14.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSportCum comentează UDMR retragerea decorației lui Laszlo Tokes

Cum comentează UDMR retragerea decorației lui Laszlo Tokes

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru retragerea decoraţiei Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, oferită lui  Laszlo Tokes. În aceste condiții, conducerea UDMR Covasna a declarat că este „dezamăgită” şi ”indignată” de decizia preşedintelui, potrivit Agerpres.

„Suntem profund indignaţi şi suntem dezamăgiţi de gândirea democratică a şefului statului Klaus Iohannis, care, prin această decizie a sa, a ofensat toţi maghiarii din Transilvania şi toţi democraticii români”, se arată într-un comunicat de presă al UDMR Covasna.

Potrivit sursei citate, Laszlo Tokes a jucat un rol „determinant” în evenimentele din Decembrie 1989, care au dus la schimbarea regimului comunist din România, iar acest lucru nu poate fi contestat. 

„Convingerea noastră este că nu se pot contesta meritele lui Laszlo Tokes în schimbarea epocii şi istoria nu se poate rescrie. Nu se poate nega faptul că Laszlo Tokes s-a aflat la originea izbucnirii Revoluţiei din 1989, la Timişoara, şi că rolul istoric pe care l-a jucat în declanşarea schimbării regimului a fost unul determinant. Dacă n-ar fi existat Laszlo Tokes, nu ar fi existat Revoluţia. Dacă n-ar fi existat Revoluţia, nu ar exista democraţie. Dacă nu există democraţie, nu ar exista nici şef de stat ales pe cale democratică”, mai spun reprezentanții UDMR Covasna.

Șeful statului a semnat retragerea decoraţiei acordate lui Tokes, având în vedere hotărârea Consiliului de Onoare pentru Ordinul Naţional “Steaua României” din 20 septembrie 2013, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Ordinul a fost acordat în 2009 prin decretul preşedintelui de la acea dată. 

„Cel care acordă o distincţie vrea să răsplătească pe cel distins, să răsplătească un merit, cel care primeşte şi acceptă această distincţie trebuie să recunoască România şi Constituţia României, să aprecieze valorile care stau la baza Constituţiei României. Având în vedere toate acestea, am decis să retrag Ordinul ‘Steaua României’ dlui Laszlo Tokes”, a spus şeful statului, joi, la Palatul Cotroceni. 

Decizia vine după ce, în 27 iulie 2013, Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară Balvanyos, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

În 25 februarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul lui Laszlo Tokes faţă de decizia prin care Curtea de Apel Bucureşti confirma, în 2014, legalitatea măsurii de retragere a distincţiei. Decizia Instanţei supreme este definitivă. Curtea de Apel Bucureşti respinsese ca inadmisibilă solicitarea lui Laszlo Tokes de anulare a deciziei Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României” prin care i s-a retras distincţia, primită în anul 2009 de la preşedintele Traian Băsescu, pentru meritele sale în Revoluţia din 1989. 

Pe 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României” a decis retragerea distincţiei acordate lui Laszlo Tokes. 

 

 

 

Cele mai citite

Asociaţia Energia Inteligentă: Furtuna geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice

O furtună geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice sau chiar pentru comunităţile care s-ar baza exclusiv pe energie electrică, arată...

Românii fac show în Turcia! Drăguș a marcat două goluri pentru Gaziantep

Internaționalul român Denis Drăguș a reușit o „dubla”, iar Alexandru Maxim a oferit nu mai puțin de trei pase decisive în victoria categorică obținută...

Victorie cu record pentru Simone Tempestini în Raliul Argeșului

Simone Tempestini a ajuns la cinci victorii în Raliul Argeșului, un record absolut al competiției, după ce s-a impus autoritar în etapa care a...
Ultima oră
Pe aceeași temă