20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportIohannis vrea garantii

Iohannis vrea garantii

Premierul ipotetic PSD-PNL, Klaus Iohannis, a dezvaluit primul nume de potential ministru in viitorul sau Guvern: Andrei Marga. Desi defileaza la brat cu Geoana si Antonescu, Iohannis cere din nou garantii ca va ramane primar macar sase luni. Insa liderul PSD nu s-a grabit sa-l asigure ca va fi nevoie de el la Palatul Victoria pe perioada nedeterminata.

La nivel oficial, partidele care formeaza majoritatea de sustinere pentru Klaus Iohannis nu au discutat despre impartirea portofoliilor in viitorul cabinet. Totusi, un nume de posibil ministru a fost dat chiar de cel care ar urma sa conduca Guvernul. Este vorba despre Andrei Marga, rectorul Universitatii "Babes-Bolyai", cu care Iohannis se considera "compatibil". Primarul Sibiului a subliniat totusi ca este posibil ca in final Marga sa nu fie nominalizat pentru un post de ministru. El a mai spus ca nu face niciodata afirmatii negative, fapt pentru care nu poate spune ce oameni nu pot face parte din eventualul sau cabinet, mentionand ca va incerca, alaturi de liderii partidelor, cand va ajunge sa negocieze "nu numai portofoliile, ci si persoanele", sa gaseasca solutii prin care cineva sa nu se simta respins, ci "cel care va fi ales sa se simta promovat de partid" si de catre noul premier.

 

De altfel, atat Mircea Geoana, cat si Crin Antonescu au spus in mai multe randuri ca Iohannis va avea drept de veto in alegerea ministrilor, ceea ce ar putea reprezenta si o masura de precautie pentru cei doi lideri de partid, care vor fi nevoiti sa dea explicatii pentru respingerea anumitor nominalizari. sefii PSD si PNL au decis totodata si cum va arata impartirea politica a noului guvern: fiecare partid va avea dreptul la un numar de portofolii direct proportional cu procentele detinute in Parlament. In ciuda parteneriatului semnat cu PNL, UDMR nu este inca inclusa oficial in schema de guvern, Mircea Geoana ezitand sa anunte alaturarea maghiarilor la proiectul Iohannis.

Edilul Sibiului vrea in continuare garantii
Cand vine vorba de performanta Guvernului, Klaus Iohannis este precaut. Crede in sansa de reusita a proiectului care-i poarta numele, fara sa excluda insa varianta unui esec, motiv pentru care solicita garantii ca nu-si va pierde mandatul de la Primaria Sibiu. El a reluat ideea ca i se pare natural ca, daca guvernarea nu functioneaza, sa existe o cale de iesire, care "sa nu produca noi crize secundare", referindu-se la eventualitatea organizarii unor alegeri in Sibiu pentru postul de primar. In viziunea lui Iohannis, o campanie electorala in orasul pe care-l pastoreste ar "consuma si nervi, si bani, si alte resurse", iar el s-ar intoarce sa priveasca "de la distanta", in conditiile in care a fost votat de peste 80 la suta din sibieni. Astfel, premierul majoritatii le-a cerut partidelor care-l sustin o dispensa care sa-i permita pastrarea functiei de edil inca patru-cinci luni de la preluarea fotoliului de premier.

 

Intrebat daca este necesara modificarea legii pentru a-i satisface dorinta, Iohannis a sustinut ca exista deja o prevedere in acest sens, anume un articol din legea privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice. Intrebat daca ii va face pe plac lui Iohannis, Geoana nu a confirmat, dar nici nu a negat: "Este o chestiune de instinct de conservare. Dar nu are nimic a se teme din partea noastra (…). Mi se pare un mod responsabil si prudent de a trata o astfel de situatie". Liderul PSD nu s-a grabit sa-l asigure pe Klaus Iohannis ca va fi nevoie de el la Palatul Victoria pe perioada nedeterminata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă