26 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSportLiviu Dragnea: Europa şi China trebuie să urce împreună muntele pentru a...

Liviu Dragnea: Europa şi China trebuie să urce împreună muntele pentru a cunoaşte beneficiile dezvoltării. România este interesată de a atrage investiţii chineze

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, că Europa şi China trebuie să urce împreună muntele pentru a cunoaşte beneficiile dezvoltării economice, China fiind o putere economică mondială care trebuie respectată, potrivit Mediafax.

"Un vechi proverb chinez spune că cine nu urcă pe munte nu cunoaşte înălţimea cerului. În opinia mea, Europa şi China trebuie să urce împreună muntele pentru a cunoaşte beneficiile dezvoltării economice care să aducă prosperitate pentru fiecare dintre ţările noastre.

În mod cert, China este o putere economică mondială de care trebuie să se ţină seamă în mod serios şi care trebuie respectată. În mod cert, dezvoltarea Chinei a influenţat semnificativ dinamica economică mondială din ultimele două decenii. Aşadar, China reprezintă un partener de nădejde pentru Europa, iar eu consider că Europa Centrală şi de Est reprezintă poarta cooperării economice şi comerciale dintre cele două continente cu cei doi piloni importanţi ai săi, China, pe de o parte şi Uniunea Europeană, de cealaltă parte”, a afirmat Liviu Dragnea, în timpul evenimentului "Dialogul partidelor politice China – Ţările Europei Centrale şi de Est 2017", organizat de PSD la Palatul Parlamentului.

Potrivit liderului social-democrat, în plan bilateral, România are o cooperare susţinută cu Republica Populară Chineză, iar ţara noastră este interesată în primul rând de consolidarea interacţiunilor economice şi comerciale, precum şi de menţinerea tendinţei de creştere a exporturilor româneşti spre această ţară.

"Domeniile de interes major pentru cooperarea româno-chineză sunt aceleaşi care au fost deja enunţate în întâlnirile anterioare: energie, infrastructură, agricultură. Doar în sectorul energetic, spre exemplu, se desfăşoară în prezent negocieri pentru proiecte a căror valoare însumată poate depăşi şapte miliarde de dolari în următorii ani. Guvernul României şi coaliţia politică de guvernare susţin, de asemenea, înfiinţarea parcurilor industriale care ar putea beneficia de forţa de muncă bine calificată din România şi de expertiza şi de echipamentele de producţie din China.

România este în mod direct interesată de a atrage investiţii chineze pentru a deveni parte a coridorului de transport intermodal care va lega Europa şi China prin valorificarea portului Constanţa drept centru logistic şi de transport la Marea Neagră, dar şi a fluviului Dunărea prin dezvoltarea transportului fluvial regional. Salutăm aşadar contactele realizate între Uniunea Europeană şi China prin intermediul noului mecanism al platformei pentru conectivitate şi considerăm că există premise excelente pentru a realiza o angajare constructivă a ambelor părţi în proiecte de interes comun", a adăugat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă