15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSport"Le-a stricat nunta". Cum reacţionează politicienii la oferta lui Băsescu de a...

“Le-a stricat nunta”. Cum reacţionează politicienii la oferta lui Băsescu de a demisiona

De la neîncredere în cuvântul preşedintelui la imposibilitatea tehnică de a revizui Constituţia în timp util pentru alegerile din noiembrie – acestea au fost primele reacţii ale membrilor USL la scrisoarea trimisă de preşedintele Băsescu liderilor opoziţiei în ajunul congresului USL.

Citeşte şi Editorialul lui Dan Cristian Turturică: Propunerea lui Băsescu – o lovitură năucitoare pentru opoziţie

“În cazul în care veţi accepta revizuirea Constituţiei aşa cum ea a fost cerută prin referendumul din noiembrie 2009, dar şi propunerea mea de reducere a mandatului preşedintelui la 4 ani, vă garantez că în timp util voi demisiona din funcţia de preşedinte al României, astfel încât alegerile legislative din noiembrie 2012 să se desfăşoare simultan cu alegerile prezidenţiale”, le-a scris  liderilor USL.

Citeşte şi Cristian Preda despre scrisoarea lui Băsescu: Le-a stricat nunta

Reacţiile din ambele tabere politice nu au întârziat să apară. În schimb, cei trei destinatari ai scrisorii – preşedintele PSD Victor Ponta, preşedintele PNL Crin Antonescu şi preşedintele PC Daniel Constantin, au preferat să nu facă nici un comentariu înainte de congres.

Toni Greblă: nu se poate revizui Constituţia până în noiembrie
Senatorul social-democrat Toni Greblă, preşedintele Comisiei juridice din Senat, s-a grăbit să spună că nu se poate face o modificare a Constituţiei până la alegerile parlamentare din noiembrie. Motivul – nici măcar partidele din coaliţie nu s-au înţeles asupra acestui subiect.
“Orice subiect pe tema modificării Constituţiei în acest mandat parlamentar este făcut numai cu scop politicianist, nu are nici cea mai mică şansă de reuşită, chiar dacă preşedintele Traian Băsescu şi-ar da demisia începând de mâine. Din păcate pentru presedinte, din fericire pentru ţară, şi-a epuizat potenţialul de a comunica cu ţara”, a spus Greblă, citat de Agerpres.
Norica Nicolai: Băsescu a mai demisionat o dată cinci minute

Europarlamentarul PNL Norica Nicolai spune că nu se poate baza pe promisiunile preşedintelui, în condiţiile în care acesta a mai spus în trecut că va demisiona, dar nu a făcut acest lucru.

“Am mai spus-o public, preşedintele Traian Băsescu a mai demisionat o dată cinci minute, a doua oară cred că trebuie să se gândească mai mult”, a spus  Nicolai, citată de Mediafax.

“Scrisoarea preşedintelui şi încercarea de a modifica agenda Congresului PNL este un tip de atitudine care doreşte să anuleze vizibilitatea publică şi forţa USL-ului, introducând un element de dezbatere la care Uniunea a răspuns deja, în legătură cu modificarea Constituţiei”, a spus europarlamentarul PNL.

Potrivit Noricăi Nicolai, scăderea numărului de parlamentari se poate realiza prin lege.

Citeşte şi Băsescu îşi anunţă demisia în noiembrie 2012. Vezi ce condiţii pune USL-ului

“Dacă preşedintele doreşte, poate să ceară PDL să voteze legea privind numărul maxim de 300 de deputaţi şi senatori. Acest lucru se realizează prin lege. În rest, ceea ce spune preşedintele nu are nicio semnificaţie”, a precizat vicepreşedintele PNL.

Cristian Preda: O nuntă cu trei miri şi o singură promisiune

Europarlamentarul Cristian Preda a scris pe blogul său că propunerea preşedintelui “le-a stricat nunta” liderilor USL.

“Traian Băsescu le-a scris liderilor USL că e gata să demisioneze la vreme pentru ca alegerile prezidenţiale şi legislative de anul acesta să se ţină simultan. Condiţia? Participarea USL la revizuirea Constituţiei, punând în aplicare rezultatele de la referendumul din 2009, plus reducerea mandatului de preşedinte la 4 ani. Validarea unei eventuale revizuiri ar urma să aibă loc pe 10 iunie. Propunerea formulată de preşedinte strică nunta pe care o pun la cale de multă vreme partidele din USL. O nuntă cu trei miri şi o singură promisiune: debarcarea lui Băsescu. Useliştii se pregăteau să transmită publicului un mesaj de unitate, dar lipsit de orice alt conţinut politic”, scrie Preda, propus pentru excludere din PDL.

Citeşte şi Băsescu: După demisia lui Boc, i-am propus lui Ponta să devină prim-ministru, dar am fost refuzat de USL. Iată STENOGRAMELE propunerii înaintate de preşedinte lui Victor Ponta

Traian Igaş: USL nu va înţelege

Vicepreşedintele PDL Traian Igaş a declarat, vineri, că preşedintele Traian Băsescu “îşi pune mandatul la bătaie” pentru o Constituţie modernă, ceea ce arată că înţelege foarte bine ce înseamnă modernizarea statului român, însă liderii USL nu vor înţelege acest lucru.

“Sunt convins că nu a aruncat o vorbă în vânt, pentru că cuvântul dat şi l-a respectat cu stricteţe de fiecare dată”, spune Igaş.

Pe de altă parte, fostul ministru adaugă că îi este teamă că liderii USL nu vor înţelege nici de această dată necesitatea modificării Constituţiei.

Citşte şi Sorin Frunzăverde: Dacă moţiunea de cenzură va trece, vom asista la evoluţii spectaculoase pe scena politică

Cristian Diaconescu: Opoziţia nu va accepta

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu nu crede că Opoziţia va accepta revizuirea Constituţiei în viitorul apropiat.

“Un astfel de demers privind reviziuirea Constituţiei presupune, pe termen, lung, cel puţin şase luni, un an, un consens politic”,  a declarat Diaconescu la B1 TV.

“Indiferent de miza în joc, indiferent cât de mult şi-ar dori, şi îşi doresc foarte mult să îl scoată pe Traian Băsescu din joc, nu cred că vor fi gata să îşi asume un consens politic de dialog general” consideră ministrul de Externe.

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă