14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportMAE, după solicitarea Rusiei de a renunța la baza de la Deveselu:...

MAE, după solicitarea Rusiei de a renunța la baza de la Deveselu: NU este o noutate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat că declarația oficialului rus, Mikhail I. Uliyanov‎, cu privire la scutul antirachetă de la Deveselu nu aduce elemente de noutate și a subliniat că acuzațiile că această bază încalcă tratatul INF sunt nefondate. 

Directorul departamentului de neproliferare și controlul armamentelor din cadrul MAE rus, Mikhail I. Uliyanov‎, a declarat că România și Statele Unite trebuie să conştientizeze „responsabilitatea” montării acestor sisteme la Deveselu şi să renunţe la plan „cât nu este prea târziu”. 

Citește și: Rusia cere României și SUA să renunțe la scutul de la Deveselu „CÂT NU E PREA TÂRZIU”

MAE amintește că pozițiile României, SUA și a NATO cu privire la  dezvoltarea capabilității de apărare împotriva rachetelor balistice au fost comunicate deschis atât Rusiei cât și publicului larg, în mai multe ocazii. 

”Cel mai recent astfel de prilej l-a reprezentat vizita la București a asistentului secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentelor, verificare și conformitate Frank Rose, la 8 octombrie 2015. Cu acest prilej, România și SUA au reiterat natura exclusiv defensivă a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în Europa, precum și utilizarea sa în scop de legitimă apărare, în conformitate cu prevederile Cartei ONU și ale dreptului internațional”, se arată în comunicatul MAE. 

De asemenea, Ministerul arată că acuzațiile că prin scutul antirachetă se încalcă Tratatul INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) sunt nefondate, întrucât prevederile acestui tratat vizează rachete care angajează ținte la sol. Tratatul nu se aplică dezvoltării și testării interceptorilor care angajează ținte aflate în aer, cum sunt interceptorii SM-3 tip I B care vor fi amplasați la facilitatea antirachetă din cadrul Bazei militare Deveselu. În același timp, sistemul Aegis Ashore nu a fost și nu va fi testat pentru a lansa alt tip de interceptori decât cei folosiți pentru angajarea țintelor aeriene.

Citește și: Sistemul de apărare antirachetă va atinge “capacitatea iniţială” până la summit-ul NATO din 2016

Mai mult, „Acordul dintre România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România” prevede că interceptorii sunt non-nucleari, iar tipul acestora nu poate fi schimbat.

MAE a arătat că, având în vedere interesele geopolitice actuale baza de la Deveselul este o modalitate de consolidare a apărării colective la nivel NATO și de creștere a securității regionale. 

”Pe fondul proliferării amenințărilor balistice și a interesului continuu al actorilor statali și non-statali de a testa și dezvolta rachete balistice, dezvoltarea capabilității NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, care va include componenta europeană a sistemului antirachetă al SUA şi, deci, şi baza Deveselu, reprezintă o modalitate de consolidare a apărării colective la nivel Aliat, de creștere a stabilității și securității regionale și internaționale. Această capabilitate de apărare pur defensivă nu vizează Federația Rusă, așa cum a fost comunicat în repetate rânduri de partea română şi de partea americană, ci amenințări cu rachete balistice din afara spațiului euro-atlantic”, potrivit comunicatului citat. 

Nu este prima dată când Rusia își exprimă dezaprobarea față de scutul anti-rachetă al NATO în România. Astfel, în iulie 2014, Rusia avertiza că are „numeroase nemulţumiri” faţă de Statele Unite privind Tratatul INF.

„Nemulţumirile se referă la rachetele care au caracteristici tehnice similare cu cele ale rachetelor cu rază scurtă şi lungă de acţiune şi în legătură cu fabricarea de către americani a avioanelor militare fără pilot, care intră în mod clar, conform Tratatului, la categoria rachete de croazieră. Sistemele de tip MK 41 cu lansare verticală (echivalentul tehnologiilor de tip Aegis) au fost în centrul atenţiei în ultima perioadă, în contextul în care Statele Unite intenţionează să le instaleze în Polonia şi România în cadrul sistemului antibalistic. Aceste sisteme pot lansa rachete de croazieră cu rază medie, iar versiunea terestră poate fi considerată o încălcare directă a Tratatului INF”, avertiza anul trecut Kremlinul.

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă