15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportJudecătorii CCR zdruncină coaliţia

Judecătorii CCR zdruncină coaliţia

Cabinetul Boc nu-şi mai poate asuma răspunderea asupra legii educaţiei, ca să fie adoptată rapid, aşa cum ceruse UDMR. Curtea Constituţională a întors legea pe traseul parlamentar obişnuit.

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis ieri că intenţia Guvernului Boc de a-şi angaja răspunderea asupra legii educaţiei nu respectă Constituţia pentru că proiectul de lege se afla deja la Senat, în calitate de Cameră decizională. A apărut astfel un conflict juridic între Legislativ şi Executiv. Hotărârea coincide cu cea din decembrie 2009, când CCR a explicat că, atunci când există o majoritate parlamentară din partidele care au format Guvernul, „adoptarea legii sub forma asumării răspunderii nu era oportună, cu atât mai mult cu cât intrarea în vigoare nu se face imediat”. Curtea adăuga în 2009 că procedura obişnuită aduce nu numai amendamente, ci şi „implicarea societăţii civile în problema educaţiei naţionale”. PSD şi PNL au salutat decizia CCR de ieri ca pe o victorie. Ea anulează votul asupra moţiunii de cenzură depuse deja, vot care le-ar fi adus cel mai probabil o nouă înfrângere.

Hotărârea CCR (unde teoretic Guvernul are cinci voturi din nouă) afectează însă coaliţia. Liderul UDMR, vicepremierul Bela Marko, a declarat că „pentru UDMR s-a creat o problemă; eu am fost convins că vom reuşi de această dată să nu mai avem nici un fel de îngrădiri privind învăţământul în limba maternă şi nu s-a reuşit acest lucru” şi a convocat Consiliul Reprezentanţilor UDMR (conducerea extinsă) pentru săptămâna viitoare. „Trebuie să vedem cum mergem mai departe”, a spus el, adăugând că „în general, este o condiţie a prezenţei UDMR într-un guvern progresul inclusiv în domeniul drepturilor minorităţilor naţionale”. Democrat-liberalii au dat asigurări imediat, prin vocea vicepreşedintelui Cezar Preda, că „PDL a fost un partener loial UDMR” şi că „la acest capitol PDL nu poate fi suspectat”. „Credem că acest CRU convocat de Marko Bela va analiza corect angajamentele coaliţiei şi modul în care acestea s-au derulat”, a declarat el.    

Elena Vijulie
Elena Vijuliehttp://elena-vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă