13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportMac Popescu: „Aș vrea ca numele de Sportul Studențesc să nu se...

Mac Popescu: „Aș vrea ca numele de Sportul Studențesc să nu se piardă“

Gașca nebună din Regie, la fotbal, a însemnat o echipă cu o abordare specială, charismatică. Pe lângă sportul rege, multe alte secții au performat la clubul universitar din Capitală. Sportul Studențesc, la nivel fotbalistic, a dispărut în ultimii ani de pe firmament.

Fotbalistic vorbind, Sportul Studențesc a existat până în 2013, când, în urma acumulării mai multor restanțe salariale și de altă natură, clubul patronat de Vasile Șiman a intrat în faliment. La finele sezonului 2009-2010, Sportul Studențesc a promovat în prima ligă, iar frumosul stadion din Regie a fost luat cu asalt de spectatori încă de la primele meciuri. Sportul Studențesc, cu toate că nu a cucerit niciodată titlul în România, a însemnat permanent o echipă cu ”lipici la public”.

 

Înființată de Traian Lalescu în 1916

 Actul de naștere al echipei Sportul Studențesc s-a semnat pe 11 februarie 1916, profesorul universitar doctor Traian Lalescu fiind primul președinte al clubului. Alături de el erau Octav Luchide, în funcția de secretar, precum și o serie de studenți ori cadre didactice care doreau să facă sport în mod organizat. România se pregătea de intrarea în Primul Război Mondial, însă intelectualii jucau fotbal și creau Sportul Studențesc. Pe lângă fotbal, pionierii clubului din Regie au fost rugbiștii care ființau încă din 1913. Tot ei, rugbiștii, au dominat și primele Campionate Naționale de atletism ale României, la Șosea, în 1914…

Matematicianul Traian Lalescu, după plecarea din Capitală, avea să înființeze, în 1921, și Politehnica Timișoara, fiind rector al Universității Politehnice din Timișoara.

 

Mac Popescu: ”Aș vrea ca numele Sportul Studențesc să nu se piardă”

 ”Arhitectul” formației în care evoluau Hagi, Coraș, Bozeșan, Iorgulescu, Mircea Sandu, Speriatu, Țicleanu și alții, Barbu Emil Popescu, este nostalgic. Deși este octogenar, Mac Popescu este o personalitate activă în lumea academică. Are titlul de profesor emerit, conferit de către Senatul Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București. Este președinte de onoare al instituției de învățământ superior care are în patrimoniu stadionul din Regie și întregul complex sportiv dimprejurul acestuia.

”Sportul Studențesc reprezintă, pentru mine, o provocare de onoare. M-am dedicat acestui proiect de lungă durată și sper ca frumosul nume de Sportul Studențesc să nu se piardă. În ultima vreme am tot avut discuții cu diverși pentru refacerea echipei de fotbal Sportul Studențesc. Datoria mea este să îi ascult pe toți cei care vor binele echipei și să luăm cea mai bună decizie pentru Sportul Studențesc”, ne-a declarat în exclusivitate profesorul universitar doctor arhitect.

Deocamdată, proiectul de restaurare a echipei de fotbal Sportul Studențesc se află în faza incipientă. Există intenții din partea unor oameni de afaceri, dar și a unora dintre jucătorii care au evoluat în tricoul alb-negru. Deja unele negocieri au fost purtate, iar politica pe termen lung de recuperare a Sportului Studențesc face primii pași. ”Este important ca aceia care vor face parte din proiect să fie serioși, să iubească Sportul Studențesc și să aibă răbdare. Avem nevoie de o strategie pe termen lung”, completează Mac Popescu.

Stadionul din Regie se află în patrimoniul Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București și este de câțiva ani în conservare. Gazonul, tribunele, vestiarele și construcțiile adiacente au fost întreținute, așa că arena din Regie poate și acum, după avizările legale și omologare, să găzduiască meciuri de fotbal în ligile superioare. În plus, Clubul Sportul Studențesc, finanțat de către Ministerul Educației Naționale, are, de anul trecut, în Certificatul de Identitate Sportivă, secția de fotbal. Aceasta s-a reînființat, scriptic, prin Ordin al Ministrului Educației Naționale, tocmai în ideea că revenirea fotbalului în Regie s-ar putea produce sub auspiciile unei instituții publice. Clubul Sportul Studențesc are, în momentul de față, următoarele secții active: hochei pe gheață, polo, rugby, baschet, gimnastică ritmică, arte marțiale, dans sportiv, badminton, tenis de câmp, kaiac-canoe, yachting și modelism.

 

Rapidul va juca în Regie  

 Stadionul din Regie va fi închiriat de către Rapid București. Deja feroviarii, care evoluează în Liga a III-a, au semnat un contract prin care au primit dreptul de a susține partidele de pe teren propriu în Regie. Acest lucru se va întâmpla abia după ce Stadionul ”Valentin Stănescu-Giulești” va fi dărâmat pentru renovare, de către Compania Națională de Investiții.

Este cumva un gest reciproc, dacă ne amintim că primul meci din Giulești, în februarie 1936, a fost un amical între cele două vecine de cartier, Rapid și Sportul Studențesc, încheiat la egalitate, 0-0. ”Este foarte important că în Regie, la un moment dat, se va juca din nou fotbal. Rapidul este o certitudine. Dacă mai apare și Sportul Studențesc, va fi cu atât mai bine, deoarece cartierul se trezește. Vom avea din nou fotbal adevărat acolo, vor veni jurnaliștii, televiziunile, spectatorii”, gândește în fața reportofonului Barbu Emil Popescu.

 

Palmares Sportul Studențesc

Nume precedente: Sporting Clubul Universitar București, Sparta București, Central Universitar București, Știința București, Politehnica București

Anul înfiinţării: 11 februarie 1916

Data desfiinţării: 13 iunie 2013

Stadion: Regie – 12.000 de locuri

Liga I: locul 2 în 1986 şi locul 3 în 1983

Liga a II-a: câștigători de 4 ori (1937, 1972, 2001, 2004)

Cupa României: finaliști de 3 ori (1939, 1943, 1979)

Cupa Balcanilor: câștigători în 1980

Cupa UEFA: 6 participări, 20 de meciuri, 6 victorii, 4 egaluri, 10 înfrângeri. 20 de goluri marcate, 31
primite.  

Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....
Ultima oră
Pe aceeași temă