pe memorare la cel bazat pe competente. Conform proiectului Legii educatiei scoala trebuie sa apartina comunitatii si in proiectul  de lege aflat la CCR se stabileste ca directorul scolii se stabileste prin concurs, in consiliul de administratie al scolii sunt o treime dascali, o treime parinti, o treime reprezentanti ai autoritatilor locale, profesorii fac contract cu scoala si obtin acest contract prin concurs desi au o titularizare la nivel national, finantarea urmareste elevul.

3. CRIZA MORALA

Antonescu: Este cea mai grava dintre crizele noastre. Vine din pervertirea modelelor. Modele sunt mogulii, baronii si marii invartiti. Ei sunt de stat, in sensul ca pot trece de la un partid la altul. Rolul presedintelui este de a sparge acest cerc, de a arata ca se poate fi presedinte in Romania avand onoare si masura.

Geoana: Romania este azi o societate care si-a pierdut busola morala. Am creat idoli falsi in toti acesti ani. Am uitat ce inseamna munca cinstita, principiile familiei. Din punct de vedere al moralitatii, exemplul trebuie sa porneasca de la seful statului. E foarte usor sa aratam cu degetul. Cred ca trebuie sa ne adunam in jurul unui proiect prin care sa incurajam crearea unui sistem national prin care statul sa incurajeze firmele private. Trebuie sa recladim simtul civic, sa sprijinim voluntariatul.

Basescu: Faptul ca 13-15 iunie '90 nu a fost lamurit este un element care a provocat criza morala. Am condamnat crimele comunismului. Va asigur ca voi ramane extrem de interesat despre ce s-a intamplat la Revolutie si la mineriada."

Turcescu: Numiti un personaj public al zilelor noastre pe care-l considerati un reper de moralitate.

Antonescu: Tudor Chirila

Geoana: Parintele patriarh Daniel

Basescu: sotia mea

4. SANATATEA

Antonescu: Eu am avut experienta de a vedea ce inseamna sa trebuiasca sa aduci medicului ce ii trebuie pentru a face o operatie. Cred ca putem da 6% din PIB catre Sanatate.Sanatatea pacientului sa fie un drept nu o loterie  Propun sa facem ca la Podul de la Maracineni. Pe bani europeni ca preseidntele sa stea pe capul acelor oameni ca o salvare sa ajunga la timp, copii sa nu mai ia infectii din spitale.

Basescu: In primul rand ar trebui sa fie profesionalizarea managementului spitalelor. Pe locul doi ar trebuie sa fie descentralizatrea: transferul spitalelor cu execeptia celor universitare din autoritatea statului la autoritatile locale, dezvoltarea prevenirii ceea ce inseamna medici de familie suficienti, este esential sa facem o politica corecta a resurselor umane astfel incat oamenii din sistem sa fie bine platiti sa bine instruiti. Sanatatea trebuie sa isi creasca resursa financiara nu doar cu bani de la buget, ci si cu   venituri din asigurari private pentru sanatate.

Geoana: Romania se afla pe locul 32 din 33 de tari europene in clasamentul sistemelor sanitare. Avem cea mai redusa rata de viata atat la femei cat si la barbati. Trebuie sa ii stimulam pe tineri sa se stabileasca inclusiv in mediul rural pentru a asigura asistenta sanitara. Cred ca trebuie sa extindem sistemul SMURD in localitati care au mai mult de 2000 de locuitori. Cred ca lectia gripei porcine ne foloseste. Voi sustine infiintarea unei companii farmaceutice nationale care sa produca medicamente mai ieftine pentru tot romanul. 

5. POLITICA EXTERNA

Basescu: In timpul ultimilor cinci ani am facut o diplomatie in interesul romanilor.

Geoana: Am crezut ca dupa intrarea in UE si NATO, lucurile vor evoalua in bine pentru Romania, dara tara noastra pare mai vulnerabila decat in urma cu cinci ani. Nu cred ca trebuie sa alegem axe sau sa creeam aliante de doua categorii. cred ca grebuie sa sustinem guvernul democratic de la Chisinau.

Antonescu: Avem nevoie de o normalizare a relatiilor diplomatice. Presedintele  nu trebuie sa fie singura voce din diplomatie, ci un integrator. N-am sa iau o decizie majora fara sa consult opozitia.

6. AGRICULTURA

Basescu: Printre prioritati amintesc infiintarea de depozite regionale pentru ca micii fermieri sa nu mai ramana cu productia pe marginea drumurilor. Avem nevoie de un sistem de valorificare a produselor agricole in mediul rural: intreprinderi mici si mijlocii. Astfel, la oras ar pleca produsul finit, care ar scoate din saracie satul.

Geoana: Romania poate produce produse pentru 80 de milioane de oameni, dar importa. Prima grija este asigurarea la timp a subventiilor pentru agricultorii romani. Trebuie sa incurajam creditul agricol subventionat de stat.

Antonescu: Se petrec niste lucruri in Romania. In 2008 ati initiat o motiune prin care spuneati cat de nemernic este Guvernul Tariceanu ca nu da subventii agriulturii.
Geoana: Iar vorbiti despre trecut? Puteti vorbi despre viitor?

Antonescu: Cum sa nu vorbim despre trecut ca ne-ati mancat 20 de ani din viata…

Geoana: Erati parteneri de alianta inainte de aredarea la UE. In loc sa atrageti fonduri ati inceput sa va certati. Nu eu eram la guvernare atunci. Dvs. erati…

7. GUVERNUL

Turcescu: Care formula guvernamentala, in conditiile unui guvern de coalitie sau a unui minoritar, v-ar ajuta sa va puneti in aplicare viziunea legata de mandatul prezidential?

Geoana: Nu exclud o alianta cu PNL. Cred ca un echilibru corect intre social-democratie si liberalism s-ar putea sa fie corect… O majoritate cu PNL, cu un guvern solid si competent.

Antonescu: Primul ministru va fi primarul Sibiului, Klaus Johannis. Formula guvernamentala e o chestiune care se va rezolva in Parlament. In alegerea sa va avea un rol si premierul.

Basescu: Multe conditii trebuie sa indeplineasca un guvern, dar prima este sa nu fie rezultatul unei intelegeri facute la Grivco. Este esential sa nu fie un guvern controlat de Vintu, Patriciu, Iliescu, Vanghelie, Hrebenciuc. Guvernul trebuie sa respecte vointa romanilor. Partidul cu cel mai mare numar de locuri in Parlament va da primul ministru. Acesta trebuie sa fie un om pe care Vintu sa nu-l poata controla, ca pe Geoana.

8. CRIZA ECONOMICA

Antonescu: Ne confruntam cu o criza din care nu putem iesi decat prin incredere in clasa politica. propun masuri ca relaxarea fiscala, reducerea cotei unice de impozitare si reducerea reala a cheltuielilor bugertare.

Basescu: Romania va trece pe crestere economica in trimestrul 2 al anului 2010. Cresterea de 13% in septembrie fata de august ne arata ca Romania incepe sa intre pe o curba de redresare. Reducerea fiscalitatii nu este o prevedere in acordul cu Fondul. Greutatea trebuie sa se indrepte catre agricultura, industrie, IT, tusrism.

Geoana: Suntem pe ultimul loc din Europa din punct de vedere al eficientizarii. Trebuie sa repornim creditarea pentru sectorul privat. Sunt pentru crearea unei cai ferate puternice, si nu batjocorite, ca pana acum.

9. MODELUL PREZIDENTIAL

Basescu: Modelul prezidential. EU! Atributiile presedintelui ar trebui sa ramana aceleasi. Constitutia ar trebui sa clarifice si unele aspecte legate de relatiile dintre institutii. CCR a devenit arbitru, un participant la decizia politica. De pilda Constitutia nu obliga partidele politice sa voteze un guvern propus. Clarificarea relatiei dintre presedinte si Parlament. CSM ar trebui transformat intr-un organism unde reprezentantii societatii civile sa fie mai numerosi.

Geoana: Constitutia Romaniei spune ca avem dreptul la sanatate gratuita si acest lucru nu se intampla. Aceste model de republica semiprezidentiala ar trebui sa ramana la fel. Nu trebuie sa modificam Constitutia dupa chipul si asemanarea unui presedinte. Important este ca institutiile sa functioneze si voi avea grija ca acest lucru sa se intample.

Antonescu: Cand un credincios tine in mana Sfanta Scriptura are in ea totul, cand un ateu tine in mana Scriptura are niste foi. Asa se intampla si cu Constitutia. Daca intr-adevar crezi in valorile Constitutiei Romaniei  si asculti Constitutia si nu de baroni, ai acolo ce iti trebuie. Daca asculti valorile din Constitutie si nu telefoanele altora ai acolo ce iti trebuie. Constitutie avem, ne mai trebuie presedinte.  

Cea mai frumoasa fapta
Cei trei candidati au fost rugati sa raspunda, in 30 de secunde, care este cea mai buna fapta din viata lor.

Geoana: "Dupa cate s-au spus despre o femeie de 74 de ani, profesor universitar, mama impecabila a doi copii si care a crescut 7 copii orfani si i-a dus la facultate…cred ca cea mai frumoasa fapta din viata mea este ca n-am dat-o pe soacra-mea afara din casa".

Antonescu: "E greu sa vorbesti despre faptele tale frumoase, despre laude. Cred ca lucrul de care sunt cel mai multumit atunci cand pun capul pe perna , noaptea, sau uneori la capatul noptii, este acela ca niciodata in viata mea nu am parasit pe nimeni cu care am pornit impreuna. Nici in politica, nici in viata privata".

Basescu: "Am avut un secund. Se numea Ionescu. Intre timp a devenit comandant. La un moment dat a murit, el fiind casatorit cu o musulmana. Copilul rezultat din casatorie a trait in religie musulmana. Dupa un timp de la moartea tatalui, la care am tinut foarte mult, a venit mama musulmana la mine si la sotie si ne-a spus: «As vrea sa botezati copilul pentru ca ceea ce-mi doresc este ca Oana sa mearga la mormantul tatalui sa puna un buchet de flori din cand in cand». Si am crestinat un copil musulman. Cred ca este una dintre cele mai bune fapte pe care le-am facut".

RUNDA FINALA: Candidatii au avut la dispozitie doua minute sa transmita un mesaj tarii

Antonescu: "Am sa va vorbesc, dragii mei compatrioti, foarte simplu – sincer am vorbit mereu – de data asta voi vorbi foarte simplu! Veniti la vot toti cei care vreti o schimbare adevarata si o sansa adevarata! Ajutati-ma pe 22 noiembrie sa trec de Mircea Geoana, pentru ca toti sa trecem pe 6 decembrie de Traian Basescu! Ajutati-ma sa fac lucrurile pe care le asteptati, le vreti, unii chiar de 20 de ani. Am multe defecte, ma enervez uneori, ma enervez pentru ca-mi pasa… ma incurc, pot sa nu gasesc cele mai bune vorbe, dar sunt eu, sunt adevarat, nu ma trage nimeni de sfori! Am ajuns pana aici, cu puterile mele si cu sustinerea unor oameni ca voi. Am incercat in aceasta campanie electorala de pana acum, in care atatea si atatea lucruri, atatia si atatia oameni au incercat sa ma descurajeze sa ma bat cu toata energia mea! M-am batut si suntem foarte aproape de victorie. M-am aratat, atat cat am putut, asa cum sunt. Va rog, pe 22 noiembrie, aratati-va. Cred ca suntem foarte multi. Doamne ajuta!"

Geoana: "Voi fi presedintele care ii va uni pe romani. Crin Antonescu si Traian Basescu nu sunt dusmanii mei personali, si nici cei care ii sustin. In clipa in care voi ajunge presedintele Romaniei, voi avea o obligatie de respect fata de cei care m-au votat dar, mai ales, fata de cei care nu m-au votat, fata de cei care astazi par sa fie in tabere ireconciliabile. Cred cu tarie ca trebuie sa existe respect in politica."
Apoi, Geoana a oferit sotiilor contracandidatilor sai cate un buchet de flori. "Sunt un om care cred in valorile familiei de aceea dati-mi voie ca, in semn de pretuire fata de cei cu care sunt in competitie, sa ofer doamnei Basescu si sotiei domnului Antonescu cate un buchet de flori in semn de pretuire. Si dati-mi voie sa ofer unul si sotiei mele care mi-a fost tot timpul atat de aproape si sa-i spun cat de mult o iubesc si o pretuiesc", a spus Geoana.

Basescu: "Sunt un om care isi iubeste poporul, istoria acestui popor, care iubeste traditiile si traditiile populare ale acestui popor,sunt un om care este mandru de insemnele nationale si simbolurile tarii lui, sunt un om care pretuieste la semenii lui patriotismul, dragostea de tara, respectul pentru valorile acestui neam. Sunt un om care isi propune obiective inalte si intotdeauna incearca sa le ajunga, poate nu intotdeauna cu mijloacele potrivite, dar intotdeauna cu multa buna credinta (…). Intotdeauna idealurile poporului roman vor fi si idealurile mele, intotdeauna voi infrunta o majoritate parlamentara, daca ea nu se supune vointei poporului care a ales-o, intotdeauna ii voi reprezenta pe romani in fata oricarei insitutii, fie ea si Parlamentul Romaniei. Intotdeauna voi miza pe majoritatea adevarata, nu pe majoritatea adunata de interese conjuncturale in Parlament, ci majoritatea romanilor. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!".
 

Surse transcript: Realitatea TV, NewsIn, Mediafax

Cele mai citite

Cumperi un apartament? Iată la ce să fii atent 

Decizia de a cumpăra un apartament este una majoră, cu efecte pe termen lung. Sunt atât de multe aspecte la care trebuie să te...

Klaus Iohannis va pleda pentru educația în limba franceză la cea de-a XIX-a Conferință a Francofoniei

Președintele Iohannis va participa la o masă rotundă dedicată integrării tinerilor francofoni pe piața muncii Președintele României, Klaus Iohannis, va participa la cea de-a XIX-a...

Planșeul Unirii, ping-pong între primării

Primarul sectorului 4 a anunțat că cedează Primăriei Generale a Capitalei, administrarea planșeului Unirii Primarul sectorului 4, Daniel Băluță a transmis, într-o postare, că...
Ultima oră
Pe aceeași temă