Deputatul PSD Iulian Iancu nu a reușit să obțină, la Bruxelles, numărul de voturi necesare pentru a intra în Consiliul de Administrație al Agenției Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Energie, informează Hotnews.
Iulian Iancu candida pentru unul dintre cele trei posturi vacante în Consiliul de Administrație al ACER.
Citește și: „Omul Gazprom“, trimis să apere interesele energetice ale României
În urma votului, au fost aleși, drept membri permanenți, candidații din Polonia, Marea Britanie si Cipru, iar drept supleanți – candidați din Danemarca, Letonia si Spania. Propunerea Romaniei pentru functia de membru in Consiliul de Administratie al ACER fusese înaintată în octombrie de fostul premier, Victor Ponta și de fostul ministru al Energiei, Andrei Gerea.
Noii membri vor face parte din Consiliul ACER timp de doi ani. Până acum, reprezentantul Romaniei în ACER a fost Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei și fost director la OMV Petrom, dar mandatul lui expiră în ianuarie 2016.
În prezent, Consiliul de Administratie al ACER are nouă membri permanenți și nouă supleanți. Mandatele a trei membri permanenti, precum și ale unor membri supleanți expiră la 28 ianuarie 2016.
În urma votului de miercuri, România și Italia au fost înlocuite de reprezentanții Marii Britanii și ai Ciprului, iar reprezentantul Poloniei a mai obținut un mandat.
Candidatul României, Iulian Iancu, are o bogată experiență în domeniul energiei, dar asupra lui planează și suspiciunea privind o presupusă legătură cu Gazprom, explică Hotnews.
Aceste bănuieli au fost alimentate de apariția unor telegrame Wikileaks în care era prezentat ca „omul Gazprom”. Acestea erau note diplomatice trimise în 2008 de la Ambasada SUA din București, publicate în 2011 de către Wikileaks. Iulian Iancu era descris în aceste telegrame Wikileaks de colegul sau de partid, Georgian Pop, drept „controlat de Gazprom”.
Tot Georgian Pop spunea că Iulian Iancu „va susține South Stream și propunerile Rusiei pentru instalații de depozitare a gazului în Mediaș, Moldova și București”. Georgian Pop este președintele Comisiei de control a SRI din Parlament.