34 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSportLegea cinematografiei da liber tunurilor imobiliare

Legea cinematografiei da liber tunurilor imobiliare

Deputatii au adoptat ieri, pe articole, Legea cinematografiei, care prevede ca Guvernul poate privatiza cinematografele si alte imobile si terenuri aflate in patrimoniul studiourilor cinematografice detinute de stat. Cele mai discutate articole au fost nr. 66 si 67, reprezentantii PRM opunandu-se unei astfel de prevederi. Articolele in cauza stabilesc ca sediile, cladirile si terenurile aferente aflate in patrimoniul studiourilor cinematografice Sahia Film, Ro Film si Animafilm vor trece in proprietatea privata a statului roman.
Secretarul de stat in Ministerul Culturii si Cultelor, Ioan Onisei, a declarat, ulterior votului, ca o astfel de prevedere implica si riscul „major” ca, potrivit legii, consiliile locale respective sa dea, prin hotarare de consiliu, cu totul alta destinatie imobilelor respective. Potrivit lui Onisei, „un exemplu foarte prost in acest sens” a fost dat in perioada 2001-2004, cand Guvernul a transferat in proprietatea consiliilor locale un numar de 54 de cinematografe, dintre care, in prezent, doar 6 mai functioneaza cu aceasta destinatie.
Legea adoptata de deputati mai stabileste si crearea Fondului Cinematografic, precum si sursele din care acesta este finantat. Productiile cinematografice cu succes la public si la festivalurile internationale primesc un bonus din acest Fond Cinematografic, proiectele cinematografice pot fi sprijinite financiar, de la acest Fond, cu 50% din valoare (80% in cazul filmelor dificile si al celor cu buget redus), mai stabileste actul normativ. Concursul de proiecte cinematografice se va desfasura in doua etape, prima fiind secretizata, iar in cadrul celei de-a doua castigatorii primei etape putand sa le sustina in fata Consiliului Centrului National al Cinematografiei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă