16 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSportKelemen: UDMR nu este de acord cu o campanie electorală de 90...

Kelemen: UDMR nu este de acord cu o campanie electorală de 90 de zile

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Deva, că UDMR nu este de acord cu o campanie electorală de 90 de zile, dar susţine în schimb un singur tur de alegeri în cazul primarilor, potrivit Mediafax.

Kelemen a spus că ideea unei campanii electorale de 90 de zile reprezintă o “catastrofă pentru societatea românească”, situaţie dovedită imediat după 1990, când perioada campaniilor electorale era de 60 de zile.

“Nu suntem de acord cu o campanie electorală de 90 de zile. Nu poţi să ţii o ţară întreagă jumătate de an în campanie electorală. Nu vom susţine acest lucru”, a spus Kelemen.

Kelemen a afirmat că în acest caz ar fi vorba de un efort de trei ori mai mare decât cel de până acum, efort care ar implica inclusiv mai multe cheltuieli.

“În anii ’90, campania electorală era de 60 de zile şi atunci era o catastrofă. Nu vom susţine ideea unei perioade de campanie de 90 de zile. Cine nu a reuşit să vorbească cu electoratul timp de patru ani, nu va reuşi nici în această perioadă”, a afirmat Kelemen.

Kelemen a spus că UDMR va susţine însă modificarea Legii Electorale în privinţa alegerilor locale, astfel încât primarii să fie aleşi într-un singur tur, la fel ca şi preşedinţii consiliilor judeţene, cu majoritate de voturi.

Campania electorală pentru toate tipurile de alegeri va dura 90 de zile, prezidenţialele şi parlamentarele vor vea loc în a treia duminică a lunii noiembrie, iar localele, în prima duminică a lunii iunie, prevede Codul electoral elaborat de AEP, care stabileşte şi că urna de vot va fi transparentă.

Conform aceluaşi proiect, care se referă şi la referendum, în străinătate, în statele în care, din cauza diferenţei de fus orar, votarea organizată duminica ar uma să se încheie după ora 21.00 a României, aceasta are loc sâmbăta, între orele locale 7.00-21.00. În celelalte cazuri, alegerile se desfăşoară duminica, între orele locale 7.00-21.00.

Codul electoral prevede constituirea registrului electoral, precum şi certificarea de către AEP a secţiilor de votare în vederea stabilizării localurilor acestora.

Proiectul mai prevede crearea unui corp permanent de funcţionari electorali, gestionat de AEP, şi compus din persoane care să îndeplinească funcţiile de preşedinte sau locţiitor al birourilor electorale din secţiile de votare.

Actul conţine prevederi referitoare la sistemul informatic electoral naţional administrat de AEP. De asemenea, se înfiinţează fondul pentru alegeri generale la termen, aflat la dispoziţia Guvernului.

Actul reglementează procedura de urmat în cazul decesului unui candidat, competenţa AEP de a stabili proceduri de votare pentru nevăzători, anularea votării la nivelul secţiei unde au avut loc fraude şi procedura de reluare a scrutinului în respectivele cazuri. Codul mai reglementează atacarea în justiţie a tuturor actelor BEC. În prezent, campaniile electorale durează 30 de zile.

Cele mai citite

Începe Festivalul Filmului European 2024

Institutul Cultural Român dă startul celei de-a 28-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, la Sala Luceafărul (fostul CinemaPro) cu filmul...

Vopseaua pentru exterior: reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă o mulțime de beneficii. Pentru obținerea rezultatelor dorite, trebuie...

Crește numărul cazurilor de tuse convulsivă. Sugarii, cei mai expuși

În cursul anului 2023 și până în aprilie 2024, țările UE/SEE au raportat aproape 60.000 de cazuri de tuse convulsivă, o creștere de 10...
Ultima oră
Pe aceeași temă