20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportIncepe oficial lupta pentru presedintia PSD

Incepe oficial lupta pentru presedintia PSD

» Liderii centrali si locali ai PSD se aduna astazi ca sa discute data si regulile congresului unde partidul isi va alege o noua conducere.

» Reuniunea Comitetului Executiv are loc pe fondul confruntarilor intre posibilii contracandidati si al unor aranjamente menite sa influenteze rezultatul congresului.

» Miron Mitrea si-a anuntat deschis candidatura, Cristian Diaconescu a hotarat si el sa intre in cursa, in timp ce Mircea Geoana isi apara pozitia subreda incercand sa grabeasca alegerile.

Reuniunea celor 72 de membri ai Comitetului Executiv al PSD e menita sa adune toate propunerile de modificare a statutului venite din filiale, astfel incat pana la Consiliul National programat in februarie sa se ajunga la cateva concluzii clare. Este vorba de formula de conducere pe care o va adopta PSD, daca reapare sau nu functia de presedinte executiv  sau cea de prim-vicepresedinte, dorita de Mircea Geoana, cat va dura mandatul presedintelui partidului, Adrian Nastase, propunand, se pare, doi ani in loc de patru, numarul delegatilor la Consiliul National, pe care Ion Iliescu l-ar vrea redus la 250-300 de membri de la 750, pentru mai multa eficienta.

Intre timp insa, Mircea Geoana, care a anuntat ca intentioneaza sa castige un nou mandat la conducerea partidului a invitat la Poiana Brasov, adica in filiala condusa de sustinatorul sau, Constantin Nita, liderii judeteni din toata tara. In urma intalnirii, Constantin Nita a anuntat ca 39 de filiale PSD il sustin pe Mircea Geoana in batalia pentru presedintia partidului. Afirmatia este insa contestata inclusiv de unii sefi de filiala care au participat la discutiile de la Poiana Brasov. Presedintele PSD Botosani, Gheorghe Marcu, a declarat, de exemplu, ca la Brasov a avut loc o simpla reuniune informala. "La Brasov nu ne-am intalnit sa formam o tabara, ci pentru a purta simple discutii informale. Noi nu am luat inca o decizie pe cine sa sustinem. Asteptam in primul rand sa vedem cine isi depune candidatura, dar nu la TV, ci in forurile statutare, iar apoi, vom lua o decizie in Biroul Permanent Judetean", a spus el.

 

Liderul de la Botosani a dezmintit recent si sustinerea pe care ar fi acordat-o intentiilor lui Miron Mitrea de a candida, semn ca filialele sunt supuse presiunilor din mai multe directii. Intalnirea de la Brasov s-a soldat insa si cu ideea ca mult asteptatul Congres al partidului ar trebui sa aiba loc nu in martie, cum era proiectat, ci in februarie. Se pare ca mai multi presedinti de filiale din Ardeal, Oltenia si Moldova, dar si Marian Vanghelie, seful PSD Bucuresti, foarte activ pe frontul pro-Geoana, vor propune astazi ca alegerile din PSD sa aiba loc la 20 februarie la un congres extraordinar. Miron Mitrea, contracandidatul cel mai agresiv al lui Mircea Geoana, a replicat imediat ca are informatii de la "colegi din judete" ca gruparea Geoana vrea "un congres cu cateva sute de membri, fara conferite judetene organizate ca la carte, deci fara reprezentanti care sa reflecte cu adevarat vointa membrilor PSD din toata tara."

Intalnirea de la Poiana Brasov a fost criticata si de presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, care a dat de inteles in urma cu circa o saptamana ca l-ar putea sustine pe Adrian Nastase in functia de presedinte al partidului, eschivandu-se ulterior sa faca precizari. "Nu stiu pe ce temei si ce baza are reuniunea de la Poiana Brasov. Eu nu am fost invitat acolo. Nu stiu dupa ce criterii participa unii si altii nu. Noi avem luni un Birou Permanent dimineata si Comitetul Executiv dupa-amiaza, asa ca mi se pare total nepotrivit sa se lanseze tot felul de idei la o reuniune restransa a catorva. E nepotrivit momentul actual", a spus Ion Iliescu.
Pe fondul aranjamentelor de culise, au aparut insa si declaratii radicale. Astfel, Marian Vanghelie a spus ca Vasile Dancu si Ioan Rus ar trebui sa fie exclusi din PSD pentru ca au indraznit sa conteste postura de presedinte de onoare a lui Ion Iliescu. "Cred ca trebuie dati afara. E inadmisibil comportamentul lor fata de domnul presedinte Ion Iliescu, un fost presedinte care a fondat acest partid. Ei nu vor reusi sa ia atatea voturi intr-un singur oras cate ia Ion Iliescu la 80 de ani", a declarat Marian Vanghelie, incurcand putin logica.

 

Influenta liderului traditional al PSD a fost contestata insa si de fostul ministru al Muncii, Marian Sarbu, curtat la un moment dat de Palatul Cotroceni. El a argumentat ca functia lui Ion Iliescu presupune si atributii executive care sunt un fel de bariera in calea exprimarii libere in partid. Dar Vasile Dancu nu a intrat in controversa pro/anti Iliescu, ci a replicat ca Marian Vanghelie incearca sa deschida un front de lupta secundar. Anunturile candidaturilor lui Miron Mitrea si Cristian Diaconescu ar fi creat "o anumita panica in tabara lui Vanghelie", cu alte cuvinte, in tabara lui Mircea Geoana.

Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a confirmat sambata si din nou ieri ca a hotarat sa candideze la postul de presedinte al partidului. El nu a facut nici un fel de alte precizari. Prezenta sa in competitie apare insa ca alternativa atat la Mircea Geoana, cat si la posibila intrare in cursa a lui Adrian Nastase si il pune pe Miron Mitrea intr-o situatie oarecum delicata. Fostul ministru al Transporturilor, sustinator al aliantei cu PDL in 2008 si inamic fervent al lui Mircea Geoana, anuntase ca va candida la sefia partidului numai in cazul in care Cristian Diaconescu nu va face acest lucru. Vineri, cand Miron Mitrea a facut anuntul ca va candida la sefia partidului, aceasta ecuatie era inca valabila. Dar, dupa ce sambata Cristian Diaconescu a anuntat ca va candida, Miron Mitrea a fost nevoit sa precizeze ca decizia sa de a intra in cursa e definitiva.

Marele nehotarat al alegerilor in acest moment este Adrian Nastase. Intrarea sa in cursa ar putea  fi determinata de formula de conducere pe care o presupune Congresul si, bineinteles, de sprijinul pe care se poate baza fiecare candidat in filiale.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...
Ultima oră
Pe aceeași temă