22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportÎncepe dosirea averilor

Începe dosirea averilor

Deputaţii au adoptat ieri Legea ANI cu observaţiile preşedintelui. Urmează filtrul Senatului, unde a fost „amputată” legea la prima dezbatere. Între timp, politicienii nu se înghesuie să-şi actualizeze declaraţiile de avere şi interese.

Cea mai importantă modificare acceptată de parlamentari se referă la instituirea câte unui singur formular pentru declaraţiile de avere şi declaraţia de interese, şi nu a unuia public şi a altuia secret, ca în prima versiune. Înainte de a fi date publicităţii, din declaraţii vor fi scoase datele cu caracter personal (adresa, semnătura şi codul numeric personal) ale demnitarului. Pentru a intra însă în vigoare, noua Lege a Agenţiei Naţionale de Integritate trebuie să primească şi votul senatorilor, or tocmai în această Cameră au fost „amputate” cu o largă majoritate, în faza primelor dezbateri, atribuţiile ANI şi rubricile declaraţiilor de avere.

Profitând însă de decizia Curţii Constituţionale şi interpretând că publicarea declaraţiilor de avere şi interese pe internet ar „nesocoti dreptul la respectul şi ocrotirea vieţii private”, multe instituţii s-au grăbit să scoată de pe pagina proprie listele cu declaraţii. Un astfel de caz este Primăria Sibiu, condusă de Klaus Iohannis. De pe site-ul instituţiei au fost scoase atât declaraţiile conducerii, cât şi cele ale funcţionarilor. În alte cazuri, declaraţiile de avere şi interese au rămas pe paginile instituţiilor, dar demnitarii nu s-au mai grăbit să şi le actualizeze până la 15 iunie, aşa cum prevedea vechea Lege a ANI. Această situaţie se  înregistrează la   Curtea Constituţională, la Camera Deputaţilor şi Senat, dar şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În cazul Curţii Constituţionale, oricine s-ar uita pe pagina de internet nu şi-ar putea da seama, după declaraţiile publicate, că nu mai este preşedinte Ioan Vida şi că plenul Curţii s-a înnoit în ultima vreme. Vidul legislativ a lovit şi la Senat, unde nici o declaraţie de avere sau de interese nu a fost actualizată, aşteptându-se forma finală a noii Legi a ANI. Decizia de nepublicare a fost luată în Biroul Permanent al Senatului după ce senatorul  Gyorgy Frunda (UDMR) a atenţionat că în situaţia actuală – vechea lege a fost găsită neconstituţională, iar noua lege nu a fost încă promulgată – declaraţiile nu mai pot fi făcute publice. Situaţia este văzută diferit de conducerea Camerei Deputaţilor. Totuşi, în ciuda asigurărilor publice repetate că-şi vor actualiza declaraţiile şi că vor folosi vechile formulare, care conţineau mai multe rubrici, deputaţii nu s-au înghesuit nici ei să-şi respecte promisiunea: doar 50 de aleşi din 336 şi-au actualizat declaraţiile potrivit vechii legi.

Preşedintele Traian Băsescu şi-a actualizat declaraţia de avere pe 9 iunie, dar documentul a fost publicat de abia luni pe pagina Administraţiei Prezidenţiale.  

Cele mai citite

Un grup de filipinezi a sărbătorit paștele ortodox cu drob și cu pachețele de primăvară

România devine o a doua casă pentru mulți imigranți, iar aceștia își împletesc tradițiile din țările lor de origine cu cele românești. Spre exemplu,...

Firma care a produs fregatele României revine la București într-un moment critic pentru Forțele Navale Române

Firma BAE Systems din Marea Britanie, cea care a produs fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, își anunță prezența la salonul BSDA 2024 de...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...
Ultima oră
Pe aceeași temă